Cele patru persoane care au salarii mai mari decât la ASF. Cine câștigă 630.000 de euro pe an

Cele patru persoane care au salarii mai mari decât la ASF. Cine câștigă 630.000 de euro pe an
Publicat: 23/02/2014, 12:21
Actualizat: 29/07/2014, 23:21

SIF-urile sunt societăți private care administrează portofolii de sute de milioane de euro, la mai multe firme din România. Aproximativ 9 milioane de români dețin pachete foarte mici de acțiuni la SIF-uri din perioada privatizării în masă de la începutul anilor ’90, când au fost înființate aceste societăți.

Veniturile exacte pe care le obține anual fiecare din șefii SIF-urilor nu au fost făcute publice, chiar dacă SIF-urile sunt listate la bursă. Cifrele din rapoartele oficiale prezintă doar cheltuielile totale cu salariile și indemnizațiile pentru directori și toți salariații.

Sumele pe care un șef de SIF le bagă în buzunar anual variază, la cele patru SIF-uri analizate, între 272.149 de euro în cazul lui Dragoș Bîlteanu, de la SIF 1 Banat-Crișana și pot ajunge la 634.494 euro în cazul lui Mihai Fercală, de la SIF 3 Transilvania, potrivit unor calcule făcute pe baza datelor din rapoartele oficiale de pe site-urile SIF-urilor.

Fercală se remarcă de altfel prin faptul că este și cel mai longeviv președinte de SIF, reușind performanța de a se afla în fruntea SIF 3 Transilvania de 22 de ani, la înființarea societății, din 1992. În luna mai anul trecut, Fercală a fost reales președinte al Consiliului de Administrație al SIF 3.

Nici unul dintre șefii SIF-urilor nu a răspuns la solicitarea gândul pe tema salariilor lor, unii din ei limitându-se să răspundă cu generalități.

Dintre cele 5 SIF-uri, SIF 4 are o situație aparte, fiind administrat de o societate de administrare a investițiilor – SAI Muntenia. Celelalte SIF-uri – 1,2, 3 și 5 au având structuri de conducere interne.

Vă prezentăm veniturile anuale obținute de șefii din cele 4 SIF-uri administrate prin structuri de conducere interne, așa cum au rezultat din calculele pe baza rapoartelor publicate de societățile de investiții.

Tudor Ciurezu, SIF 5 Oltenia

Tudor Ciurezu, președinte director general al SIF Oltenia, a câștigat în 2013 venituri totale de 394.058 euro.,reiese din calculele pe baza rapoartelor publice ale SIF Oltenia.

Astfel, Ciurezu primește, pe lângă remunerația lunară de președinte de Consiliu de Administrație (egală cu 4 salarii medii brute la nivelul societății SIF Oltenia) și salariul lunar de director general (12 salarii medii brute) și un bonus anual de 0,1% din capitalizarea de piață pentru realizarea bugetului societății.

La o capitalizare de piață de 892.700.984 de lei (luând în calcul prețul mediu anual al acțiunii), bonusul anual de 0,1% a fost de 892. 700 lei.

În plus, fiecare membru din CA de la SIF Oltenia primește anual o cotă de 0,5% din participarea la profit.

În 2013 profitul net al SIF Oltenia a fost de 130.000.000 lei, astfel că participarea anuală la profit ca membru al Consiliului de Administrație a fost de 92.857 lei.

Până la publicarea articolului, CIurezu nu a răspuns la solicitarea gândul privind veniturile sale.

Costel Ceocea, SIF 2 Moldova

Costel Ceocea, președinte director general al SIF 2 Moldova, a avut venituri anuale de 330.209 euro, reiese din calculele pe baza rapoartelor publice ale SIF Moldova.

Astfel, în calitate de membru al CA, el a obținut lunar patru salarii medii brute, la care s-a adăugat participarea la profit ca membru al CA, în sumă de 2% din profit, plus salariul lunar de director general, care reprezintă 12 salarii medii brute și bonus pentru realizarea bugetului, constând în premii trimestriale cu aprobarea Consiliului de Administrație.

În total, lunar Ceocea a avut venituri de 27.517 euro, dar cu bonusurile primite el a strâns 330.209 euro anual, după cum reiese din calculele pe baza datelor din AGOA din aprilie 2013 și situațiile financiare disponibile pe site.

„Domnul președinte Ceocea se află în strănătate. Nu știu dacă are acces la email”, ne-a declarat Mihaela Pușcaș, șef serviciu Relatia cu Investitorii & Guvernanta Corporativă din cadrul SIF 2 Moldova, care a ținut să precizeze că la AGA din aprilie va fi prezentată situația financiară pentru 2013.

„În cadrul materialelor privind exercitiul financiar 2013 se vor prezenta si date referitoare la salariile administratorilor, directorilor și salariatilor. Documentele vot fi diseminate pe canalele utilizate de o societate listata la BVB și în concordanta cu Codul de Guvernanta Corporativa al SIF Moldova, vor fi afisate simultan in romana si engleza”, arată răspunsul primit de la SIF Moldova care precizează că în acționariatul SIF Moldova o pondere semnificativă o au persoanele nerezidente.

Salariul mediu brut în SIF 2 Moldova este de 6.400 de lei.

SIF 2 Moldova a obținut un profit net în 2013 de 90 milioane de lei.

Dragoș Bâlteanu, SIF1 Banat-Crișana

Dragoș George Bîlteanu, președinte și director general la SIF 1 Banat-Crișana, a avut anul trecut venituri totale de 272.149 de euro.

Astfel, lunar el a câștigat, ca membru de Consiliul de Administrație, 7.150 lei, la care s-a adăugat salariul de director general. În plus ca membru de CA, Bîlteanu a încasat anual, alături de ceilalți șase membri ai Consiliului de Administrație, o cotă de 0,3% din valoarea activului net mediu anual, adică 632.962 lei pe an.

Participarea la profit ca director, anual, i-a adus alți 492.303 lei.

Gândul a solicitat și șefului SIF 1 Banat-Crișana date referitoare la veniturile exacte realizate anul trecut.

„În datele financiare aflate pe site-ul companiei sunt prezentate cheltuielile cu personalul, în mod global pentru angajați, administratori și directori. Astfel, nu vă putem confirma că suma calculată de dvs. ar reprezenta venitul anual al domnului Dragoș Bîlteanu în 2013”, se arată în răspunsul transmis gândul de Claudiu Horeanu, director pentru relația cu investitorii din SIF 1 Banat-Crișana.

Horeanu a adăugat că, fiind o companie listată la bursă, SIF Banat-Crișana îndeplinește obligațiile de transparență, de a informa piața, prin intermediul rapoartelor curente și periodice, precum și al comunicatelor de presă, asupra celor mai importate aspecte din activitatea companiei, pentru a oferi acționarilor, investitorilor și altor categorii de stakeholderi acces egal la informație.

„Considerăm că SIF Banat-Crișana trebuie să respecte standardele de guvernanță corporativă și pentru evitarea propagării anumitor informații ce ar putea crea o imagine falsă asupra companiei și a dezvoltării pieței românești de capital”, a adăugat Claudiu Horeanu.

Mihai Fercală, președinte SIF 3 Transilvania

Cel mai longeviv președinte de SIF este Mihai Fercală, șeful SIF 3 Transilvania. El este președinte la SIF Transilvania din anul 1992.

Fercală primește anual între 472.687 euro și 634.494 euro, reiese din calcule pe baza datelor de pe site-ul SIF Transilvania.

Suma a fost obținută din calcule pe baza datelor Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor (AGEA) din 20 aprilie 2013 privind Consiliul de Supraveghere, Hotărârea AGEA din 20 aprilie 2013 privind modificări ale actului constitutiv, dar și din notele explicative ale raportului anual pe 2012.

Fercală primește lunar între 39.391 euro și 52.875 de euro. Sumele variază pentru că în adunarea acționarilor s-a stabilit că, în calitate de director general, el poate primi 7 sau 12 salarii medii brute din SIF Transilvania, potrivit Hotărârii din AGEA din 20 aprilie 2013.

Salariul brut lunar la SIF Transilvania este de 12.000 de lei. Deci directorul general primește între 84.000 lei și 144.000 de lei lunar.

De asemenea, Fercală primește și bonus ca participație la profit – care se acordă per membru CA sau director – , în valoare de 7.292 lei lunar.

Fercală face parte și din directoratul SIF Transilvania, care este format din 3 membri, numiți de Consiliul de Supraveghere în mai 2013, pentru un mandat de 4 ani. În calitate de președinte al directoratului el primește lunar venituri echivalând cu 7 salarii medii brute de la nivelul SIF Transilvania.

SIF Transilvania a avut în 2012 venituri totale de320.453.135 lei și un profit de 212.197.528 lei.

„În anul 2012 societatea (SIF Transilvania) a înregistrat pe cheltuielile societății suma de 3.502.612 lei reprezentând drepturi de natură salarială, precum și stimulente din fondul de participare la profitul realizat in 2011, cuvenite membrilior CA și celor doi directori ai societății, care au incheiat cu societatea contract de mandat. Stimulentele din fondul de participare la profit afarente anului 2012 incluse in suma de 3,502.612 lei prezentata mai sus a fost în sumă de 875.000 lei”, se arată în sistuațiile financiare individuale la 31 decembrie 2012, pregătite potrivit standardelor de raportare financiară UE.

SIF Transilvania a avut în 2012 un număr de 72 de angajați.

Cum s-au înființat societățile de investiții financiare

În 1991, o cotă de 30% din acțiunile întreprinderilor la care era acționar statul a fost împărțită între cinci fonduri de proprietate, deținute de stat, denumite FPP-uri (Fonduri ale Proprietății private). În cadrul Programului de Privatizare în Masă, toți românii cu vârsta peste 18 ani au primit cupoane de privatizare, devenind acționari la FPP-uri, care ulterior s-au transformat în societăți de investiții financiare, acțiunile lor fiind tranzacționate, din 1999, la Bursa de Valori București.

Societăți asemănătoare SIF-urilor au existat și în alte țări, acolo unde procesul de privatizare a fost similar – prin certificate sau voucher-e, respectiv în Polonia, Cehia, Rusia și Bulgaria. Între timp acestea au disparut sau au fost restructurate. În Bulgaria mai există două sau trei dintre ele.

Cum au rezistat șefii SIF-urilor

Acționariatul fiind foarte disipat, ca urmare a privatizării în masa și existenței limitelor de deținere), adunările generale la SIF-uri s-au tinut cu un cvorum redus, acesta fiind un alt motiv pentru care conducerile SIF-urilor au rezistat ani de zile.

Ani de-a rândul pragul de deținere la SIF-uri, adică pachetul maxim de acțiuni pe care îl poate deține un investitor la un SIF, a fost 0,1% din capitalul social al SIF-ului. Abia în 2005 pragul a crescut de la 0,1% la 1%.

Apoi pragul de deținere a fost modificat, in ianuarie 2012, de la 1% la 5% din acțiuni, deși inițial proiectul viza eliminarea pragului de detinere, considerat de analiști o îngrădire a dreptului de proprietate.

Gândul a scris că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, are un salariu de 10.000 de euro, putând ajunge la 12.000 de euro cu indemnizația de la Consiliul de Administrație. Isărescu câștigă mai puțin decât șeful Autorității de Supraveghere Financiară, Dan Radu Rușanu, care are un salariu net de 14.000 de euro pe lună, fiind unul dintre cei mai bine plătiți angajați de la stat în România. Rușanu a anunțat recent înjumătățirea salariilor la ASF pentru 2014.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna