Cine este administratorul special al Oltchim. „Noi îl susținem, este un tânăr care înțelege economia de piață”

Cine este administratorul special al Oltchim. Noi îl susținem, este un tânăr care înțelege economia de piață
Publicat: 04/07/2012, 15:18
Actualizat: 29/07/2014, 21:51

Ministerul Economiei, acționarul majoritar al Oltchim Râmnicu-Vâlcea, l-a numit pe Toma Bogdan Costreie, director general adjunct în insituție, ca administrator special al combinatului chimic.

Numirea lui Costreie a fost făcută prin ordin de ministru, se arată într-un comunicat al Oltchim transmis miercuri Bursei de Valori București.

Cine este Toma Costreie, administratorul special al Oltchim

„Toma Costreie este director juridic în cadrul Ministerului Economiei. Noi îl susținem, este tânăr, este un foarte bun înțelegător al economiei de piață. Va apărea în Monitorul Oficial decizia ministrului Economiei privind numirea administratorului special al Oltchim”, a spus pentru gândul Remus Vulpescu, președintele OPSPI.

Toma Costreie a participat marți la AGA de la Oltchim. „Toma Costreie ne-a spus că dorește ca Oltchim să fie în continuare un contribuabil important la bugetul de stat, să poată funcționa în continuare”, a declarat pentru gândul Mihai Diculoiu, președintele Sindicatului Liber Oltchim.

Potrivit declarației de avere completate în iulie 2010, când era director general adjunct în Direcția juridică din AVAS, Toma Bogdan Costreie deținea, în iulie 2010, două terenuri intravilane în Clinceni, Ilfov, dobândite prin donație, o casă de 263 de mp tot în Clinceni, precum și un autoturism Renault Megane și o motocicletă Suzuki. El a luat în 2007 un credit de 75.000 de euro la Unicredit Țiriac Bank, cu scadență în 2027.

Șeful OPSPI: „Nu ne interesează să luăm acum bani mulți pe Oltchim”

Procedura administratorului special la Oltchim permite divizarea și vânzarea activelor, însă autoritățile nu intenționează privatizarea „pe bucăți” a combinatului chimic și nici nu doresc să facă reduceri de personal, potrivit șefului OPSPI, Remus Vulpescu.

„Nu vrem să vindem pe bucăți Oltchim, nu dorim privatizarea prin divizare și nici nu ne propunem să facem concedieri. Nu ne interesează să luăm acum bani mulți pe Oltchim, vrem să reluăm producția la combinatul chimic, să creștem economia pe orizontală”, a declarat pentru gândul Remus Vulpescu.

El a mai arătat că la Oltchim s-au făcut deja reduceri de personal, iar în prezent în combinatul din Râmnicu Vâlcea lucrează 2.800 de salariați.

Vulpescu a precizat că se încearcă privatizarea Oltchim, împreună cu rafinăria Arpechim.

Ce mandat va avea administratorul special

Procedura de administrare specială în perioada de privatizare instituită la combinatul chimic Oltchim permite, printre altele, identificarea unor active neutilizate care pot fi transferate sau vândute, precum și măsuri cu privire la divizări sau fuziuni, se arată în ordinul privind instituirea procedurii de administrare specială la combinatul Oltchim, publicat recent în Monitorul Oficial.

Administratorul special al Oltchim va avea mandat pentru inventarierea datoriilor, a creanțelor și a activelor care ar putea fi revendicate și va solicita furnizorilor de utilități ai Oltchim să reeșaloneze datoriile pe care trebuie să le recupereze de la combinatul chimic.

Mandatul administratorului special va cuprinde și notificarea creditorilor bugetari în vederea neînceperii sau supendării de către aceștia a oricăror măsuri de executare silită, precum și luarea unor măsuri de întărire a disciplinei fiscale.

Credit de 40 de milioane de euro pentru plata salariilor, energiei și utilităților

Mihai Diculoiu este de părere că Oltchim are nevoie de un credit de 40 de milioane de euro necesar plății salariilor restante – pe lunile mai și iunie – , precum și procurării materiilor prime, energiei și utilităților astfel încât instalațiile combinatului să funcționeze la o capacitate de 60%.

Cu toate acestea, până în prezent Ministerul Economiei, în calitate de acționar majoritar, nu s-a implicat în accesarea de către Oltchim a acestui credit de 40 milioane euro, necesar capitalului de lucru până la finalizarea procesului de privatizare a Oltchim, ne-a mai precizat președintele Sindicatului Liber din Oltchim.

Premierul Victor Ponta declara recent că vânzarea participației majoritare la Oltchim rămâne una dintre prioritățile Guvernului. Termenul convenit cu FMI pentru privatizarea combinatului chimic de la Râmnicu Vâlcea este sfârșitul lunii septembrie.

Oltchim se numără printre primele companii de stat care vor avea management privat. Statul deține, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Pierderi de 19 milioane de euro

În primul trimestru, combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a înregistrat pierderi de 82,8 milioane lei (19 milioane euro), față de un rezultat negativ de 2,64 milioane lei în primele trei luni din anul precendent. Veniturile totale s-au redus cu 49,3%, de la 519,7 milioane lei la 263,4 milioane lei, iar cheltuielile au fost cu 33,7% mai mici, ajungând de la 522,4 milioane lei la 346,2 milioane lei.

Cifra de afaceri a coborât cu 45,2%, la 254,4 milioane lei, de la 464,7 milioane lei în perioada ianuarie-martie 2011, reiese din raportul trimestrial transmis bursei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
O turistă a murit în timp ce își făcea un selfie lângă lacul din craterul...