CNVM a închis firma de brokeraj a lui Cristian Sima și a sesizat Parchetul pentru falsuri în acte

CNVM a închis firma de brokeraj a lui Cristian Sima și a sesizat Parchetul pentru falsuri în acte
Publicat: 01/11/2012, 19:29
Actualizat: 01/08/2014, 10:33

CNVM a sesizat Parchetul după ce a constatat existența unor falsuri în acte la casa de brokeraj WBS România, condusă până anul trecut de fostul șef al Sibex Cristian Sima, a retras autorizația de funcționare acordată firmei și a aplicat amenzi de 201.000 lei.

Comisia i-a amendat cu câte 50.000 de lei pe Sima, pe președintele CA și directorul general al WBS România, Anca Bunea, și pe reprezentantul Compartimentului de Control Intern Dan Vătămanu, potrivit unor ordonanțe emise, joi, de Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Sima a fost președinte al Consiliului de Administrație și director general al WBS România în perioada iunie 2003 – aprilie 2011.
CNVM le-a interzis lui Sima, Bunea și Vătămanu să active pe piața de capital, pentru cinci ani.

Comisia l-a amendat și pe alt reprezentant al Compartimentului de Control Intern, Brândușa Consuela Tănase, cu 10.000 de lei, și i-a interzis să activeze pe piața de capital pentru trei ani.

De asemenea, WBS România a fost amendată cu aproape 41.000 de lei și i-a fost retrasă autorizația de funcționare.
În ordonanțele emise de Comisie, se arată că în contabilitatea WBS România nu au fost evidențiate operațiuni bancare realizate prin intermediul conturilor bancare deschise de firmă la o instituție de credit din străinatate.

Comisia arată că în contabilitatea WBS România neînregistrarea unor operațiuni derulate prin conturile bancare a determinat raportarea unor solduri incorecte privind disponibilitățile societății și implicit efectuarea de către societate a unor raportări lunare, semestriale și anuale către CNVM care nu prezentau imaginea fidelă și corectă a situației financiare a societății.

„Prin raportarea unor situații care nu reprezentau fidel starea societății și implicit denaturau raportările privind adecvarea capitalului la riscuri societatea nu a implementat corespunzător politicile privind evaluarea riscurilor suportate, încâlcând prevederile art. 24 alin. (1) și prevederile secțiunii 8 Capitolul III din Titlul II, Partea I din OUG nr. 99/2006”, se arată în ordonanțe.

Comisia arată că specimenele de semnătură declarate și valide la momentul controlului, în relația cu instituțiile de credit la care societatea avea deschise conturi, erau diferite de cele aprobate prin hotărârea Consiliului de Administrație al WBS România din data de 2 aprilie 2012.

Din ordonanțe mai reiese că a fost identificată o situație când firma nu a restituit, la solicitarea clientului, fondurile aparținând acestuia, precum și că WBS România a păstrat disponibilități proprii în conturile destinate păstrării fondurilor clienților.

CNVM a suspendat în urmă cu o săptămână activitatea WBS România întrucât reprezentanții firmei de brokeraj nu au pus la dispoziția auditorilor informații suficiente, iar acesta nu putea să exprime o opinie cu privire la conturile de disponibilități ale societății la data de 11 octombrie.

Pentru protejarea intereselor investitorilor, CNVM a dispus ca firma să restituie lichiditățile clienților și să le transferare portofoliilor acestora, conform instrucțiunilor acestora.

Totodată, în termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de sancționare, WBS România are obligația de a convoca AGA în vederea lichidării societății sau modificării obiectului de activitate al acesteia și, după caz, de a elimina din denumirea societății sintagma „societate de servicii de investiții financiare”.

Comisia a dispus și ca toate evidențele și înregistrările referitoare la serviciile și activitățile de investiții desfășurate să fie păstrate de WBS România pentru minim 5 ani.

Controlul CNVM la WBS România a început la 11 octombrie, după plecarea lui Cristian Sima din România. Sima a declarat la 12 octombrie, într-o emisiune TV, că se află în Reykjavik (Islanda) și că a plecat din România de frică, întrucât i s-ar fi cerut să își cedeze toate activele pe care le are după ce a pierdut banii clienților prin firma WBS Holding, prin care tranzacționa pe piețele externe.

Sima a fost acționar la WBS România până anul trecut, când a vândut acțiunile pentru a evita o incompatibilitate cu funcțiile de președinte CA și director general al Sibex.

WBS România este una dintre cele mai mici firme de brokeraj active pe bursa de la București, unde a intermediat în primele zece luni tranzacții de doar 13,1 milioane lei. Pe de altă parte, firma era mult mai activă pe bursa de la Sibiu, unde activa ca market maker pentru contractele futures cu activ suport pe indicele Dow Jones și realiza chiar și aproape jumătate din rulajul lunar.

Potrivit unor surse din CNVM, instituția a solicitat deja informații despre activitatea WBS Holding de la autoritatea de reglementare din Marea Britanie, care supraveghează și piața de capital din Insulele Virgine Britanice.

„Încă este așteptat un răspuns și pe baza informațiilor respective se vor putea stabili pașii următori”, au declarat pentru MEDIAFAX sursele citate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer