Codul Silvic, dezbătut în regim de urgență. Lucia Varga: Sper să fie aprobat în forma propusă de Guvern

Codul Silvic, dezbătut în regim de urgență. Lucia Varga: Sper să fie aprobat în forma propusă de Guvern
Publicat: 03/10/2013, 12:52
Actualizat: 03/10/2013, 12:52

Ministrul delegat pentru Ape și Păduri, Lucia Varga, a declarat joi, într-o conferință de presă privind noul Cod Silvic, aprobat miercuri de Guvern, că actul normativ va fi dezbătut în regim de urgență în Parlament, precizând că speră să fie adoptat în forma propusă, informează Mediafax.

Lucia Varga a subliniat că „prioritatea zero” a mandatului său a fost să facă „ordine în păduri” și a prezentat cele mai importante modificări aduse actualului Cod Silvic, prin proiectul aprobat miercuri în Guvern.

Astfel, o serie de modificări se referă la schimbarea modului de valorificarea a lemnului: trecerea de la vânzarea lemnului estimat, din pădure, la vânzarea lemnului măsurat, din rampe și depozite, prin care se va realiza „o valorificarea economică net superioară”, precum și un control mai riguros pentru introducerea lemnului pe piață, comerciantul nemaiavând acces în pădure, a spus ministrul. Varga a precizat că în majoritatea statelor europene lemnul se valorifică în acest fel.

Potrivit proiectului, exploatarea masei lemnoase se face după obținerea autorizației de exploatare, eliberată de ocolul silvic, de către persoane juridice atestate de o comisie. Proprietarii pădurilor persoane fizice pot exploata din proprietate un volum de până la 20 de metri cubi pe an, cu respectarea prevederilor amenajamentului silvic.

Această măsură va intra în vigoare progresiv, pentru jumătate din masa lemnoasă, de la 1 ianuarie 2014, și pentru cealaltă jumătate, de la 1 ianuarie 2015, pentru a se asigura timpul necesar realizării rampelor și depozitelor. În acest moment, în România, 30 la sută din masa lemnoasă se vinde în rampe și depozite, a precizat Varga.

Un alt set de măsuri vizează acordarea de sprijin micilor proprietari, în număr de 800.000 și care au în total un milion de hectare de pădure. Astfel, se va asigura gratuit paza micilor proprietăți de până la 30 de hectare, de către Romsilva. De asemenea, pentru ca acești proprietari să-și poată valorifica pădurile, în condițiile în care acest lucru nu se poate face decât dacă au amenajament silvic, care se realizează numai pentru minim 100 de hectare, se va plăti întocmirea amenajamentelor silvice de către stat, mai prevede actul normativ.

Proprietarii de păduri sunt de asemenea stimulați să le păstreze prin acordarea de bonificații, sub formă de rentă anuală, cu banii obținuți din vânzarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon, a mai spus Varga.

Proiectul noului Cod Silvic include și măsuri pentru sprijinirea agenților economici, printre care acordarea dreptului de preemțiune la cumpărarea masei lemnoase a celor din industria mobilei.

O serie de modificări vizează și „oprirea jafului din păduri”, de la aplicarea Codului penal pentru furtul de lemn ca și pentru alt furt, indiferent de cantitate, și interzicerea transportului de material lemnos noaptea pe drumurile forestiere, la introducerea autorizațiilor de parctică pentru personalul silvic, ce pot fi retrase la constatarea unor nereguli.

Proiectul conține și măsuri pentru păstrărarea și extinderea patrimoniului forestier. Astfel, Romsilva este obligată să achiziționeze și să împădurească terenuri, astfel încât suprafața fondului forestier proprietate publică a statului să nu scadă sub trei milioane de hectare. În plus, se urmărește împădurirea unor terenuri cu altă destinație decât cea silvică, în suprafață de un milion de hectare până în anul 2030, activitate ce ar putea să fie finanțată tot din vânzarea certificatelor de emisii, a mai spus ministrul Lucia Varga.

Noul Cod Silvic trebuie completat de alte acte normative, dintre care au fost deja inițiate și se află în circuitul de avizare Legea privind contravențiile silvice și o Hotărâre de Guvern privind circulația masei lemnoase.

„Sperăm ca săptămâna viitoare să le introducem în Guvern”, a precizat Lucia Varga.

Alte acte depind însă de aprobarea Codului Silvic, printre acestea fiind Regulamentul privind vânzarea masei lemnoase, Ordinul de ministru pentru introducerea autorizației de practică, Hotărârea de Guvern privind compensațiile pentru proprietarii de păduri, HG privind utilizarea și valorificarea certificatelor de emisii, Ordinul de ministru pentru paza micilor proprietăți.

Ministrul a mai spus că proiectul a fost discutat cu comisiile de specialitate din Parlament, respectiv comisiile pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, cu grupurile parlamentare, cu asociațiile neguvernamentale, precum și cu asociațiile de proprietari de păduri, ocoalele silvice private și de stat.

Prevederile din proiect sunt în mare parte cele prezentate de Lucia Varga în martie anul acesta, când a anunțat că dorește modificarea Codului Silvic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...