• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Comisia Europeană, îngrijorată de posibila modificare a statutului gazoductului South Stream în Bulgaria

Comisia Europeană, îngrijorată de posibila modificare a statutului gazoductului South Stream în Bulgaria
Comisia Europeană a cerut clarificări Bulgariei în privința unui amendament propus pentru legea energiei, care ar modifica statutul tronsonului gazoductului South Stream de pe teritoriul bulgar în interconector, ceea ce l-ar scoate de sub jurisdicția UE, relatează Novinite.

Ministrul bulgar al Energiei, Dragomir Stoinev, a primit o scrisoare din partea comisarului pentru Energie, Gunther Oettinger, în care acesta cere clarificări legate de modificările legislative propuse.

Comisia Europeană este îngrijorată că modificările avute în vedere au rolul să confere segmentului bulgăresc al South Stream statutul de interconector, pentru a nu mai fi supus legislației UE.

Executivul UE a precizat că nu este vorba despre o procedură legală împotriva Bulgariei, întrucât amendamentul nu a fost votat în Parlament.

Comisia Europeană a cerut, în decembrie 2013, țărilor participante la proiectul South Stream, inclusiv Bulgariei, să renegocieze acordurile bilaterale cu Rusia, astfel încât să respecte legislația comunitară.

South Stream va livra gaze naturale rusești către Austria, tranzitând Marea Neagră, Bulgaria, Serbia și Ungaria. Acționarii South Stream sunt Gazprom (50%), grupul italian Eni (20%), Wintershall Holding din Germania și EDF din Franța (15% fiecare). Italia este unul dintre principalii clienți ai gazelor rusești, importând anul trecut de la Gazprom 15,1 miliarde metri cubi de gaze, ușor peste consumul anual al României.
Pentru Gazprom, proiectul South Stream are rolul de a diversifica rutele de export către Europa. În prezent, cea mai mare parte din gazul rusesc vândut în Europa trece prin Ucraina.

Disputele dintre Kiev și Moscova privind prețul gazelor și tarifele de transport au afectat de mai multe ori livrările de gaze către Europa, cel mai recent la începutul anului 2009. Tensiunile s-au amplificat între timp, în urma schimbării regimului de la Kiev și a anexării Crimeei de către Rusia.

Potrivit Comisiei Europene, acordurile interguvernamentale între Rusia și țările de tranzit încalcă mai multe reguli europene. De exemplu, Gazprom va fi în cadrul proiectului atât producător cât și distribuitor de gaz, fapt ce contravine cu regula UE de separare a celor două activități, pentru încurajarea concurenței.

Totodată, South Stream urmează să transporte doar gaze rusești, în timp ce UE cere ca astfel de proiecte să fie deschise și altor companii.
Comisia critică și cum vor fi stabilite tarifele, susținând că potrivit legislației UE acest rol trebuie să revină unui manager independent și nu Gazprom.

Construcția conductei a început deja în Rusia, Bulgaria și Serbia, iar Comisia nu poate să oprească acest proces, a declarat în decembrie un purtător de cuvânt al instituției, precizând că legislația UE va fi încălcată atunci când vor începe livrările de gaze.

 

Inchide