Comisia Europeană trage un semnal de alarmă: Inflația în România continuă să crească / Noua lege a pensiilor afectează negativ sectorul

Publicat: 14/06/2019, 12:13

De asemenea, reprezentanta Comisiei Europene este îngrijorată de necolectarea impozitelor și conformarea fiscală din România.

„Un element care este o sursă de procupare, de îngrijorare, este presiunea inflaționistă care se acumulează și poate ați și simțit-o direct. Inflația a crescut și urmează să crească în continuare, probabil va depăși limita superioară stabilită de BNR ca țintă fixată. (…) Regulile fiscale în cazul României apar în Legea responsabilității fiscale și stabilește o serie de reguli care din păcate nu s-au aplicat încă din 2016. În România există o serie de reguli care au fost ignorate sau pur și simplu ocolite. Este o preocupare, ele există cu un motiv”, a declarat Isabel Grilo, șef de unitate la Direcția Generală pentru Afaceri Economice și Financiare, Comisia Europeană.

Oficialul european a adăugat că a fost constatată și o creștere a deficitului contului curent.

„Și inflația de bază a crescut, ceea ce înseamnă că există motive de îngrijorare și trebuie să ne gândim la măsuri pentru a limita această evoluție a inflației. Acestea sunt motivele pentru care suntem îngrijorați de opțiunile fiscale ale României, vedem creșteri ale deficitului fiscal, observăm o creștere a deficitului contului curent”, a precizat Isabel Grilo.

Reprezentanta Comisiei Europene și-a exprimat îngrijorarea și în privința colectării impozitelor din România.

„Este nevoie de a îmbunătăți colectarea impozitelor și conformarea fiscală. Impozitele în diverse domenii. Un aspect foarte vizibil al acestei colectări insuficiente, anume TVA. Care ar trebui să fie veniturile din TVA. Nu se colectează o parte importantă. Vedem o mare diferență între situația din România și media UE. Este peste 36% în România și media de 12% în UE. Asta duce la creșterea deficitului”, a mai spus Isabel Grilo.

Comisia Europeană, avertisment pentru România: Noua lege a pensiilor afectează negativ sectorul

Reprezentantul Comisiei Europene, Isabel Grilo, a declarat, vineri, că oficialii europeni sunt îngrijorați de modificările aduse în sistemul de pensii din România, care „au generat devieri și au crescut datoria publică”. Comisia Europeană încurajează evoluția și dezvoltarea Pilonului II de pensii.

„Ordonanțele de urgență din anul 2018 și din anul 2019 în care am văzut schimbări în care băncile vor fi impozitate. Acest tip de „du-te vino” din mediul legislativ și administrativ nu este îmbucărător. Nu e un element pozitiv. La pensii vedem OUG din 2018 cu o serie de prevederi care au afectat negativ sectorul. Au putut determina anumite devieri. Vedem schimbări ale situației privind cerințele de capital pentru aceste fonduri de pensii. Comisia Europeană a încurajat mereu evoluția și dezvoltarea Pilonului II al sectorului de pensii pentru că ajută diversificarea beneficiilor de pensii. Aceste modificări au dus la creșterea datoriei publice”, a declarat Isabel Grilo, în cadrul evenimentului „Semestrul European: Lansarea recomandărilor specifice de țară pentru România”.

Oficialul european a adăugat că noua Lege a pensiilor „a introdus o serie de modificări în sistem și credem că acestea creează un pericol privind sustenabilitatea sistemului public de pensii, primul pilon, din cauza unei creșteri necontrolate a cheltuielilor, dacă simultan nu vor crește și veniturile în sistemul de pensii”.

De asemenea, Isabel Grilo a susținut că evoluțiile legislative ale României din sectorul bancar „au mărit nesiguranța în funcționarea acestui sector și a altor sectoare, precum fondurile de pensii, energia sau telecomunicațiile”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică