Companiile americane se pregătesc pentru ieșirea Greciei din zona euro

Companiile americane se pregătesc pentru ieșirea Greciei din zona euro
Publicat: 03/09/2012, 21:02
Actualizat: 22/03/2019, 18:20

În ciuda eforturilor disperate ale Greciei de a evita intrarea în faliment, companiile americane se pregătesc pentru ceea ce părea cândva de neconceput: o ieșire forțată a statului elen din zona euro, notează The New York Times.

Bank of America Merrill Lynch, divizia de investiții a Bank of America, a doua cea mai mare bancă americană din punct de vedere al activelor, s-a interesat cum ar putea trimite camioane de bani în Grecia pentru a-și plăti angajații și furnizorii, în cazul în care statul se va confrunta cu un deficit de lichiditate. De asemenea, Ford și-a configurat sistemele informatice pentru a putea trece imediat la o altă monedă, în situația în care Grecia se reîntoarce la drahma.

Nimeni nu poate estima cu precizie impactul unei eventuale ieșiri a Greciei din zona euro, însă marile bănci și companii de consultanță americane au început deja să-și consilieze clienții asupra măsurilor pe care ar trebui să le ia pentru a fi pregătiți de o posibilă destrămare a blocului monetar, notează sursa.

Planurile de urgență ale companiilor și băncilor americane sunt într-un contrast puternic cu asigurările făcute de politicienii europeni care au subliniat în repetate rânduri că această criză este sub control, dar și că integritatea zonei euro poate fi menținută.

Ce sfaturi primesc marile companii pentru a minimiza impactul revenirii la drahmă

JP Morgan Chase, cea mai mare bancă americană după active, nu își asumă niciun risc și a creat deja conturi noi pentru o serie de giganți americani, conturi rezervate pentru o drahmă sau orice altă monedă care ar putea înlocui euro.

Piețele financiare internaționale au așteptat vara aceasta soluții din partea liderilor UE însărcinați cu rezolvarea problemelor legate de datoriile suverane imense ale statelor europene, însă ritmul alert cu care se pregătesc marile companii de ieșirea Greciei din zona euro sugerează că investitorii au fost prea optimiști. Mulți directori sunt foarte sceptici în privința capacității Greciei de a implementa politicile fiscale austere cerute de Europa în schimbul asistenței financiare.

„Este corect să spunem că multe companii se pregătesc”, a precizat Paul Dennis, manager de programe la Corporate Executive Board, o companie privată de consultanță.

Renunțarea Greciei la moneda unică europeană ar stârni unde de șoc pe piețele internaționale care au avut de suferit de fiecare dată când problemele legate de criza datoriilor de stat au reintrat în atenția publică. De asemenea, un Grexit (Greek Exit, n.r.) ar pune presiune și pe Italia și Spania, economii mult mai mari decât cea a Greciei, care se confruntă la rândul lor cu un nivel ridicat al datoriei publice.

„În urmă cu 15 luni, când am început să analizăm asta (eventualitatea ieșirii Greciei din zona euro n.r.), ni s-a părut inimaginabil”, își amintește Heiner Leisten, partener Boston Consulting Group. „Acum nu mai este nici imposibil și nici inimaginabil”, a mai apreciat el.

Ce măsuri pregătesc marile companii în eventualitatea ieșirii Greciei din zona euro

„Companiile ne-au pus niște întrebări foarte delicate, ca de exemplu: ce facem dacă apare vineri seara un anunț privind ieșirea Greciei din zona euro. În unele cazuri, companiile și-au pus la punct un plan de urgență, ca de exemplu,â să aibă o persoană care să ia trenul către Atena și o valiză cu 50.000 de euro pentru a-i plăti pe angajați”, a declarat Peter Frank, consultant la Pricewaterhouse.

„Când am început să oferim consultanță pe aceste probleme, lumea venea pentru sandvișurile și biscuiții gratuiți. Acum lucrurile s-au schimbat. Planurile pentru situații neprevăzute se axează pe trei scenarii – o ieșire a unui stat din zona euro, ieșirea mai multor state din zona euro și o destrămare a blocului monetar”, a precizat și Carole Berndt, șeful diviziei de servicii globale de tranzacționare pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa de la Bank of America Merrill Lynch.

Băncile și companiile de consultanță sunt reticente să-i numească pe clienții care doresc să fie pregătiți pentru orice scenariu. La fel și marile companii, care evită să discute despre aceste măsuri pentru a nu-i supăra pe clienții europeni.

Băncile centrale, dar și ministerul de Finanțe din Germania au luat la rândul lor în considerare implicațiile unei ieșiri a Greciei din zona euro, însă s-au arătat foarte rezervați cu privire la dezvăluirea unor planuri punctuale.

Cu toate acestea, unele corporații s-au arătat deschise și au împărtășit măsurile pe care le iau pentru a se asigura că sistemele pe care le folosesc se vor adapta rapid unei noi monede.

În Europa, holdingul care controlează operatorii aerieni Iberia Airlines și British Airways a recunoscut că ia măsuri în eventualitatea ieșirii Spaniei din zona euro.

„Am analizat multe scenarii, inclusiv unul în care mai multe state decid părăsirea zonei euro”, a precizat Roger Griffith, de la MasterCard. Griffith susține că s-au luat unele măsuri care vor face posibil ca orice schimbare să poată fi operată „într-o zi sau două”.

Visa a anunțat la rândul său, într-un comunicat, că va putea efectua „o tranziție rapidă către o nouă monedă cu o întrerupere minimă pentru clienți și retaileri”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
McDonald’s va vinde, în premieră, burgeri mai mari