Președintele Eurogrup, către premierul elen: Angelei Merkel nu îi pasă dacă Grecia iese din zona euro. Samaras: Va fi un efect de domino!

Președintele Eurogrup, către premierul elen: Angelei Merkel nu îi pasă dacă Grecia iese din zona euro. Samaras: Va fi un efect de domino!
Publicat: 24/08/2012, 13:34
Actualizat: 29/07/2014, 19:06

Președintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, i-a transmis miercuri premierului elen, Antonis Samaras, că Atena mai are o singură șansă pentru a evita falimentul și că Angelei Merkel „nu îi pasă” dacă Grecia va ieși din zona euro, scrie Daily Mail. În același timp, unul dintre liderii partidului din care face parte cancelarul german, Michael Fuchs, i-a avertizat pe greci că nu mai pot avea pretenții la ajutor financiar din partea Germaniei.

Antonis Samaras a avertizat, la rândul lui, în două interviuri acordate zilele acestea – unul în publicația franceză Le Monde, altul în tabloidul german Bild – că întreaga zonă euro are de suferit dacă Grecia renunța la moneda unică, informează The Guardian. În acest context, economiile europene nu își pot permite să nu le pese de viitorul Greciei în cadrul zonei euro, pentru că va exista un „efect de domino” și în alte țări. „Un Grexit (Greek Exit), cum i se spune, ar fi devastator pentru Grecia și ar prejudicia Europa. Mișcările sociale ar putea deveni foarte contagioase în celelalte țări europene”, a declarat primul-ministru grec pentru Le Monde.

Mesajele foarte dure transmise de Berlin vin într-o săptămână crucială pentru Grecia, în care se discută iar soarta acestui stat. Pe de-o parte, liderii europeni vor încerca să găsească noi modalități de a evita ieșirea Greciei din zona euro și, pe de altă parte, Antonis Samaras va încerca să obțină amânarea cu doi ani a termenelor privind consolidarea fiscală prevăzute de acordul de finanțare externă.

Luxemburghezul Juncker a subliniat, în timpul discuțiilor pe care le-a avut miercuri la Atena cu Samaras, că Grecia a depus „eforturi excepționale” în vederea reducerii deficitului bugetar. „Mingea este acum în terenul grec – de fapt, aceasta este ultima șansă a Greciei, iar poporul elen trebuie să o știe”, a avertizat reprezentantul miniștrilor de Finanțe ai zonei euro.

Noi discuții despre soarta grecilor

Președintele francez, Francois Hollande, și cancelarul Germaniei, Angela Merkel, s-au întâlnit joi la Berlin, pentru a discuta situația Greciei și a Spaniei. După această întrevedere, cei doi vor fi vizitați, pe rând, de Antonis Samaras – vineri, Angela Merkel, sâmbătă, Francois Hollande. Premierul elen va trebui să vină cu un nou plan de austeritate, pentru a-i putea convinge pe creditorii externi să deblocheze următoarea tranșă, de 31 de miliarde de euro, din împrumutul de 130 de miliarde convenit anul acesta, după celălalt ajutor, de 110 miliarde de euro, din 2010.

Pentru a primi amânarea de doi ani la care speră, Antonis Samaras are nevoie de încă un împrumut, dincolo de totalul de 240 de miliarde care i-a fost promis Greciei. Totodată, premierul elen va trebui să impună poporului său un al patrulea pachet de austeritate, în schimbul tranșei de 31 de miliarde de euro.

În ultima perioadă, liderul guvernului de coaliție de la Atena a purtat o adevărată campanie de PR în Europa, și a susținut cauza greacă în interviuri acordate în mai multe publicații europene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale