Concluziile negocierilor cu FMI: TVA la încasare din 2013 și calendar de privatizări refăcut

Concluziile negocierilor cu FMI: TVA la încasare din 2013 și calendar de privatizări refăcut
Publicat: 12/08/2012, 11:42
Actualizat: 30/01/2019, 13:14

FMI a agreat în discuțiile cu autoritățile române plata TVA la încasare din ianuarie 2013, decalarea calendarului de privatizări ale companiilor de stat, o serie de măsuri pentru stimularea creării de noi locuri de muncă și amânarea coplății în sistemul medical.

„Aș spune că s-au încheiat cu succes negocierile cu partenerii noștri internaționali – Comisia Europeană, FMI și Banca Mondială – privind angajamentele asumate de România pentru cea de-a șasea revizie a acordului cu instituțiile financiare internaționale, respectiv modul cum ne-am îndeplinit performanțele economice și financiare la finele lunii iunie. De asemenea, scrisoarea de intenție, documentele negociate, prevăd obiectivele pentru următoarea perioadă de timp, deci trei luni, până la 30 septembrie”, a declarat sâmbătă seară la încheierea discuțiilor cu reprezentanții instituțiilor internaționale ministrul Finanțelor, Florin Georgescu.

El a spus că în cadrul negocierilor s-au asigurat sumele necesare pentru refacerea salariilor nominale ale funcționarilor bugetari la nivelul din iunie 2010 și pentru plata sumelor „reținute necuvenit pensionarilor”, corespunzător a șapte luni din acest an și a nouă luni din anul care urmează.

De asemenea, în plan fiscal, s-au agreat măsuri importante pentru stimularea mediului de afaceri, pentru crearea de locuri de muncă și dezvoltarea inovării tehnologice.

Totodată, plata TVA la încasare a fost agreată de instituțiile internaționale.

„Aceasta se va aplica efectiv, datorită necesității unor pregătiri metodologice, de la 1 ianuarie 2013. S-a agreat punerea în aplicare începând cu octombrie a unui pachet de măsuri privind stimularea creării de noi locuri de muncă și, de asemenea, încurajarea prin deductibilitate fiscală crescută a cheltuielilor de cercetare și dezvoltare ale agenților economici. Pe partea de cheltuieli bugetare s-au asigurat sume suplimentare la nivelul autorităților locale în vederea onorării obligațiilor către persoanele cu dizabilități, precum și pentru plata arieratelor, respectiv datorii restante ale autorităților locale către diverși furnizori și diverși creditori”, a adăugat Georgescu.

Ministrul a afirmat că România s-a angajat ca până la mijlocul lunii septembrie să privatizeze, cu un investitor strategic, Oltchimul, „ceea ce va pune în valoare potențialul acestei unități economice și al Arpechim din apropierea sa”.

Va urma, de asemenea, privatizarea a 15% din capitalul social al Transgaz.

„Se vor introduce conduceri profesioniste – și acestea de astăzi sunt – dar bazate pe o selecție competitivă la nivelul societăților comerciale cu capital de stat, mai întâi un pachet de zece societăți comerciale și regii autonome vor beneficia de un management privat, profesionist, selectat pe bază de criterii de performanță foarte clare”, a încheiat ministrul Finanțelor.

Ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, a spus, la rândul lui că la Electrica Furnizare va avea manager general privat până la sfârșitul lunii septembrie. De asemenea, Romgaz, Transgaz și Transelectrica vor avea manageri privați până la sfârșitul acestui an, iar Hidroelectrica va avea conducere privată și va fi listată în momentul în care va ieși din insolvență.

El a mai spus că termenele pentru privatizările companiilor de stat și listările acestora au fost decalate. Astfel, privatizarea Transgaz, listările complexelor energetice Oltenia și Hunedoara,vor avea loc în luna septembrie. Electrica Distribuție și Electrica Furnizare au ca termen de listare începutul anului viitor.

„S-a stabilit ca la sfârșitul anului să avem draftul de act normativ pentru impozitarea veniturilor excepționale. O formulă de impozitare urmează să se stabilească cu asistența Băncii Mondiale. Ne-am mai asumat ca până la sfârșitul lunii septembrie și respectiv sfârșitul lunii august să avem managementul profesionist implementat la Electrica Furnizare, la Complexul Energetic Oltenia, și de asemenea pentru companiile Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz și Romgaz să avem implementat managementul profesionist până la sfârșitul anului”, a mai spus Chițoiu.

Pe de altă parte, Ministerul Transporturilor s-a angajat să privatizeze CFR Marfă până în luna decembrie.

Statul român ar putea scoate la vânzare chiar și pachetul majoritar de acțiuni al Tarom, dacă oferta de privatizare a 20% din acțiunile operatorului aerian național nu este atractivă.

„Tot ceea ce s-a discutat în afara angajamentelor au fost scenarii posibile. De exemplu, dacă la Tarom oferta de 20% nu este atractivă, vom relua cu un nou efort chiar până la pachetul majoritar. Sigur, pentru cele 20% calendarul e concret. FMI-ul a urmărit ca toate măsurile să aibă un calendar foarte precis, termene foarte precise, și peste tot estimarea costurilor”, a declarat sâmbătă Septimiu Buzașu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

El a mai spus că mai multe firme importante din Orientul Mijlociu si Asia s-au arătat interesate de privatizarea Tarom.

În nota de fundamentare a unui proiect de ordonanță elaborat de Ministerul Finanțelor se spune că programul de privatizare al Ministerului Transporturilor pentru 2012 are în vedere prevederile scrisorii de intenție la acordul încheiat cu FMI, prevederi amendate succesiv cu prilejul fiecărei evaluări a instituțiilor financiare internaționale și care au stabilit măsuri de privatizare cu termene de
realizare privind Tarom și CFR Marfă.

„Singura acțiune de privatizare preconizată a fi realizată de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și de a aduce venituri din vânzare de acțiuni se referă la vânzarea pachetului de acțiuni reprezentând 20% din capitalul social al Tarom, iar aceasta, deși se fac eforturi pentru atragerea investitorilor de portofoliu și de retail pe piața de capital, este susceptibilă de a nu fi realizată datorită lipsei de interes a acestora în contextul crizei economice actuale”, se menționează în nota de fundamentare

În urma discuțiilor cu FMI, Ministerul Sănătății amână data la care va introduce sistemul prin care pacienții vor fi taxați la fiecare vizită la medic sau în spital. Legea va fi mai întâi discutată cu asociațiile de pacienți, a precizat ministrul Vasile Cepoi în urma discuțiilor.

Ministerul Sănătății lansase la începutul acestei luni proiectul de lege care instituie coplata în sistemul sanitar, iar tarifele pentru o zi de spitalizare ar fi urmat să oscileze între 20 și 60 de lei. Și consultațiile la medic ar fi urmat să coste – tariful minim prevăzut în proiect era de cinci lei.

O misiune a FMI, Comisiei Europene și Băncii Mondiale se află în această perioadă în România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Se reține certificatul de înmatriculare al mașinii. Șoferii care rămân pe loc fără drept de...
Noi amenzi pentru șoferi. Polițiștii fac controale amănunțite în această perioadă
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată