Conferință Mediafax Talks about European Funds. Orban: Am cerut evaluarea până în septembrie a proiectelor europene cărora li se retrage finanțarea

Conferință Mediafax Talks about European Funds. Orban: Am cerut evaluarea până în septembrie a proiectelor europene cărora li se retrage finanțarea
Publicat: 10/07/2012, 13:03
Actualizat: 10/07/2012, 13:03

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat marți, la Conferința „Mediafax Talks about European Funds”, că a cerut miniștrilor să finalizeze până în septembrie evaluarea proiectelor cu fonduri europene ce nu pot fi finalizate până în 2015, urmând ca acestora să le fie retrasă finanțarea.

„O altă măsură pe care o consider foarte importantă este evaluarea în momentul de față a posibilității finalizării pentru toate proiectele operaționale până la sfârșitul anului 2015. Am trimis scrisori miniștrilor rugându-i ca acest demers să se finalizeze până în luna septembrie a acestui an, urmând ca ulterior, în cazul proiectelor care nu au nicio șansă de a fi finalizate până în 2015 să retragem finanțarea”, a declarat ministrul Orban.
De asemenea, el a declarat că fondurile europene care vor fi disponibilizate în acest fel vor fi reorientate către acele axe prioritare unde absorbția se derulează cu viteză mai mare. „În felul acesta se vor disponibiliza anumite fonduri și dorim ca până către finalul anului să facem realocările, să realocăm sumele de bani spre acele zone, spre acele axe prioritare unde într-adevăr implementarea este accelerată și vedem că absorbția e reală”, a spus Orban.

Totodată, el a arătat că în perioada următoare vor fi activate primele echipe de lucru, „task force”, pentru monitorizarea celor 150 de proiecte majore cu fonduri europene aflate în implementare sau diferite faze de pregătire. Echipele de experți vor analiza proiectele, vor face vizite în teritoriu și vor susține accelerarea implementării acestor proiecte.

„Vom activa primele echipe de lucru, primele task force-uri, pentru monitorizarea celor 150 de proiecte majore aflate în implementare sau diferite faze de pregătire. Vor fi două echipe operative de experți din domenii precum mediu, transporturi și achiziții publice vizând în special proiecte din programul de transport, POR și programul de mediu. Vor fi vizitate 20 de proiecte, respectiv 16 proiecte și echipele, în opinia noastră, își vor aduce o contribuție importantă la accelerarea implementării proiectelor”, a evidențiat ministrul Orban.

El a avertizat că riscul de dezangajare pentru finalul acestui an este de aproximativ 952 de milioane de euro. „În momentul de față, riscul de dezangare pentru finalul acestui an este de aproximativ 952 de milioane de euro, diferențiat pe programe și pe fonduri. Cu risc zero, deci practic în momentul de față nu există risc de dezangajare pentru Programul Operațional Regional și risc minimal pentru Programul Operațional de Asistență Tehnică. La riscuri majore, în special în ceea ce privește Programul Operațional de Creștere a Competivitității Economice, dar și altele”, a precizat ministrul Afacerilor Europene.

Potrivit acestuia, pentru a sprijini implementarea mai rapidă a proiectelor, va continua și procesul de standardizare a documentelor de achiziție publică. „Dorim să le extindem și la documentațiile de atribuire și contractele pentru achizițiile de bunuri și servicii”, a spus Orban.

El a evidențiat că, dacă la contractarea fondurilor europene rezultatul este „bun”, de peste 70%, dificultățile în absorbția banilor europeni sunt la implementare, având în vedere întârzierile care continuă la procesarea cererilor de rambursare către Comisia Europeană, „procedurile greoaie și stufoase”, „limitările la nivelul administrației din cauza personalului puțin, slab remunerat și motivat și uneori și cu o expertiză insuficientă”.

„Am reușit să sufocăm beneficiarii privați cu cerințe care mai de care mai absurde”, a spus Orban, care a menționat suprapunerea nivelelor de control efectuate de Autoritățile de Management, Autoritatea Română de Audit, Comisia Europeană.

„Procesul de simplificare este fundamental. L-am început, am luat anumite măsuri, dar ele sunt insuficiente, e nevoie la nivelul fiecărei structuri de o evaluare și eliminare a acelor proceduri care nu se justifică”, a spus Orban, el arătând că unele proceduri „asigură o acoperire” pentru autorități, dar îngreunează derularea propriu-zisă a fondurilor comunitare.

El a mai precizat că în momentul de față rata de absorbție a fondurilor europene este de circa 10%, la jumătatea drumului față de procentul de 20% asumat pentru a fi atins până la sfârșitul acestui an, însă a amintit că în septembrie 2011, la momentul înființării Ministerului Afacerilor Europene, rata absorbției era de 3,72%.

Conferința „Mediafax Talks about European Funds” este organizată cu sprijinul Ministerului Afacerilor Europene,are ca parteneri Alpha Bank, , BRD Société Générale și Structural Consulting Group. Evenimentul își propune analizarea situației fondurilor europene până în anul 2013 și ce șanse are România să atragă mai mulți bani în perioada 2014-2020.

La conferință mai participă Daniel Constantin – ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nicolae Rotileanu – secretar de stat în Ministerul Economiei, Lucian Dan Vlădescu – președinte al Autorității Naționale de Reglementare și Monitorizare a Achizițiilor Publice, Adrian Lisandru – Director de Promovare și Distribuție PJ, Groupe Société Générale, Dan Barna – managing partner, Structural Consulting Group și reprezentanți ai băncilor, ai mediului afaceri, consultanți și avocați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Fosta soție a lui Cabral arată fantastic la 57 de ani. Ce a pierdut prezentatorul...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Decizie pentru utilizatorii TikTok din ROMÂNIA. Să facă asta este INTERZIS prin lege
Ieșenii s-au înghesuit la catafalcul lui Costel Corduneanu. Cei mai cunoscuți maneliști au cântat la...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron