Criza de cartofi din fabricile de chipsuri din România a dat peste cap planurile producătorilor

Criza de cartofi din fabricile de chipsuri din România a dat peste cap planurile producătorilor
Publicat: 22/08/2017, 17:25
Actualizat: 03/10/2018, 06:03

Directorul executiv al Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Harghita, inginer Török Eugen, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, că unul dintre motivele pentru care recoltarea cartofilor a început mai repede a fost că au venit solicitări din partea fabricilor de chipsuri, care au nevoie de aceste legume.

„În alți ani recoltarea începea în 25 august, iar în acest an a început cu 10 zile mai repede. Cartofii erau potriviți pentru recoltare. Producția este bună, mai ales în zona Ciucului, ceva mai slabă în zona Gheorgheni, unde a plouat mai puțin. În județ e o producție bună, în jur de 26 de tone la ora actuală și doar 200 de hectare agricole avem recoltate din 8.250, în total”, a spus Török Eugen.

Recoltarea va continua până la sfârșitul lunii septembrie, iar potrivit primelor date, asemenea producție la un hectar nu a mai fost de 20 de ani, în județul Harghita, potrivit lui Török Eugen.

„Acum 10 ani aveam suprafețe mult mai mari. Cu trecerea timpului, intrarea în UE, schimbarea tehnologiei și a soiurilor, sunt mai puțini producători, suprafețe mai mici. Avem 8.250 față 14.700 de hectare. Suprafața a scăzut, dar producția medie a crescut. Cei care nu au o tehnologie corespunzătoare nu are rost să se ocupe, la cartofi se poate și câștiga și pierde, ca la orice cultură, aici cheltuielile sunt mari la hectar. După părerea mea, vor fi suficienți cartofi și nu cred că va fi nevoie de import, în acest an”, a mai spus Török Eugen.

În județul Harghita, nouă producători de cartofi au contracte cu fabrici de chipsuri din Brașov și București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase