Cu datoria globală ajunsă la un nivel record, directorul FMI trage semnalul de alarmă: Lucrurile devin riscante

Cu datoria globală ajunsă la un nivel record, directorul FMI trage semnalul de alarmă: Lucrurile devin riscante
Publicat: 23/04/2018, 12:50
Actualizat: 30/10/2018, 01:55

Discuțiile din cadrul întâlnirii s-au axat pe creșterea economică, aflată pe o tendință pozitivă, fapt care a dat naștere la optimism, iar temerile legate de protecționismul aflat în creștere s-au aflat printre subiectele principale de analiză, potrivit Bloomberg.

Oficialii prezenți la întâlniri au declarat că perspectiva unui război comercial rămâne una dintre cele mai mari îngrijorări.

FMI a semnalat în cadrul reuniunii o multime câteva puncte de îngrijorare precum recordul datoriei globale care a fost evidențiat ca o amenințare la adresa stabilității financiare, oficialii avertizând că va avea loc o decelerare, pe măsură ce băncile centrale vor înăspri politica monetară, iar stimulentele fiscale din SUA vor dispărea.

Printre principalele subiecte atinse în cadrul întâlnirii de primăvară din 20-22 aprilie se numără și schimburile comerciale, riscurile financiare, activitatea băncilor centrale, datoria globală și tehnologia.

Președintele băncii centrale din Columbia a declarat că un război comercial ar fi „catastrofal”, în timp ce omologul japonez a descris protecționismul drept „foarte nedorit”, potrivit Bloomberg.

FMI și-a formalizat avertismentul cu privire la amenințările financiare, precizând că riscurile privind stabilitatea financiară au crescut în ultimele șase luni.

Instituția este îngrijorată de faptul că piețele ar putea să subestimeze amenințarea creșterii inflației în SUA. O creștere a inflației ar putea forța Rezerva Federale să majoreze ratele dobânzilor mai repede decât se aștepta, o mișcare care ar putea provoca turbulențe în piața emergentă. Fondul a avertizat că datoria publică și privată globală a atins un record record de 164.000 de miliarde de dolari, iar o creștere a ratelor dobânzilor ar testa capacitatea debitorilor de a refinanța toată această datorie.

Un alt subiect de discuție din cadrul reuniunii de la Washington a fost legată de giganții online Facebook și Amazon, care s-au confruntat cu probleme în acest an.