Cum a evoluat cursul calculat de BNR după ruperea USL

Cum a evoluat cursul calculat de BNR după ruperea USL
Publicat: 26/02/2014, 11:04
Actualizat: 31/07/2014, 09:17

La debutul ședinței de tranzacționare moneda euro a fost tranzacționată la 4,5190 lei, cu 0,45 – 0,7 bani (0,1% – 0,16%) peste cotațiile de la finalul sesiunii precedente, de 4,5120 – 4,5145 lei/euro.

Ulterior, rata de schimb a urcat la 4,52 lei/euro, unde au fost realizate majoritatea tranzacțiilor.
La scurt timp după ora 10:00, pe piața interbancară euro era cotat la 4,5180 – 4,5200 lei, cu 0,55 – 0,6 bani (0,12% – 0,13%) peste închiderea de marți.

După prima oră a ședinței de la București, zlotul era în stagnare în raport cu euro, iar forintul se deprecia cu 0,1%.

Dealerii cred că deprecierea ușoară a leului este determinată de un cumul de factori printre care ruperea coaliției de guvernare, decisă marți seară prin ieșirea PNL din USL, dar și de reintrarea Hidroelectrica în insolvență, de decizia Executivului de a plăti din buget o parte datorii la unele companii de stat, dar și de situația incertă în care se află Ucraina.

„Singura noutate despre ruperea USL pare să fie că aceasta este o certitudine și pentru jucătorii internaționali, pentru că piața locală a luat încă de săptămânile trecute o astfel de posibilitate în calcul și am putea spune că ruperea coaliției de guvernare era «priced-in». Jucătorii stăini nu par să fie prezenți în piață, ei nu sunt activi nici pe piețele din regiune, având în vedere incertitudinile din Ucraina”, a afirmat un dealer.

Alt dealer consideră că BNR nu intervine indirect în piață, întrucât cursul nu a crescut semnificativ, însă nu exclude posibilitatea unei intervenții dacă rata de schimb se va apropia de 4,55 lei/euro.
„Volumele de tranzacționare pe piața locală din prima oră a ședinței de astăzi sunt ceva mai mari decât cele din aceeași perioadă a zilelor precedente, când au fost foarte reduse, însă sunt în media unei ședințe obișnuite. Întrucât volumele de tranzacționare nu sunt foarte ridicate, este greu de spus dacă BNR intervine indirect sau nu în piață. Rămâne de văzut dacă banca centrală va interveni sau nu, poate doar dacă cursul se va apropia de 4,55 lei/euro, pentru că pe de o parte ar steriliza din excesul de lichiditate care a crescut odată cu intrarea fondurilor europene”, a spus dealerul.

Ministerul Fondurilor Europene a anunțat vineri că România a încasat, joi, peste 830 milioane euro de la Comisia Europeană, cei mai mulți bani ajungând la Programul Operațional Sectorial Transport (506,2 milioane euro).

Analiștii ING Bank au afirmat încă de marți dimineață că „o despărțire formală” a alianței de guvernare ar putea împinge pentru scurt timp cursul de schimb 4,55 lei/euro, aproape de nivelul maxim din acest an.
„Credem, însă, că o astfel de mișcare va fi temporară, întrucât ne așteptăm ca banca centrală să continue tiparul sterilizării excesului de lichiditate din piață, mai ales în condițiile în care o astfel de activitate este motivată de recentele intrări de fonduri europene”, au afirmat analiștii ING Bank într-o notă transmisă, marți dimineață.

Cursul de referință anunțat de Banca Națională a României (BNR) a crescut marți cu 0,72 bani (0,16%) și a ajuns la 4,5173 lei/euro. În precedentele două ședințe, rata de referință leu/euro a scăzut cu 1,38 bani (0,3%), la 4,5101 unități, după ce joi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni, de 4,5239 unități, în contextul amplificării tensiunilor din coaliția de guvernare.
Leul s-a depreciat marți și în raport cu dolarul american, rata de schimb avansând cu 0,85 bani (0,26%), de la 3,2773 lei/dolar la 3,2858 lei/dolar.

Totodată, cursul de referință leu/franc elvețian a crescut cu 0,73 bani (0,2%), de la 3,6968 unități la 3,7041 unități. Rata de schimb leu/franc elvețian a scăzut cu 1,06 bani (0,28%) în precedentele două ședințe, după ce joi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni, de 3,7074 unități.

Cursurile de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și cotațiile de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.
Dobânzile afișate miercuri dimineață de băncile comerciale pentru plasamentele în lei pe termen de o zi au crescut la 2% – 3% pe an, după ce marți ratele medii ale dobânzilor pentru depozitele atrase (ROBID) și plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au scăzut la 1,91% – 2,41% pe an.

Dobânzile afișate miercuri sunt în continuare sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 3,5% pe an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului