Cum convinge un milionar român alți milionari români să facă acte de caritate: Sper să nu primesc în seara asta un telefon de la Țiriac și să-mi spună „nenorocitule”

Cum convinge un milionar român alți milionari români să facă acte de caritate: Sper să nu primesc în seara asta un telefon de la Țiriac și să-mi spună „nenorocitule
Publicat: 08/11/2012, 18:20
Actualizat: 21/03/2019, 12:14

Milionarul român de origine israeliană Eli Davidai, cel care a adus în România branduri precum Pepsi și Burger King, i-a provocat pe „bogații din România” să-și doneze din averi pentru a susține sectoarele slab finanțate, precum sănătatea.

Omul de afaceri cunoscut pentru discreția sa a prezentat joi, la mai bine de doi ani de la ultima sa apariție publică, un program de burse dedicat medicilor rezidenți care doresc să se specializeze în Israel, la Spitalul Sheba, cel mai mare spital din Orientul Mijlociu. Valoarea programului se ridică la cel puțin două milioane de euro, a lăsat de înțeles Davidai, ferindu-se să facă o declarație punctuală privind cuantumul donației.

Davidai susține însă că și-ar dori ca și alți milionari români să doneze bani pentru a ajuta acolo unde statul nu poate.

„Nu am abordat alți milionari pentru că mi-a fost teamă că voi primi un răspuns negativ. Am decis să ies eu public, să risc. Sper să nu primesc în seara asta un telefon de la Ion Țiriac și să-mi spună sau să mă sune Gigi Becali să mă intrebe ce am făcut. Știu ce să le spun: ”, a explicat pentru gândul omul de afaceri.

Davidai are o avere de circa 100 de milioane de euro, însă majoritatea firmelor pe care le controlează rămân necunoscute

Davidai susține că va supraviețui chiar dacă va fi „renegat” de comunitatea milionarilor. Omul de afaceri, a cărui avere a fost estimată în 2010 la circa 100 de milioane de euro, potrivit topului editat în 2010 de revista Forbes, a avut doar cinci intervenții publice în cei 22 de ani de când s-a stabilit în România, iar mare parte dintre afacerile pe care le controlează nu sunt cunoscute.

Dintre cele circa zece companii pe care le deține în România se cunosc doar două, mai exact WizRom și WizSalary, specializate în servicii software.

Davidai este președintele grupului Quadrant Metal, cu venituri anuale de circa 500 de milioane de euro. Din acest grup face parte și compania locală Forsev, cel mai mare exportator de piese metalice forjate din România, a dezvăluit milionarul într-o conferință de presă ce a avut loc joi.

Cu toate că „ultimii patru ani nu au fost cei mai buni pentru afaceri, în special în România”, Davidai susține că Forsev a reușit să înregistreze profit după ce a început să se concentreze pe exporturi, în contextul în care deprecierea monedei naționale a dus la creșterea vânzărilor.

„Până în 2008 Forsev lucra 50% pentru piața locală și 50% pentru export. Am operat o reducere majoră la Forsev în 2008, și una dintre deciziile strategice de la acel moment a fost să ne concentrăm pe exporturi, știind că vor urma ani foarte dificili. Și făcând aceste lucru ne-am consolidat până la un nivel la care avem doar 8 clienți. Dar cine sunt ei: John Deere, Caterpillar, Siemens – doar clienți mari. Astfel am ajuns la 90% exporturi”, a explicat omul de afaceri.

Cât de greu i-a fost unui milionar să obțină cetățenia română

Eli Davidai susține că a obținut cetățenia română în urmă cu doi ani, după ce i-a fost refuzată inițial pe motiv că nu ar fi „o persoană sociabilă”.

„Am avut 200 de persoane care au semnat procese verbale spunând că sunt sociabil. S-a ajuns chiar la Curtea Constituțională care a trebuit să se pronunțe dacă a fi sociabil este un motiv”, a declarat milionarul pentru gândul.

Davidai și-a depus jurământul „întocmit special” pentru el în 2010 și s-a declarat la acea vreme mândru de a fi român.

Davidai a vândut Burger King în 2008, înainte de intrarea în faliment a companiei

Davidai subliniat că cele două companii care i-au adus notorietate, respectiv Pepsi și Burger King, i-au adus „un profit uriaș” în momentul în care le-a vândut.

Compania Quadrant Amroq Beverages, îmbuteliatorul local al Pepsi, a fost înființată de Davidai în 1991 cumpărată ulterior de Pepsi Americas pentru suma de 150 de milioane de euro. În ceea ce privește Burger King, companie ce și-a anunțat la jumătatea acestui an retragerea de pe piața din România, Davidai susține că a vândut-o în primăvara lui 2008, dar și că a fost deranjat de informațiile apărute în presă, conform cărora o companie deținută de el ar fi intrat în faliment.

„În acea zi am primit un telefon de la președinții Alpha Bank, Unicredit, ING. . Și eu le spun: prieteni, l-am vândut în mai 2008 și am avut un profit imens. Ziariștii nici nu s-au obosit să verifice la Registrul Comerțului. Da, este adevărat, am adus Burger King în România, însă când am avut posibilitatea să-l vând și să scot și profit am făcut-o”, a explicat milionarul pentru gândul.

Davidat controlează în jur de 30 de companii din toată lumea, printre care România, SUA, Israel, India, China, Turcia, Bulgaria, Ucraina, Slovacia, Marea Britanie.

Cine va prelua afacerile milionarului

Eli Davidai și-ar dori ca unul dintre cei trei copii ai săi să preia afacerile familiei, însă doar dacă își dorește cu adevărat acest lucru.

„Am trei copii. M-am bazat pe cel din mijloc, dar din păcate el a ales o carieră medicală. (…)Fiinca mea este avocat. Ea ar putea prelua, însă afacerile nu sunt patriahale, nu devii rege după ce moarte regele. Al treilea e încă tânăr, are 19 ani, dar am speranța că într-o zi va hotărî să se alăture, dar dacă alege alte cale voi fi alături de el”, a declarat Davidai pentru gândul.

Toți cei trei au mers la școală în România, vorbesc românește și sunt cetățeni români, soția omului de afaceri fiind la rândul său de origine română.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Semnul dumnezeiesc care a apărut în casa nepotului lui Tzancă Uraganu, înainte de a se...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
OBLIGATORIU prin lege în toată România. A început controlul în toată țara
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro