Cum folosesc bancherii motorul de căutare Google pentru a determina evoluția cererii de consum

Cum folosesc bancherii motorul de căutare Google pentru a determina evoluția cererii de consum
Publicat: 02/08/2012, 11:53
Actualizat: 23/03/2019, 02:40

Băncile centrale au început să urmărească un „indicator economic” inedit, analizând căutările populației pe Google pentru a determina evoluția cererii de consum în paralel cu statisticile oficiale, informează Mediafax, citând Bloomberg.

Banca centrală din Israel analizează numărul de căutări pe Google, de cuvinte cheie, raportate aproape instantaneu de motorul de căutare, vizând orice produs și serviciu din economie, de la cursuri de gimnastică aerobică la frigidere, pentru a evalua cererea, pe sectoare economice, înaintea publicării buletinelor statistice.

Rezerva Federală a Statelor Unite și băncile centrale din Marea Britanie, Italia, Spania și Chile realizează studii pentru a determina dacă trendurile căutărilor pe internet corespund trendurilor din economie.

Băncile centrale speră să reușească astfel să reacționeze mai repede la evoluțiile economice prin instrumente de politică monetară, prevenind frânări, recesiuni și „boom-uri” însoțite de inflație, sau încurajând reveniri în diverse sectoare, potrivit lui Erik Brynjolfsson, membru al Consiliului Academic de la Rezerva Federală din Boston.

„Când băncile centrale analizau datele tradiționale, practic se uitau în oglinda retrovizoare. Dacă Fed (Rezerva Federală – n.r.) ar fi avut acces la aceste informații, ar fi reușit să facă previziuni mai precise privind piața imobiliară și ar fi știut mai rapid cât de profunde sunt problemele”, spune Brynjolfsson, profesor la Massachusetts Institute of Technology.

Economistul este coautor al unui studiu realizat în 2009 cu privire la estimarea evoluției vânzărilor de locuințe din Statele Unite prin analizarea volumului de căutări pe internet pe această temă. Trei dintre studiile realizate de băncile centrale fac referiri la cercetările sale.

„Ideea” a plecat însă tot din Silicon Valley, chiar de la Google. Hal Varian, economistul șef al companiei, și-a dat seama că analizarea căutărilor pe internet poate conduce la anticiparea evoluțiilor indicate de datele economice tradiționale, raportate cu întârziere. Varian a realizat în aprilie 2009 un raport în care demonstrează cum datele raportate de serviciul Google Trends privind volumul căutărilor pe diverse cuvinte cheie poate îmbunătăți estimările pentru vânzările auto și de locuințe și comerțul retail din Statele Unite.

La câteva luni după apariția raportului, băncile centrale, în frunte cu Banca Israelului, au început să efectueze propriile studii.

Datele privind trendurile de căutare pe Google sunt disponibile cu una, până la trei zile întârziere, în timp ce, spre exemplu, guvernul american publică raportul lunar pentru comerțul retail la jumătatea lunii următoare.

Pe lângă asistarea procesului de prognoză, statisticile Google ajută economiștii să determine eficacitatea măsurilor de politică monetară. Într-o lucrare prezentată în august 2011, Mark Spiegel, vicepreședinte de cercetare internațională la Rezerva Federală din San Francisco, a analizat volumul căutărilor unor cuvinte precum „crisis” (criză) și „freeze” (înghețare, blocare – a piețelor de credit), comparând trendurile de pe Google cu percepția asupra riscului de faliment pentru diverse țări în timpul crizei financiare din 2008.

„Este o metodă aflată încă în stadiu incipient, dar este fascinant. Vorbim despre cantități enorme de informație care ne vor ajuta să înțelegem mai bine ce se întâmplă, în timp real”, a declarat președintele Rezervei Federale din San Francisc, John Williams, descriind noul „indicator economic” ca pe „o revoluție în statistică”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Sappho, cea mai cunoscută lesbiană din istorie, s-a sinucis din dragoste pentru un bărbat
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ