Cum IA Guvernul Ponta UN SALARIU MINIM din bugetul fiecărei familii de români în 2014

Redactor:
Corina Vârlan
Cum IA Guvernul Ponta UN SALARIU MINIM din bugetul fiecărei familii de români în 2014

Românii vor scoate anul viitor mai mulți bani din buzunar pentru a-și acoperi costurile traiului de zi cu zi. Schimbarea metodei de calcul a accizei va duce direct la o majorare a prețului carburanților, dar va atrage și scumpiri în lanț ale produselor alimentare. Factura la carburanți va crește în 2014 cu aproape 470 de lei, potrivit calculelor gândul, iar cea pentru produsele alimentare cu circa 200 de lei. Și fumătorii vor fi afectați de schimbarea modului de calcul al accizei, aceștia fiind nevoiți să dea cu 35 de bani în plus la un pachet de țigări, al cărui cost mediu este de 13,5 lei. În total, față de 2013, potrivit calculelor gândul, cheltuielile românilor, per familie, ar crește cu circa 800 de lei, echivalentul nivelului salariului minim pe economie la această oră. În estimări, nu a fost inclusă însă majorarea prețului la alcool din cauza calculului diferit al accizei, ceea ce ar face greu de estimat impactul direct asupra bugetului unei familii. Noua regulă de stabilire a valorii accizei va adăuga însă un plus considerabil în cheltuieli care se vor apropia de valoarea de 850 de lei pe care guvernul a stabilit-o pentru salariul minim, de la 1 ianuarie 2014.

Potrivit negocierilor dintre Guvern și FMI, accizele vor fi indexate de de la 1 ianuarie 2014 în funcție de rata inflației și nu de cursul de schimb. De asemenea, Guvernul va introduce o acciză de 7 eurocenți la litrul de carburant

„La carne, majorarea de preț va fi între 7% și 10%”

Reprezentanții patronatelor anunță deja scumpiri ale produselor alimentare, odată cu creșterea prețului benzinei.

„Prețurile vor fi influențate de creșterea prețului la carburanți. La carne, sigur majorarea de preț va fi între 7% și 10%. Efectul este ca o grenadă. Grâul care este depozitat și transportat va avea alte costuri de transport. Tot ce înseamnă cereale pentru furajele animalelor vor avea alt cost, se vor majora și costurile de creștere a puilor, vițeilor, porcilor „, a explicat pentru gândul Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară.

Prețurile la legume vor crește în medie cu 3%, susține Aurel Tănase, președintele patronatului Romconserv. „Merge pe lanț. Nu o să fie semnificativ, dar la nivel de an se adună un 2% – 3% din prețul actual”, a declarat el, pentru gândul.

În ceea ce privește pâinea, majorările de preț vor fi în medie de 1 ban pe bucată. „Creșterea accizei la carburanți cu 7 eurocenți pe litru va însemna o creștere de un ban la bucata de pâine. Nu este o influență care să ne îngrijoreze pe noi”, a comentat, pentru gândul, președintele patronatului Rompan.

La poarta fabricii și laptele va fi mai scump, cu aproape 2%, susține Dorin Cojocaru, președintele Asociației patronale Române din Industria Laptelui.

Cât va costa coșul minim

De departe, cea mai mare gaură în portofelul românilor se va simți atunci când vor cumpăra carne. O familie de două persoane consumă, în medie, anual, 106 kilograme de carne și preparate din carne, potrivit celor mai recente date ale Institutului Națonal de Statistică(INS). În medie un kilogram de carne costă 14,5 lei, ceea ce înseamnă că, în acest moment,  pe an se cheltuie pe aceste produse 1537 de lei. Dacă prețul se va majora cu 10%, o familie de românii, formată din două persoane, va scoate din buzunar 154 de lei în plus.

La legume și fructe, creșterile de preț preconizate sunt de până la 3%. Dacă în prezent, două persoane consumă anual 195 de kilograme de cartofi, la un preț mediu de 1,5 de lei pe kilogram, cheltuie 292,5 lei. În 2014, vor scoate din buzunar cu aproape 9 lei în plus.

La roșii, consumul mediu anual, potrivit datelor INS, este de 73 de kilograme, ceea ce înseamnă o cheltuială de 182,5 lei, la un preț mediu de 2,5 lei pe kilogram. De la anul, pe factură se va remarca o creștere de 5,4 lei. Și la varză, unde consumul este de 85 de kilograme pe an, ceea ce înseamnă un cost de 127,5 lei. La un preț mediu de 1,5 lei, o scumpire de 3%, ar reprezenta aproape 4 lei în plus pe an. O familie formată din două persoane consumă 40 de kilograme de ceapă pe an, ceea ce înseamnă 80 de lei pe an. În 2014 ar trebui să plătească în plus 2,4 lei. Dacă o familie consumă un litru de lapte la două zile, costul anual se ridică în prezent la 821 de lei, la un preț mediu de 4,5 lei pe litru. De anul viitor ar trebui să dea în plus 16,4 lei pentru aceeași cantitate.

Pentru zahăr și ulei, la un consum mediu anual de 45, respectiv 25 de kilograme, cheltuielile ar fi, per familie, de 180, respectiv 150 de lei, ceea ce înseamnă că începând cu anul viitor acestea vor putea fi cumpărate de rafturi cu 5,4 lei în plus – zahărul și 4,5 lei în plus.

Cât privește consumul de pâine, la o medie anuală pentru două persoane de 640 de franzele, potrivit datelor AIB International, costul se ridică la 640 de lei, iar anul viitor acesta va fi de 646,4 lei, cu 6,4 lei în plus față de 2013.

În total, pentru aceste produse de bază, o familie formată din două persoane, ar trebui să scoată anual din buzunar 207,5 lei, potrivit calculelor gândul.

14 lei în plus la un plin de benzină

Indexarea accizelor la carburanți cu inflația, respectiv cu 3,3%, și introducerea unei noi accize de 7 eurocenți pe litru ar putea duce la scumpirea benzinei cu 36 de bani și a motorinei cu 35 de bani, reiese din calculele gândul. Astfel, prețul la carburanți va ajunge 6,21 lei pentru benzină și 6,3 lei pentru motorină.

Astfel, la un plin un șofer va trebui să scoată din buzunar cu circa 14 de lei în plus, în situația în care companiile petroliere vor decide să transfere aceste majorări de taxe în prețul carburanților.

Potrivit calculelor gândul, consumul mediu de benzină anual este de 1.300 de litri. Pentru această cantitate se plătește în prezent suma de 7.605 lei. Majorarea de preț va face ca suma să ajungă în 2014 la 8.073 de lei, cu 468 mai mult.

Calculele au ținut cont de faptul că acciza reprezintă 28% din prețul de la pompă al benzinei și 23% din cel al motorinei. Totodată, s-a luat în calcul cursul BNR de marți, de 4.4356 lei/euro și un preț mediu de 5,85 de lei/litru de benzină, respectiv 5,95 lei/litru de motorină.

35 de bani în plus la pachetul de țigări

În cazul țigaretelor, acciza reprezintă 60% din prețul unui pachet. La o majorare de 4,4%, cât reprezintă inflația, rezultă o scumpire medie de 35 de bani pe pachet, la un preț mediu al acestuia de 13,5 lei.

O astfel de majorare, ar scoate din buzunarul românilor care fumează în medie un pachet pe zi încă 127 de lei pe an.

În total, față de 2013, cheltuielile românilor ar crește cu 802,5 lei, fără a calcula impactul majorării prețului la alcool din cauza modul diferit de stabilire a accizei.

Potrivit negocierilor dintre Guvern și FMI, accizele vor fi indexate de de la 1 ianuarie 2014 în funcție de rata inflației și nu de cursul de schimb.

„Vom indexa accizele în funcție de rata inflației. Din fericire, inflația a avut și va avea pentru 2013 o cotă scăzută și, evident, influența acestora va fi destul de mică”, a declarat, luni seară, după discuțiile cu Fondul Monetar Internațional premierul Victor Ponta.

De asemenea, Guvernul va introduce o acciză de 7 eurocenți la litrul de carburant, fie benzină, fie motorină, banii astfel colectați urmând să fie vărsați într-un fond special destinat investițiilor în infrastructura rutieră.

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar

Surpriză URIAŞĂ la FCSB. Becali, negocieri de ultimă oră cu antrenorul momentului din Liga I....
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Fabuloasa vizită a lui Michael Jackson, din 1999, la echipa patronată de fostul „socru” al...
O nouă taxă pentru aceşti români. Pentru ce vor plăti zeci de lei în plus
Iohannis a semnat revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii, nu şi numirea ca...
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Vaccinarea cu Johnson & Johnson, stopată în America după decesul unui bărbat. Detalii de ultimă...
Moment de infarct dezvăluit de Dan Dotson, de la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un...
Vestea ȘOC a momentului despre Roxana Dobre. Ce a pățit soția lui Florin Salam. Dramatic!
Ții post? Un nutriționist spune să eviți aceste alimente de post: „Feriți-vă de ele”
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
A venit SFÂRŞITUL erei benzinei. Anunţul a fost făcut chiar de marii producători de petrol
Inchide