Cum ne-a făcut calul străin deghizat în vită „oaia neagră a comerțului european”. Efectele dramatice ale scandalului cărnii asupra exportului românesc

Publicat: 27/02/2013, 10:16
Actualizat: 20/03/2019, 20:29

Scandalul cărnii de cal își va pune amprenta asupra jucătorilor români din industrie, susțin reprezentanții patronatelor din domeniu, care atrag atenția că producătorii și procesatorii de carne vor consemna pierderi dacă autoritățile nu vor acționa pentru a se asigura că firmele românești nu vor fi îndepărtate de pe piața europeană, în urma a ceea ce ar putea să devină „un război de piață”.

Pe lângă prejudiciul de imagine adus României, acuzată pe nedrept că ar fi vândut carne de cal etichetată drept carne de vită, după cum a declarat și premierul francez Jean-Marc Ayrault, producătorii români ar putea pierde viitoare contracte în statele occidentale, în condițiile în care multe companii au investit masiv în tehnologii care să le facă mai competitive la nivel european.

Francezii vor doar caii lor

Îngrijorarea privind atitudinea companiilor franceze care încep să dea semnale că nu mai doresc să importe produse din carne a fost exprimată marți chiar de către ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„Este o problemă, având în vedere că piața europeană este una comună. Constatările și concluziile acestui scndal este că ei (companiile franceze n.r.) au vrut să centreze piața, să-i elimine din competiție pe producătorii români. Pierderile sunt destul de mari pentru partea română. Procesatorii au făcut investiții, au retehnologizat industria alimentară, au creat și noi locuri de muncă și se vor trezi cu pierderi și cu investiții la care stăm și ne uităm”, a declarat pentru gândul Ștefan Niculae, președintele Federației Agrostar (Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentație, Tutun, Domenii și Servicii Conexe).

În opinia sa, atitudinea companiilor franceze care au dat de înțeles că se vor rezuma să cumpere carne doar de pe piața locală, nu și din import, se transformă într-un „un război de piață”.

„Procesatorii, companiile și firmele care au câștigat contracte în vest și care nu sunt vinovate pentru ceea ce s-a întâmplat vor avea un embargo pe aceste piețe”, a precizat Niculae, atrăgând atenția că, în lipsa unei reacții din partea Comisiei Europene și a guvernelor celor două state, producătorii români nu se vor putea bucura de facilitățile pieței unice europene.

România a devenit țapul ispășitor al Europei, însă relațiile comerciale cu statele din est vor compensa pentru evenuale pierderi suferite pe fondul posibilei scăderi a exporturilor către Occident, este de părere Mihai Ionescu, secretar general al Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România.

FOTO: Publimedia-Octav Ganea

„Nu stăm în exporturile către Occident”

„Nu are voie nicio țară să facă astfel de discriminări și să încalce regula liberei circulație a mărfurilor și a competitivității. Avem o piață suficient de mare și în Est astfel încât să nu stăm în exporturile către Occident”, a declarat Ionescu pentru gândul.

În opinia sa, România este tratată drept „oaia neagră a comerțului european”, în condițiile în care comportamentul nostru de export este superior celui al statelor din Vest, în special atunci când vine vorba despre calitatea produselor.

„Suntem revoltați de modul în care Occidentul tratează poziția României în scandalul cărnii de cal. Ar trebui să pună în oglindă comportamentul nostru și comportamentul lor. Noi suntem considerați oaia neagră a cormerțului european, deși produsele pe care le exportăm sunt de o calitate superioară celor pe care le importăm”, a adăugat Ionescu.

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a precizat marți, în urma mai multor vizite de lucru la nivel european pe tema cărnii de cal, că trebuie luate măsuri pentru a se asigura integritatea pieței unice europene.

„Am o preocupare ca măsurile care se iau în fiecare stat membru să nu afecteze conceptul de piață unică. Ca să dau un exemplu concret: există în Franța, poate și în alte state membre, tendința unor companii private de a spune că nu mai vor să cumpere produse decât din statul respectiv. Eu cred că noi, la nivel de ministru – și asta i-am rugat pe toți participanții la acea discuție – trebuie să ne preocupăm ca un astfel de lucru să nu se întâmple, pentru că este un atac la conceptul de piață unică”, a declarat Daniel Constantin, citat de Mediafax.

Producătorul român acuzat inițial renunță la comerțul cu carne de cal

Scandalul cărnii de cal a izbucnit la jumătatea lunii ianuarie, când în Marea Britanie și în Irlanda s-au descoperit hamburgeri făcuți din carne de cal etichetată drept carne de vită. Mai multe abatoare din România au fost învinuite la acea vreme că ar fi comis o greșeală la inscripționarea etichetelor cărnii trimise spre export.

Ulterior, în urma unei anchete realizate de autoritățile de la Paris, s-a stabilit că firma franceză Spanghero se află la originea etichetării greșite a cărnii de cal. Autoritățile au suspendat autorizația companiei de procesare a cărnii.

Olimpiu Șoneriu, patronul companiei Carnolimp, firmă acuzată de Spanghero că ar fi fost responsabilă de etichetarea greșită, susține că nu poate evalua în prezent eventualele pierderi generate de prejudiciul de imagine adus României, însă compania pe care o conduce a decis să nu mai comercializeze carne de cal pe viitor.

„La ora actuală, e prematur să facem o evaluare în sensul unor eventuale pierderi pentru firma noastră, dar, practic, ca firmă nu avem pagube financiare, doar că suferim din punct de vedere al imaginii ca toți procesatorii din România. La export, firma Carmolimp a vândut doar carne de cal și numai pe comenzi din Olanda. Anul trecut, am vândut în total 3 camioane, adică 62 de tone și numai carne de cal inscripționată foarte clar”, a declarat Șoneriu pentru gândul.

„Oricum ne-am învățat minte, de acum înainte nu vom tăia și nu vom mai comercializa niciodată carne de cal”, a adăugat omul de afaceri.

Filmul scandalului cărnii de cal. Care sunt principalele state afectate de etichetarea greșită

Scandalul înlocuirii cărnii de vită cu carne de cal în produse semipreparate congelate s-a extins rapid în Europa în mai puțin de trei săptămâni, notează Mediafax.

În MAREA BRITANIE, pe 7 februarie 2013, autoritățile sanitare au dezvăluit că lasagna de vită marca Findus conținea peste 60 la sută carne de cal. Cu trei săptămâni înainte fusese descoperită carne de cal în hamburgeri în Marea Britanie și Irlanda. Findus UK a anunțat retragerea, din 4 februarie, a respectivelor produse congelate. Trei persoane au fost arestate pentru fraudă.

În SUEDIA, pe 8 februarie, Findus a retras lasagna congelată fabricată de subcontractorul său francez Comigel. Mai multe lanțuri mari de supermarketuri din Suedia au luat aceeași decizie. Ikea a anunțat după două săptămâni retragerea chiftelelor sale din carne din aproximativ 15 țări europene. La 26 februarie, compania a extins măsura în Asia și Caraibe, ridicând la 24 numărul țărilor vizate.

În FRANȚA, pe 12 februarie, compania de produse congelate Picard a anunțat că a descoperit carne de cal în lasagna și a decis suspendarea comercializării produselor de vită fabricate de Comigel. Guvernul a desemnat drept principal responsabil compania Spanghero, vinovată de „înșelătorie economică”.

În GERMANIA, pe 13 februarie, distribuitorul Real a anunțat că a fost descoperită carne de cal în loturi de lasagna congelată. După Real și Lidl, alte două lanțuri (Aldi, Kaiser’s Tengelmann) au recunoscut, la 15 februarie, că au descoperit produse suspecte.

În ELVEȚIA, Grupul de distribuție Coop a anunțat pe 13 februarie prezența cărnii de cal în lasagna congelată.

În AUSTRIA, pe 15 februarie, loturi de „tortellini cu carne de vită” distribuite de Lidl și provenind din Liechtenstein au fost retrase din magazine.

În NORVEGIA, Grupul de mare distribuție NorgesGruppen a confirmat pe 15 februarie prezența cărnii de cal în lasagna, retrasă de pe rafturi de o săptămână.

În DANEMARCA, pe 15 februarie, autoritățile au deschis o anchetă împotriva unui abator care ar fi introdus carne de cal în carne etichetată drept vită și destinată preparării de pizza.
Lidl a retras de la vânzare, pe 18 februarie, lasagna Combino.

În OLANDA, s-au făcut controale în aproximativ 140 de magazine alimentare și supermarketuri. Activitatea unui angrosist care „amesteca vită cu cal” a fost suspendată pe 15 februarie.

În BULGARIA, pe 16 februarie, autoritățile au retras 1.686 de kilograme de lasagna dintrun -lanț de mare distribuție.

În FINLANDA, pe 18 februarie, Lidl a retras de la vânzare gulaș și ravioli conținând carne de cal.

În BELGIA, „Penne bolognese” congelate produse de Combino au fost retrase de Lidl pe 18 februarie.

În ITALIA, s-a găsit carne de cal în lasagna bolognesă Primia, pe 23 februarie.

În SPANIA, pe 21 februarie, insulele Canare au blocat o tonă de hamburgeri. La 25 februarie, autoritățile au anunțat că au găsist carne de cal în cannelloni.

În PORTUGALIA, pe 19 februarie, lasagna congelată vândută de Nestlé către restaurante a fost retrasă.

În POLONIA, pe 24 februarie, serviciile veterinare au dispus anchetarea a doi furnizori de carne tocată.

În SLOVENIA, pe 19 februarie, autoritățile au dezvăluit prezența cărnii de cal în lasagna congelată. Pe 24 februarie, tortellini produs în Liechtenstein a fost retras de pe rafturi.

În CEHIA, lasagna produsă de Tavola în Luxemburg a fost retrasă de la vânzare pe 20 februarie.

În UNGARIA, pe 26 februarie, autoritățile au anunțat că lasagna etichetată drept vită conține cal.

În HONG KONG, pe 20 februarie, s-a retras de la vânzare lasagna marca Findus. La 26 februarie, Ikea a retras chiftelele sale din Thailanda și Hong Kong.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Băncile din România sunt obligate. Anunț pentru toți românii care au credite la bancă
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Anișoara Dabija, dezvăluiri cu ochii în lacrimi despre relația maestrului Nicolae Botgros cu fiica lui:...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum s-a transformat prietenia dintre I.G. Duca și Constantin Stere într-o relație dușmănoasă?