Cum s-a ajuns de la 1,8 miliarde de lei pentru reîntregirea salariilor bugetarilor pentru 2013 la 1,1 miliarde de euro. Explicațiile ministrului Voinea

Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 16/01/2013, 14:04

Întrebați de gândul la conferința privind „starea națiunii” de ce cheltuielile bugetare pentru reîntregirea salariilor au fost majorate de la 400 de milioane de euro, așa cum apare într-o notă transmisă Guvernului de Ministerul Finanțelor la finele anului 2012, la 1,1 miliarde de euro, potrivit prezentării privind bugetul din 2013, premierul Victor Ponta și ministrul delegat pentru buget Liviu Voinea au evitat un răspuns.

UPDATE 22:45. La câteva ore după conferință, ministrul Liviu Voinea a venit cu o explicație. El a precizat pentru gândul că nota guvernamentală, în legătură cu care se eschivase inițial, explicând că nu a fost autorul documentului, nu a inclus și estimarea privind salariile din bugetele locale. „Nota din Guvern se referă la cheltuielile bugetului de stat. Bugetul de stat este o parte din bugetul general consolidat pe care noi l-am prezentat astăzi. De acolo provine diferența. Restul se referă la salariile din bugetele locale”, susține Liviu Voinea.

În documentul din decembrie însă, după cum poate fi observat mai jos, Finanțele nu precizează în niciun fel că ar fi vorba doar despre efectul asupra bugetului de stat, fiind vorba, după cum se precizează în mod oficial, despre o „Notă referitoare la limitele de cheltuieli realizate propuse pentru ordonatorii principali de credite în vederea elaborării proiectului de buget pentru anul 2013”.

Datele oficiale ale MFP îl contrazic pe Voinea. Rămân 300 de milioane de euro în plus pentru care nu există nicio explicație

Mai mult decât atât, conform datelor oficiale ale MFP, paritatea cheltuielilor salariale ale bugetului de stat față de cele de la bugetele locale este de aproape 1:1. Astfel, conform execuției bugetare pe primele 11 luni ale anului trecut, document public care poate fi găsit pe site-ul oficial al Finanțelor, în perioada ianuarie-noiembrie 2012 de la bugetul de stat s-au plătit salarii în valoare de 15,556 miliarde de lei iar de la cel al administrațiilor locale s-au plătit salarii în valoare de 14,943 miliarde de lei.

Simplu spus, dacă ministrul Voinea ar avea dreptate și „restul se referă la salariile din bugetele locale”, atunci suma anunțată acum ar fi trebuit să fie de 3,6 miliarde de lei, deci de circa 800 de milioane de euro (dublu față de cea anunțată inițial în condițiile unei parități de aproape 1:1 între cele două bugete – de stat și al administrațiilor locale) și nu de 1,1 miliarde de euro, rămânând în continuare o diferență de 300 de milioane de euro pentru care nu există până în momentul de față nicio explicație oficială.

În decembrie majorarea era prevăzută la doar 400 de milioane de euro

În ședința de guvern din data de 12 decembrie 2012, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a transmis guvernului o notă referitoare la „limitele de cheltuieli reanalizate propuse pentru ordonatorii principali de credite în vederea elaborării proiectului de buget pentru anul 2013”. În forma în care documentul a fost făcut public pe pagina oficială a executivului se arăta că majorarea salariilor bugetarilor cu 7,4% în 2013 va duce la cheltuieli bugetare suplimentare de 1,8 miliarde de lei, echivalentul a circa 404 milioane de euro la un curs mediu de 4,45 lei/euro.

Sursă: Arhiva paginii oficiale a Guvernului României

La finalul ședinței executivului din 12 decembrie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, avansa aceleași cifre: „Guvernul a primit Nota întocmită de Ministerul Finanțelor Publice în care se arată că vor crește în 2013: cheltuielile de personal cu 1,8 miliarde lei, pentru a se asigura revenirea la nivelul salariului existent în 2010, Cheltuielile pentru cofinanțarea fondurilor europene cu 2,7 miliarde lei, transferurile pentru echilibrarea bugetului asigurărilor sociale de stat și a bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate cu 3,2 miliarde lei, dobânzile cu 0,4 miliarde lei, datorită creșterii datoriei publice. Pentru a se asigura creșterile prevăzute mai sus este necesară reducerea altor cheltuieli, după cum urmează: bunurile și serviciile se reduc cu 0,7 miliarde lei, subvențiile se reduc cu 0,4 miliarde lei, cheltuielile aferente programelor cu finanțare rambursabilă se reduc cu 1,9 miliarde lei, cheltuielile de capital se reduc cu 1,2 miliarde lei

În prezentarea făcută joi de premierul Ponta calculul a fost revizuit, reprezentanții executivului precizând că suma necesară pentru revenirea salariilor personalului din sectorul public la nivelul din 2010 este de 1,1 miliarde de euro.

Sursă: www.gov.ro

Premierul Ponta a precizat în cadrul sesiunii de întrebări și răspunsuri ce a avut loc după prezentarea „stării bugetare a națiunii” că ministrul Voinea va explica discrepanța. În timp ce Voinea răsfoia alături de ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, o serie de documente, premierul a continuat să răspundă altor întrebări venite din partea presei.

Câteva minute mai târziu, premierul și cei doi miniștri s-au retras fără a oferi un răspuns întrebării adresate de reporterul gândul. Ulterior, pe holurile guvernului, ministrul Liviu Voinea a explicat că nu știe de unde a apărut cifra de 1,8 miliarde întrucât nu este autorul notei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Mirela Biftoi ar fi fost ucisă pentru o datorie de mii de lei! Sora ei...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
NU mai au voie să cumpere țigări. INTERZIS pentru cei născuți după 1 ianuarie 2009
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult