Cum să faci business fără să ai o firmă: ideea care l-a făcut milionar pe un antreprenor

Cum să faci business fără să ai o firmă: ideea care l-a făcut milionar pe un antreprenor
Publicat: 03/03/2017, 11:18

Un număr de industrii și domenii fac cunoștiință cu modelul de sharing economy popularizat de către companii precum Uber sau Airbnb. Conceptul consumului colaborativ a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani, iar unele companii au profitat de asta și acum sunt giganți evaluați la miliarde de dolari. Transportul de persoane sau de colete, domeniul ospitalier și chiar activități casnice precum spălatul hainelor (Electrolux are în desfășurare un astfel de proiect) se află sub influența conceputului de sharing economy.

Un domeniu care rămăsese neatins era procesul de pornire a unui business. Exact pe această nișă și-a așezat antreprenorul Slavko Ples firma sa, Winglio. Slavko Ples se află în peisajul tehnologic antreprenorial încă din 2012, când, alături de un partener de afaceri, a pornit o companie de dezvoltare de aplicații. Ples a mărturisit că era înconjurat de freelanceri și antreprenori cu care „discutam des probleme cu care ne confruntam în afacerile noastre. Majoritatea problemelor erau legate de costurile de pornire a unei afaceri și de birocrație. Așa că m-am gândit la o soluție”, spune el. Probleme care se manifestă la nivel global, nefiind ceva caracteristic unei piețe anume. În România, potrivit Cărții Albe a IMM-urilor, dificultățile cu care se confruntă frecvent firmele mici și mijlocii sunt birocrația (61,41%), fiscalitatea excesivă (54,74%), urmată de corupție (45,16%) și controalele excesive (44,98%).

Așa că antreprenorul propune împărțirea costurilor, înființarea unui cadru legal pe care alții l-ar putea folosi pentru afacerile lor. Asta s-a întâmplat în 2014, iar după un an de cercetare a trecut la punerea în practică a ideii. „Anumite costuri nu pot fi reduse sau eliminate complet, dar, cu siguranță, pot fi împărțite”, spune Ples. „Winglio se ocupă de hârtii, contabilitate, taxe, astfel încât clientul se poate concentra doar pe afacere”, adaugă el.

Sistemul funcționează în felul următor: doritorul își creează un cont pe site-ul companiei, își adaugă clienții și creează contractele; apoi poate emite facturi clienților săi. Înainte de a da drumul la afacere, reprezentanții Winglio verifică aplicațiile depuse, proces ce poate dura până la 24 de ore. Serviciul este disponibil în 150 de țări și este adresat dezvoltatorilor de software, designerilor grafici, traducătorilor, scriitorilor etc.

Odată produsul vândut, banii sunt trimiși prin intermediul Winglio, apoi utilizatorul poate scoate banii din contul bancar prin PayPal sau îi poate redirecționa către cardul de debit Winglio. Toate plățile primite în Winglio pot fi considerate venituri suplimentare sau dividende dacă devii acționar al companiei. În ambele cazuri, plățile primite prin Winglio sunt taxabile în țările de rezidență ale utilizatorilor. Din suma care îi este transferată utilizatorului, firma antreprenorului croat reține 6,60% comision plus 4,5 euro pentru fiecare tranzacție. Suma minimă care poate fi retrasă de către utilizator este de 100 de euro. După ce venitul cumulat al unui utilizator ajunge la 500 de euro, el va fi invitat de către companie să intre în programul acționarilor firmei întemeiate de Slavko Ples. Astfel, achiziționând o acțiune preferențială Winglio ești considerat acționar al companiei și poți păstra veniturile primite prin intermediul companiei sub formă de profit al Winglio care apoi este plătit prin dividende.

Citește în continuare pe bm.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?