Cum va afecta plafonarea dobânzilor la credite milioane de români. „Măsura de protecție a consumatorilor are efect invers”

Cum va afecta plafonarea dobânzilor la credite milioane de români. „Măsura de protecție a consumatorilor are efect invers”
Detalii pe gândul

Un proiect de lege privind plafonarea DAE se află în dezbaterea Parlamentului.

Asociația Societătilor Financiare din România (ALB) spune că, deși pare o măsură care ar trebui să aibă drept efect reglementarea pieței de creditare în avantajul consumatorilor români, Plafonarea, în mod arbitrar și fără o consultare prealabilă a industriei financiare, a dobânzilor la nivelul întregii piețe de creditare poate avea că efect limitarea accesului populației la soluții de creditare pentru nevoile personale, de bază, ale acestor consumatori, cum ar fi: refinanțare, cheltuieli medicale, bunuri de folosință îndelungată (electrocasnice – televizoare, frigidere, mașini de spălat, sisteme de încălzire), cheltuieli ocazionate de renovarea locuinței sau cheltuieli cu educația copiilor.

Ceea ce se dorește a fi o măsură de protecție a consumatorilor de servicii financiare, poate avea, însă, efect invers, iar mulți dintre acești clienți nu vor mai avea posibilitatea să acceseze credite potrivite nevoilor lor de la instituțiile reglementate, aprreciază asociația.

ALB a trimis biroului permanent al Camerei Deputaților o solicitare de prelungire a termenului pană la care pot fi depuse amendamente. Termenul propus inițial este 14 martie 2018, mult prea scurt pentru a permite o analiză amănuntită și o dezbarere informată.

Instituțiile financiare nebancare membre ALB, care au 1,7 milioane de clienți activi, au acordat credite de consum noi în valoare de 5,2 miliarde lei în 2017.

ALB este principală asociație profesională care reprezintă industria de credit de consum, membrii asociației acordând aproximativ 90% din totalul creditării nebancare din România.

 

Inchide