Cum va evolua piața forței de muncă în următoarele luni. În ce sectoare se vor face cele mai multe concedieri

Cum va evolua piața forței de muncă în următoarele luni. În ce sectoare se vor face cele mai multe concedieri
Publicat: 11/06/2013, 16:22
Actualizat: 21/03/2019, 16:04

Ritmul angajărilor va încetini în trimestrul al treilea în România, potrivit unui studiu Manpower, care indică o previziune netă de angajare de 10%, cu trei puncte sub nivelul din trimestrul anterior și cu șapte puncte mai mică decât în perioada similară a anului trecut, informează Mediafax.

Previziunea netă de angajare reprezintă diferența dintre procentul de angajatori care anticipează o creștere a volumului total de angajări și procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor, în trimestrul următor, precizează Manpower în raportul privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă.

Astfel, dintre cei peste 630 de angajatori români intervievați, 70% nu prevăd nicio schimbare în trimestrul al treilea în ceea ce privește numărul angajaților, 19% spun că vor face angajări, iar 9% estimează reduceri de personal.

„Rezultatele pentru trimestrul al treilea reprezintă un trend continuu de angajări demne de luat în seamă, observate pe parcursul ultimilor doi ani. (…) Deși aceste rezultate reflectă tiparul actual de schimbări rapide și de incertitudine relativă la nivelul pieței, companiile nu au încetat activitatea de angajare. Creșterea preconizată a numărului de locuri de muncă disponibile poate fi limitată datorită faptului că angajatorii rămân precauți în fața proceselor de indentificare și evaluare a talentelor, iar incertitudinea asociata condițiilor de pe piețele europeană și americană încă planează asupra acestora, acest lucru influențând în mod evident planurile de angajare ale companiilor”, a declarat Valentin Petrof, country manager al ManpowerGroup România

El a adăugat că firmele românești continuă să se numere printre cele mai optimiste din Europa și oferă oportunități de angajare în majoritatea domeniilor de activitate.

„Angajatorii își păstrează calmul în ciuda turbulențelor existente pe piețele internaționale care ar putea să le afecteze afacerile: aceștia nu previzionează modificări semnificative ale volumului de personal”, subliniază Petrof.

Angajatorii se așteaptă la creșteri ale numărului de angajați în patru din cele opt regiuni, în următoarele trei luni. Cele mai optimiste planuri de angajare sunt raportate din Nord-Vest, acolo unde previziunea netă de angajare este de 21%, iar pentru regiunile din Sud și din Vest angajatorii anunță previziuni de 14% și, respectiv, 10%. În Centru, angajatorii anticipează o creștere a numărului salariaților cu 7%.

În același timp, intențiile de angajare din regiunea de Sud-Vest și din București & Ilfov au coborât la valori negative, iar previziunea pentru regiunea București & Ilfov este cea mai puțin optimistă din primul trimestru al anului 2011 și până în prezent.

Pe sectoare de activitate, previziunile scad în șapte dintre cele zece sectoare economice analizate și în șase dintre cele opt regiuni.

„Planurile de angajare ale companiilor de construcții sunt negative pentru prima oară în ultimii doi ani. Angajatorii din anumite sectoare și-ar putea dori să încerce avantajele unei forțe de muncă flexibile până în momentul în care impactul crizei din zona euro va fi mai clar definit”, a adăugat Petrof.

Angajatorii din sectorul industriei prelucrătoare anunță cele mai optimiste planuri de angajare, cu o previziune netă de angajare de 15%. Un ritm constant al angajărilor este de așteptat în sectorul public și social (administrației publice și serviciilor sociale), cu 12%. De asemenea angajatorii raportează estimări 11% și 10% în transporturi, depozitare și comunicații și respectiv în sectorul de finanțe, asigurări, imobiliare și servicii de afaceri. Companiile din sectorul comerțului cu ridicata și cu amănuntul anunță planuri de un optimism rezervat cu o previziune de numai 9%.

În același timp, angajatorii din sectorul energiei electrice, gazelor și apei anticipează reduceri ale forței de muncă cu o previziune netă de angajare de -10%. Previziuni pesimiste de -6% sunt raportate atât în agricultură, vânătoare, silvicultură și pescuit, cât și în construcții.

Planurile privind angajările se îmbunătățesc sau rămân relativ stabile în doar 19 țări și teritorii conform unei analize a evoluției datelor de la an la an. La nivel global, perspectivele de angajare sunt cele mai bune în Taiwan, Brazilia, Panama, Peru și Turcia, iar cele mai reduse în Italia, Irlanda, Spania, Belgia, Olanda și Grecia.

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forța de Muncă este realizat trimestrial și măsoară intențiile angajatorilor de a crește sau de a diminua volumul angajărilor totale pe parcursul trimestrului următor. (Ana Maria Petcana)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum salvăm planeta alegând să consumăm un alt tip de pește decât cel de obicei?