Cursul a urcat aproape de 4,45 lei/euro

Cursul a urcat aproape de 4,45 lei/euro
Publicat: 18/05/2012, 10:43
Actualizat: 18/05/2012, 12:13

Cursul de schimb a urcat ușor în prima oră a ședinței interbancare de vineri și a ajuns aproape de 4,45 lei/euro, iar dealerii cred că BNR va interveni indirect, din nou, pentru a tempera deprecierea leului dacă va fi depășit nivelul de 4,45 lei/euro.

La deschiderea ședinței euro a fost cotat la 4,4450 – 4,4460 lei, foarte aprope de cotațiile de la închiderea sesiunii precedente, de 4,4440 – 4,4460 lei/euro.

Ulterior, cursul a continuat să crească ușor, în cadrul unor tranzacții cu volume reduse. Astfel, în jurul orei 10:00, băncile cotau euro la 4,4470 – 4,4490 lei/euro, cu 0,3 bani peste ziua anterioară.

„Este foarte probabil ca BNR să intervină din nou indirect în piață pentru a apăra pragul de 4,45 lei/euro sau măcar pentru a tempera deprecierea leului. Astfel de intervenții indirecte au mai fost și în alte ședințe, mai ales când cotațiile se apropiau de 4,45 lei/euro, iar jucătorii au înțeles că banca centrală va apăra acest nivel. Deja se simte o oarecare presiune pe vânzare de euro, însă este greu de spus dacă BNR intervine indirect deja prin vânzare de euro, pentru că volumele de tranzacționare sunt reduse. Probabil intervențiile indirecte ale BNR vor fi mai vizibile în prima parte a zilei, astfel încât cursul de referință să nu urce peste 4,45 lei/euro”, a afirmat un dealer.

După prima oră a ședinței interbancare de la București, zlotul și forintul se depreciau cu 0,2% și, respectiv, cu 0,3% în raport cu euro.

Piețele internaționale sunt în continuare tensionate cu privire la soarta Greciei, dacă aceasta va ieși din zona euro, dar și la sistemul bancar din Spania. Moody’s a retrogradat ratingurile a 16 bănci spaniole, inclusiv Santander și BBVA, acuzând recesiunea economică, pierderile tot mai mari din credite neperformante și capacitatea redusă a guvernului de la Madrid de a susține instituțiile financiare cu probleme.

Cursul de referință leu/euro anunțat joi de Banca Națională a României (BNR) a scăzut cu 0,28 bani, la 4,4435 lei/euro, după patru zile consecutive în care rata oficială a depășit record după record. Banca centrală a afișat miercuri cel mai ridicat curs de referință leu/euro din istorie, de 4,4463 unități.

Cursul leului față de euro a atins maxim după maxim de la începutul lunii mai, leul depreciindu-se până miercuri cu 1,1%, inițial din cauza turbulențelor de pe scena politică locală, după care au urmat temerile privind soliditatea zonei euro.

În acest an, leul a scăzut cu 2,93% în raport cu euro, de la un curs de 4,3197 lei/euro la finalul lunii decembrie.

Referința pentru dolar a scăzut ușor, joi, cu 0,37 bani, la 3,4950 lei/dolar după ce miercuri a atins cel mai înalt nivel de după 1 iulie 2010, de 3,4987 lei/dolar. La începutul lunii iulie a anului 2010, cursul a fost de 3,5420 lei/dolar.

Leul s-a apreciat foarte ușor și în raport cu francul elvețian, cotația scăzând cu 0,22 bani, la 3,6998 lei/franc. Rata anunțată miercuri, de 3,7020 lei/franc, a reprezentat un nou nivel maxim începând cu 5 septembrie 2011, dată când francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Dobânzile practicate vineri dimineață de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadență la o zi au urcat de la 4,71% – 5,21% pe an la 5,5% – 6%, ca urmare a intervențiilor valutare recente realizate de BNR, care a vândut euro și a retras lei din piață, pentru a tempera deprecierea monedei naționale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii au anunțat când începe vara în toată regula