Datele oficiale care desființează previziunile Guvernului. Cât adevăr este, în realitate, în declarațiile premierului despre deficit

Datele oficiale care desființează previziunile Guvernului. Cât adevăr este, în realitate, în declarațiile premierului despre deficit
Publicat: 25/07/2017, 08:33

Potrivit execuțiilor bugetare din ultimii cinci ani, deficitul pe semestrul întâi a fost întotdeauna mai mic, iar chiar și în situația în care s-a înregistrat un excedent, cum a fost cazul lui 2016, când s-a tras linie rezultatul a fost cu minus 0,8% din PIB.

2016

Conform datelor operative colectate de Finanțe, execuția bugetului general consolidat pe primele șase luni ale anului 2016 s-a încheiat cu un deficit de 0,51% din PIB. La finalul anului, deficitul era de 3%, înregistrându-se un minus de 23.127,8 milioane de lei.

2015

Execuția bugetului general consolidat pe primele șase luni ale anului 2015 consemnează un plus, respectiv un excedent de 0,6% din PIB. Cu toate acestea anul bugetar s-a încheiat cu -0,8% din PIB.

2014

Execuția bugetară pe 2014 a înregistrat în primul semestru un deficit de 0,5%, iar până la sfârșitul anului s-a înregistrat, în total, un deficit de 1,4% din PIB, ceea ce înseamna un minus de 9.104,3 milioane lei.

2013

Execuția bugetului general consolidat pe primele șase luni ale anului s-a încheiat cu un deficit de 1,06%, iar la sfârșitul anului deficitul înregistrat era de 2,1% din PIB.

2012

Dacă primele șase luni ale lui 2012 s-au încheiat cu un deficit de 1,12% din PIB, la finalul anului acesta ajunsese la 2,8%.

Dincolo de mesajele publice, că situația financiară nu este tocmai roz o demonstrează și faptul că PSD a renunțat la o serie de măsuri care ar fi adâncit gaura din buget.

Primele tăieri din programul de guvernare inițial au fost anunțate pe 30 mai, de către liderul PSD, Liviu Dragnea, care declara, la acel moment, că Executivul Grindeanu renunță la introducerea cotei zero de TVA la tranzacții imobiliare, situația fiind similară și în ceea ce privește domeniul publicității.

Reducerea TVA de la 19% la 18%, care nu va mai intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, cum era prevăzut inițial, ci începând cu 1 ianuarie 2019, dar și primele majorări salariale, care aveau să se acorde de la 1 iulie 2017, au deschis lista amânărilor anunțate de coaliția de guvernare PSD-ALDE.

Anunțată la mijlocul lunii aprilie ca o „lovitură fiscală” de Guvernul Grindeanu, introducerea impozitului pe venitul pe gospodărie s-a amânat cu „doi-trei ani”, decizia fiind enunțată, la începutul lunii iunie, de fostul ministru de Finanțe, Viorel Ștefan.

,,De la 1 ianuarie 2018 nu mai poate rămâne acel impozit pe gospodării pentru că el deja a fost compromis din cauza sau datorită întârzierilor din ultimele luni de zile. În schimb, impozitul pe venitul global sau globalizarea veniturilor este o opțiune care e în continuare importantă pentru noi, care poate fi aplicată sau nu anul viitor, dar într-un pachet mai mare de schimbare a sistemului de impozitare care să elimine birocrația și care să producă mai multe venituri pentru români”, a declarat liderul PSD Liviu Dragnea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer