De o săptămână, românii care scot bani de la BANCOMAT sau care își consultă soldul au observat acest MESAJ: cum să-l interpreteze corect

Publicat: 10/03/2015, 17:53

„Instituțiile de plată care prestează servicii de acceptare la plată prin intermediul cardurilor de debit și al cardurilor de credit emise în România, la terminalele ATM aflate pe teritoriul României, au obligația de a informa consumatorii asupra tuturor comisioanelor, tarifelor, spezelor și oricăror altor tipuri de costuri pe care trebuie să le suporte consumatorul în legătură cu operațiunile derulate la ATM, în ordinea efectuării acestora„, se arată în ordinul ANPC publicat pe 31 octombrie 2014 și care a intrat în vigoare pe 3 martie anul acesta.

Pe ecranele ATM-urilor este obligatorie înscrierea tuturor informațiilor legate de costul fiecărei operațiuni de eliberare de numerar, de transfer între conturi, de plată facturi sau oricare alt serviciu solicitat în mod expres de consumator prin intermediul ATM, înainte de momentul efectuării acestuia.

Pentru cardurile de debit sau de credit emise de prestatorii de servicii care le acceptă la plată la ATM proprii, costurile operațiunilor se vor afișa în procent pentru fiecare operațiune de plată și, după caz, se va afișa și suma minimă de plată.

Pentru cardurile de debit sau de credit emise de alți prestatori de servicii de plată decât cei cărora le aparțin ATM-urile, se va afișa următoarea avertizare: „Atenție! – Tranzacția dumneavoastră va fi comisionată conform condițiilor din contractul încheiat cu emitentul cardului”.

gândul vă prezintă comisioanele practicate de cele mai mari bănci din România pentru unele dintre cele mai frecvente operațiuni efectuate de clienți, interogarea soldului și retragerea de numerar.

BCR

Utilizarea ATM-urilor BCR, cea mai mare bancă din România din punct de vedere al activelor, pentru retragera de numerar este tranzacționată cu 0,25% din valoare, minimum 0,5 lei în cazul cardurilor în lei, respectiv 1,75%, minimum 5 euro sau dolari pentru cardurile în valută.

În cazul cardurilor Visa Electron Campus sau Visa Electron Xteen, comisionul este zero.

În cazul în care clienții BCR scot bani de la alte bancomate din România, tranzacția are un comision de 1% plus 6 lei pentru cardurile în lei, respectiv 1,75%, minimum 5 euro sau dolari pentru cele în valută.

Interogarea soldului la un ATM BCR îi costă pe clienți 0,2 lei (cu excepția celor care au carduri Visa Electron Campus sau Visa Electron Xteen), în timp ce pentru interogarea soldului la bancomatul unei alte bănci este comisionată cu 2,5 lei pentru cardurile în lei.

Verificați AICI toate comisioanele pe care le percepe BCR la ATM-uri

BRD

Retragerea de numerar este comisionată la BRD, a doua bancă de pe piața locală după active, deținută de grupul francez Societe Generale, cu 0,2%, minimum 90 de bani pentru majoritatea tipurilor de card în lei. În situația în care clientul alege să retragă bani de la ATM-ul unei alte bănci, comisionul perceput este de 1% plus 5 lei pentru cardurile în lei.

Verificați AICI toate comisioanele pe care le percepe BRD la ATM-uri

Banca Transilvania

Banca Transilvania, al treilea jucător din sistemul bancar, nu percepe comision de retragere de la bancomatele sale pentru cardurile de debit VISA Electron. Pentru cardurile Mastercard Mondo, comisionul de retragere este de 0,1%, iar pentru Mastercard Gold de 0,2%.

În cazul retragerilor de la bancomatele altor bănci, comisionul este de 0,5% plus 2,5 lei pentru cardurile VISA Electron, 0,5% plus 3,5 lei pentru Mastercard Mondo și 0,7% plus 2,5 lei.

În cazul interogărilor de sold, Banca Transilvania percepe un comision de 0,3 lei pentru orice card în lei, la propriile bancomate, respectiv 2 lei pe interogare în cazul altor ATM-uri.

Verificați AICI toate comisioanele pe care le percepe Banca Transilvania la ATM-uri

Raiffeisen Bank

La Raiffeisen Bank, subsidiara locală a grupului austriac cu același nume, pentru cardurile VISA Contactless/MasterCard Salariu Contactless în lei comisionul de retragere a numerarului la prorpiile ATM-uri este de 0,2%, minimum 0,2 lei. În cazul retragerilor de la ATM-urile altor bănci românești, comisionul este de 1% plus 3 lei.

De asemenea, pentru aceste carduri, taxa de interogare a soldului la ATM-urile băncii este de 0,3 lei, în timp ce la ATM-urile altor bănci este de 2 lei.

Pentru cardurile MasterCard Student nu se percep astfel de comisioane și nici pentru cele ale căror titulari de cont au calitatea de pensionari.

Verificați AICI toate comisioanele pe care le percepe Raiffeisen Bank la ATM-uri

CEC Bank

CEC, singura bancă comercială cu capital integral de stat, oferă tipuri de carduri de debit pentru care nu percepe comision la retragerea de numerar din rețeaua ATM proprie, respectiv MasterCard World și MasterCard Gold. În schimb, comisionul de retragere de la bancomatele altor bănci din România este de 0,75% plus trei lei.

La cardurile standard, acesta este de 0,5% plus 3,5 lei, în timp ce pentru retragerile de la propriile ATM-uri se percep comisioane de 0,1%.

La cardurile MasterCard World și MasterCard Gold nu se percepe un comision de interogare a soldului dacă acesta este verificat în rețeaua CEC și de 2,5 lei la ATM-urile în rețeaua altor bănci din țară și din străinătate care oferă această facilitate.

La cardul VISA Electron, comisionul este de 0,3 lei pentru rețaua CEC și de 1,5 lei pentru ATM-urile altor bănci.

Verificați AICI toate comisioanele pe care le percepe CEC Bank la ATM-uri

UniCredit Țiriac Bank

Pentru un card de debit VISA Electron, clienții UniCredit Țiriac Bank, bancă apărută prin fuziunea UniCredit România, HVB Bank România și Banca Țiriac, plătesc un comision de retragere de 0,2%, minimum 0,5 lei la ATM-urile proprii, respectiv 1% plus 2,5 lei, minimum 5 lei la bancomatele altor bănci.

O interogare de sold este, de asemenea, comisionată cu 0,3 lei.

Verificați AICI toate comisioanele pe care le percepe UniCredit Țiriac Bank la ATM-uri

ING Bank

Clienții ING, prima instituție financiară internațională care a deschis o sucursală în România după 1989, nu plătesc comision de retragere de la bancomatele ING pentru cardurile VISA Electron International, VISA Classic Internațional sau MasterCard Standard Internațional. Dacă folosesc ATM-ul unei alte bănci din România, comisionul este de 0,5% plus 2,5 lei, în timp ce interogarea soldului este taxată cu 2,5 lei.

Verificați AICI toate comisioanele pe care le percepe ING Bank la ATM-uri

Alpha Bank

În cazul Alphacard Enter VISA, comisionul de retragere de numerar de la ATM-urile proprii este de 0,2%, iar de la alte ATM-uri este de 0,5% plus 2,5 lei.

De asemenea, interogarea soldului este comisionată cu 0,5 lei la ATM-urile Alpha Bank, cea mai mare banca cu capital grecesc din Romania.

Verificați AICI toate comisioanele pe care le percepe Alpha Bank la ATM-uri

Bancpost

La Bancpost, subsidiară a grupului elen Eurobank, retragerea de numerar la propriile ATM-uri de pe cardurile VISA Electron sau VISA Classic este de 0,25%, minimum 0,5 lei. Dacă tranzacția este efectuată la ATM-ul altei bănci din România, comisionul este de 0,5% +2,5 lei.

Interogarea soldului este de 0,5 lei la ATM-urile Bancpost, iar la alte ATM-uri de 1,5 lei pe operațiune.

Verificați AICI toate comisioanele pe care le percepe Bancpost la ATM-uri

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?