De ZIUA MUNCII, 1 MAI, a început MARELE EXOD ROMÂNESC spre litoral. 40.000 de turiști au ales România, 16.000 – Bulgaria

De ZIUA MUNCII, 1 MAI, a început MARELE EXOD ROMÂNESC spre litoral. 40.000 de turiști au ales România, 16.000 - Bulgaria
Publicat: 03/05/2013, 11:59
Actualizat: 07/08/2015, 15:56

1 MAI, ZIUA MUNCII, transformată în ziua distracției naționale. Marele exod al românilor spre litoral a început încă de luni, iar vârful valului urmează să se înregistreze miercuri, 1 mai, când începe oficial vacanța cuplată 1 mai-Paște.

SURPRIZĂ PENTRU MILIOANE DE ROMÂNI. CE AU VĂZUT ÎN ACEASTĂ DIMINEAȚĂ

În timp ce pe litoralul românesc, de 1 Mai vor merge în vacanță circa 40.000 de români, de Paște, Bulgaria este destinația nr. 1 a concetățenilor noștri, spun turoperatorii autohtoni.În total, agențiile au vândut circa 150.000 de vacanțe în acest an pentru Paște, dintre care 40.000 pe litoralul românesc și 30-40.000 la pensiuni.

ZIUA MUNCII. Cum sărbătoresc Google și lumea întreagă Ziua Internațională a Muncii. VIDEO

1 MAI 2013, ZIUA MUNCII. SONDAJ: Majoritatea românilor au nostalgia sărbătorilor de 1 MAI din comunism

Sunt două poluri de interes pe litoralul românesc: în zona Mamaia, proaspăt rebranduită prin acțiiunile estivale ale primarului Radu Mazăre, printre care și turnarea unui videoclip de sezon (foto), merg turiștii cu bugete mari; în zona Vama Veche – 2 Mai merg cei cu bugete mai mici. În Bulgaria, merg în special turiștii români cu bugete medii, care vor să profite din plin de serviciile și ofertele de sezon mult mai bune decât cele de acasă. Astfel, aproximativ 16.000 de turiști români vor merge în acest an în Bulgaria, în minivacanța de 1 mai și Paște, mai mult cu 15% față de anul trecut, potrivit estimărilor consultanților din turism contactați de gândul. „Ne ajută și perioada în care este în acest an Paștele, care este mai aproape de începerea sezonului estival, față de anul trecut”, a declarat pentru gândul Traian Bădulescu, consultant pe turism.

El spune că peste 90% dintre concetățenii noștri care își vor petrece vacanța la sud de Dunăre își fac rezervare la hoteluri prin agenții. „În Bulgaria turiștii sunt încurajați să apeleze la agenții de turism, pentru că astfel TVA-ul aferent este de 10%, în schimb cei care merg direct la recepția hotelurilor achită la factură un TVA de 20%”, spune Bădulescu.

De altfel, în ultimii șase ani românii au fost cei mai numerosi turiști străini în Bulgaria, potrivit cifrelor prezentate în martie de ministerul bulgar al Turismului.

Prețurile pentru sejururile din această perioadă în țara vecină au crescut în acest an cu 5-10% comparativ cu anul trecut, conform turoperatorilor români.

Circa 30-40% dintre turiștii români care vor merge în Bulgaria și-au procurat biletele în sistem early booking.

România a atras investiții străine directe în turism de numai 186 milioane euro în perioada 2005-2009, față de 450 milioane euro în Bulgaria, potrivit unui raport pe turism realizat de BCR în toamna anului 2011. Același raport arată că veniturile nete din turism ale Bulgariei s-au ridicat la 7 miliarde de euro în perioada 2006-2010, în timp ce suma cheltuită de români în străinătate a depășit suma cheltuită de turiștii străini în România.

ZIUA MUNCII, 1 MAI. Litoralul românesc. La 5 stele o cameră costă 1.755 de lei (398 de euro)

Teodor Călimănescu, director la Europa Travel, a declarat pentru gândul că la hotelul Vega de 5 stele din stațiunea Mamaia o cameră cu 2 paturi costă 1.755 de lei, pentru cinci nopți, cu mic dejun și prânz.

În hotelul Savoy, o cameră pentru două nopți costă 840 de lei, cu mic dejun și prânz pascal inclus.

La 3 stele, la Mercur Minerva, patru 4 nopți o persoană scoate din buzunare 549 de lei, la all inclusive.

Hotelul Iaki din Mamaia are un pachet special pentru perioada 30 aprilie-7 mai. Pachetul include cazare cu demipensiune, accesul la Iaki spa – piscină interioară, exterioara, saune, fitness, jacuzzi, aerobic, duș emotional, duș cervical. De Paște pentru clienții hotelului se organizează „vânătoare de ouă pentru copii”.
Tariful este de 149 euro pe noapte pe cameră dublă, iar numărul minim de nopți este de trei.

România a atras investiții străine directe în turism de numai 186 milioane euro în perioada 2005-2009, față de 450 milioane euro în Bulgaria, potrivit unui raport pe turism realizat de BCR în toamna anului 2011. Același raport arată că veniturile nete din turism ale Bulgariei s-au ridicat la 7 miliarde de euro în perioada 2006-2010, în timp ce suma cheltuită de români în străinătate a depășit suma cheltuită de turiștii străini în România.

Călătoriile făcute de rezidenți în 2011:

Sursa Eurostat

Potrivit Eurostat, românii au făcut anul trecut 12,5 milioane de călătorii din care 0,9 milioane au fost în străinătate. Top 3 destinații pentru călătoriile în străinătate făcute de români au fost Italia (20%), Bulgaria (17%) și Ungaria (15%), potrivit celor mai recente date ale Eurostat.

ZIUA MUNCII. Cât costă un sejur în Bulgaria

Pentru această perioadă, la mare căutare au fost sejururile în stațiunile din nordul Bulgariei, precum Varna și Nisipurile de aur. „Multe hoteluri din această zonă nu mai aveau locuri încă de la jumătatea lunii februarie”, a declarat pentru gândul Sebastian Constantinescu, director Travel Planner.

La 4 stele, 3 nopți, pentru două persoane în stațiunea Sunny Beach, la Hotel Royal Elenite, costă 180 de euro, cu demipensiune, șezlongurile fiind incluse iar parcarea este gratuită. La Hotel Club Evrika, de 4 stele, pentru 3 nopți două persoane plătesc 158 de euro, hotelul având și un parc acvatic.

La 5 stele, la Melia Grand Hermitage, care are 720 de camere, 3 nopți costă 337 euro, pentru două persoane, cu taxele de stațiune incluse.

„În acest an, în general turiștii au preferat sejururi de 3 nopți, de Paște, nu de 1 Mai. Dar sunt și 25-30% dintre clienți care au cumpărat sejururi de 6 nopți, pentru toată minivacanța de 1 Mai și de Paște din acest an, cu precădere pentru hoteluri foarte bune. De obicei hotelurile bune, care sunt și mai scumpe, se vând primele”, ne-a spus Sebastian Constantinescu.

Bulgarii așteaptă cu 10% mai mulți români față de 2012. Cum s-au pregătit hotelierii bulgari

Hotelierii din Bulgaria s-au pregătit pentru a-i primi pe românii care vor veni în vacanța de Paște cu preparate pe bază de carne de miel, drob, cozonaci. Copiii vor putea participa la ateliere de pictat ouă și concursuri pentru prinderea „iepurașului de Paște”, potrivit anunțurilor făcute de hotelierii bulgari.

Maria Shishkova, director de marketing și vânzări Melia Hotels International în Bulgaria, a declarat, într-un comunicat remis gândul, că în 2013, de Paște se așteaptă să găzduiască în hotelurile din rețea cu 5-10 % mai mulți turiști români decât anul trecut.

„În acest an acordăm o atenție specială inclusiv modului de petrecere a timpului rămas liber după cină și organizăm seri latino, seri surpriză, nopți cu specific bulgăresc. În ceea ce privește masa de Paște, ca în fiecare an suntem pregătiți pentru turiștii români și avem în meniu inclusiv preparate pe bază de carne de miel, drob, ouă vopsite și diferite sortimente de cozonaci”, a menționat Maria Shishkova.

La hotelul Melia Grand Hermige, de 5 stele, din Nisipurile de Aur, pentru patru nopți, între 2 și 6 mai, o persoană plătește pentru cazare cu demi-pensiune aproximativ 200 euro.

În regim de all inclusiv, prețul ajunge la 250 euro pentru o persoană.

La Complexul Sol Nessebar, care are trei hoteluri de 4 și 5 stele, o persoană va plăti pe zi, în perioada vacanței de Paște, între 32 și 46 euro pe zi, în regim all inclusiv.

În Obzor, la hotelul Sol Luna Bay Resort, de 4 stele, construit în 2009, prețul este de 40 euro pe zi pe persoană la all inclusiv.

În sezonul estival, în Bulgaria, o familie formată din doi adulți și un copil de până în 12 ani la hoteluri ultra all inclusive trebuie să scoată din buzunare 1.200 euro pentru un sejur de 7 nopți.

„La 5 stele în Bulgaria prețurile variază în medie între 900 și 1.200 euro pentru 7 nopți în sezonul estival. Cele mai ieftine sejururi costă 400-500 de euro pentru o familie. Sub 400 de euro, la hotel de 2 stele, eu recomand atenție. Media în Bulgaria în sezonul estival va fi de 600-800 euro per sejur pentru o familie la 3-4 nopți”, a precizat Traian Bădulescu.

Pentru 2-3 nopți o familie trebuie să scoată din buzunare între 150 și 400 de euro.

Marți, gândul a contactat la întâmplare un hotel din Bulgaria, pe emailul postat pe site-ul său, cu întrebarea dacă mai sunt camere libere pentru 1 Mai. Răspunsul primit la doar 15 minute era semnat de managerul hotelului și ni se comunica faptul că suntem așteptați, pentru că pentru miercuri încă mai aveau camere libere.

Stațiunile din Bulgaria preferate de români

Consultanții în turism spun că Albena este stațiunea preferată de familiile cu copii, în timp ce la Nisipurile de Aur merg românii care își doresc și distracție. Sunny Beach, Obzor, Nessebar sunt tot mai bine vândute.

Bulgarii spun că 1,1 milioane de români i-au vizitat anul trecut

Potrivit autorităților vamele din Bulgaria, aproximativ 1,1 milioane de români au fost anul trecut în Bulgaria. Reprezentanții agențiilor de turism din România spun că datele lor arată că anul trecut doar 300.000-350.000 de români au ajuns pe litoralul din Bulgaria, iar restul până la 1,1 milioane doar au tranzitat Bulgaria, spre alte destinații turistice.

ZIUA MUNCII1 MAI. Cum o sărbătoriți?

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York