Dispariția a 111.000 de firme în acest an anulează efectul înmatriculărilor din 2011-2012

Dispariția a 111.000 de firme în acest an anulează efectul înmatriculărilor din 2011-2012
Publicat: 12/11/2013, 13:28
Actualizat: 31/01/2019, 23:31

Întreruperea activității a 111.000 de firme în primele nouă luni, cu afaceri totale anul trecut de 43,5 miliarde lei, a avut un efect de anulare a activității noi generate de înființarea a circa 90.000 de companii în ultimii doi ani, iar economia românească nu se regenerează, potrivit Coface.

Companiile care și-au intrerupt activitatea în acest an aveau o vechime în economie de circa zece ani, iar anul trecut cumulau circa 246.700 de angajați, mai mult cu 10% decât aveau firmele nou înființate în anii 2011 și 2012, în total, potrivit datelor Coface.

„Anul 2013 a avut un efect de anulare a unei activități noi de doi ani, ceea ce este foarte îngrijorător pentru ca economia românească nu se regenerează”, a declarat marți directorul general al Coface, Constantin Coman, într-o conferință de presă.

Companiile care și-au înrerupt activitatea au cumulat datorii totale de 121 miliarde lei, cu active imobilizate de 43 miliarde lei. Din totalul acestora, 52% au fost radiate, 17% au intrat în insolvență, 16% au fost dizolvate, iar 15% suspendate.

Numărul firmelor intrate în insolvență în primele nouă luni a ajuns la 18.321, în scădere cu 3,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, însă ritmul de deschiderii a procedurii de insolvență s-a accelerat în trimestrul al treilea, având în vedere că la finele lunii iunie decalajul era de 10%.

Pentru întregul an, estimăm că se va ajunge la circa 25.000 de firme intrate în insolvență, păstrându-se o reducere de 3-3,5% față de anul trecut. Cel mai îngrijorător este faptul că în anul 2013 se va înregistra un număr record al insolvențelor în rândul companiilor medii și mari”, a spus Coman.

Firmele insolvente în perioada ianuarie-septembrie au cumulat datorii neacoperite prin valoarea contabilă a activelor de 13 miliarde lei, în urcare cu 52% față de perioada similară a anului trecut, când se situau la 8,5 miliarde lei.

Din totalul datoriilor, circa 40% (5,2 miliarde lei) vor fi pierderi în bilanțurile băncilor creditoare, nivel similar celui din perioada corespunzătoare din 2012, determinând creșterea creditelor neperformante pe segmentul corporate cu 4,5 puncte procentuale. Restul de 60% reprezintă pierderi asumate de sectorul privat și de stat, iar efectul negativ se propagă pe lanțul furnizor-client.

Din punct de vedere social, insolvențele au generat pierderea a 77.000 de locuri de muncă, cu 1,8% mai puțin decât în ianuarie-septembrie 2012, dar cu 53% mai mult decât în 2011. Sectoarele unde s-au concentrat 60% dintre locurile de muncă pierdute vizează fabricarea produselor textile, construcții, fabricarea substanțelor chimice, alte activități de servicii personale și industria metalurgică.

„La nouă luni lucrurile se agravează față de șase luni. Dacă în 2012 companiile care au intrat în insolvență cu cifră de afaceri de 1,5-5 milioane de euro erau 259, în 2013 au fost 382 de firme. Credem că este o deteriorare mai mare a mediului de business în România, companiile nu mai pot face față după cinci ani de criză profundă, trebuie să lupte mult mai mult decât o companie acum doi-trei ani pentru a rezista în fața mediului de business românesc”, a afirmat Coman.

Pentru segmentul cu cifră de afaceri între cinci și zece milioane de euro, numărul insolvențelor a crescut de la 37 la 79, iar pentru cel între zece și 50 milioane euro, avansul a fost de la 28 la 48 de insolvențe, ceea ce înseamnă că firmele medii și mari nu au mai găsit resurse pentru a se finanța sau restructura. Reprezentanții Coface apreciază că anul 2013 reprezintă o întoarcere la anul 2009 ca dificultate.

„Motivul esențial pentru care firmele au intrat în insolvență nu a fost scăderea cifrei de afaceri, ci dezinvestirea (scăderea activelor), supraîndatorarea și colectarea mai greoaie a creanțelor, iar perioada de încasare a creanțelor (DSO) a crescut de la an la an”, a explicat directorul Coface.

Companiile care au intrat în insolvență în primele trei trimestre au înregistrat o cifră de afaceri medie aproape dublă comparativ cu perioada similară a anului trecut, de circa două milioane lei, cu un număr de salariați similar, un grad de îndatorare ușor mai mic (102% față de 106%), o scădere a ponderii datoriilor în cifra de afaceri de la 166% la 131%.

„Firmele intrate în insolvență în 2013 sunt mult mai sănătoase decât cele care au intrat anul trecut, totuși nu a fost un impediment pentru ele de a intra în procedura insolvenței”, apreciază Coman.

În ultimele trei luni s-a evidențiat o creștere „spectaculoasă” a insolvențelor din industria textilă, la 1.000 de firme active cu afaceri de peste 10.000 de euro, ajungând pe prima poziție în top. Din cele peste 8.000 de firme din industria textilă, circa 40% au dispărut în primele nouă luni, iar la 1.000 de firme active sunt înregistrate 107 insolvențe în domeniul textilelor. Umătoarele domenii în top 5 sunt construcțiile, industria extractivă, hoteluri și restaurante și industria alimentară și a băuturilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York