Donald Kettl, decanul Universității din Maryland, despre criza din SUA: „Nu există niciun motiv valid economic pentru a avea un plafon al datoriei”. Jocul politic de la Washington

Publicat: 16/10/2013, 20:41
Actualizat: 22/03/2019, 12:02

Cu doar câteva ore înainte de momentul în care Trezoreria nu va mai putea să se împrumute pentru a achita angajamentele pe care Congresul și Casa Albă și le-au asumat deja și va rămâne cu lichidități de doar 30 de miliarde de dolari plus veniturile de la buget, oficialii americani nu au reușit să ajungă la un compromis clar în negocierile pe marginea ridicării plafonului de îndatorare. Singura veste bună a venit din Senat, care a reușit să ajungă la un acord politic pentru redeschiderea guvernului și evitarea defaultului, însă această înțelegere trebuie parafată și de Camera Reprezentanților înainte de a ajunge pe biroul președintelui Barack Obama.

Intrarea celei mai mari economii din lume în incapacitate de plată (default) pentru prima oară în 200 de ani rămâne în continuare un scenariu pe care atât analiștii, cât și reprezentanții mediului privat de peste Ocean nu îl cred posibil.

De aceeași părere este și Donald Kettl, decanul Școlii de Politici Publice de la Universitatea din Maryland. După ani de lucru la Washington, acesta susține, într-un interviu acordat gândul, că toată lumea se așteaptă ca negocierile din Congresul american să fie încununate în cele din urmă de succes, lucru care a mai avut loc pe ultima sută de metri și cu alte ocazii.

GĂSIȚI AICI O ANALIZĂ GÂNDUL PE TEMA RISCULUI INTRĂRII SUA ÎN INCAPACITATE DE PLATĂ

„Toată lumea se așteaptă ca membrii Congresului să ajungă la o înțelegere. De la început, planul general al unui acord părea clar. Cu toate acestea, republicanii conservatori din Congres au blocat negocierile într-o luptă înverșunată cu Președintele Obama pe tema reformei din sănătate, iar acest lucru a dus la apariția acestui impas”, a declarat pentru gândul Donald Kettl, autorul a peste 20 de volume, printre care și „Următorul Guvern al Statelor Unite” (The Next Gouverment of the United States), cu un doctorat în Științe Politice obținut de la Universitatea Yale.

Cât despre rolul acestei limite de îndatorare, decanul Școlii de Politici Publice de la Universitatea din Maryland este de părere că scopul acestui plafon, instituit prin lege în anul 1917, este mai degrabă unul politic decât economic și că este posibil să se găsească o soluție pe termen scurt „care ar putea pregăti terenul pentru o nouă rundă a luptei”.

Miercuri seară, cu doar 12 ore înainte de atingerea plafonului datoriei, Senatul a anunțat că a ajuns la un acord care ar extindere autoritatea de împrumut a statului până în 7 februarie și ar redeschide guvernul până în 15 ianuarie. Deși soluția este pe termen scurt, ea le dă timp leguitorilor americani să caute rezolvări durabile.

După primele informații conform cărora liderul Camerei Reprezentanților, John Boehner, ar fi fost de acord cu propunerea Senatului de creștere a limitei de îndatorare, acțiunile marilor companii americane au încheiat tranzacțiile în creștere, iar indicele Stoxx Europe 600 a crescut cu 0,2%, după un declin de până la 0,6% înregistrat pe parcursul ședinței, potrivit Mediafax.

FOTO: newsdesk.umd.edu

„Nu există niciun motiv valid din punct de vedere economic pentru a avea un plafon al datoriei. Rolul lui este mai mult politic, oferind Congresului posibilitatea de a supraveghea datoria și, mai important, crearea de oportunități periodice pentru negocieri politice. Acest aspect devine din ce în ce mai disfuncțional”, ne-a explicat Kettl.

GĂSIȚI AICI O ANALIZĂ GÂNDUL DESPRE CUM SE VEDE LA BUCUREȘTI SCENARIUL DEFAULTULUI AMERICAN

Kettl susține, de asemenea, că posibilitatea declanșării unei recesiuni la nivel global ca rezultat la crizei actuale din Statele Unite este foarte improbabilă, dar că impactul la nivel mondial este reprezentat de incertitudine într-un moment în care redresarea economică este fragilă și că acest lucru „nu ajută pe nimeni”.

„Problemele mari sunt reprezentate de tentele de incertitudine economică ce au apărut, impactul economic al închiderii Guvernului și semnele de întrebare apărute referitoare la capacitatea Guvernului de a guverna”, spune specialistul american, adăugând că ultima dintre acestea este cea mai gravă și se va extinde, cel mai probabil, pe o perioadă mai lungă de timp.

„Republicanii s-au pus într-o situație foarte dificilă din care nu vor scăpa cu ușurință”, a concluzionat el.

GĂSIȚI AICI O ANALIZĂ GÂNDUL PE TEMA ÎNCHIDERII PARȚIALE A GUVERNULUI AMERICAN

Plafonul datoriei a fost atins în Statele Unite în data de 31 decembrie 2012, iar la începutul lunii februarie acesta a fost suspendat până pe data de 19 mai prin legea „No Budget, No Pay Act of 2013”.

Pe 19 mai, limita de îndatorare a fost extinsă cu 305 miliarde de dolari și a ajuns la 16.700 de miliarde de dolari. Cele 305 miliarde de dolari nu au ajuns însă decât pentru o singură zi, astfel că până la această dată Trezoreria americană a luat o serie de „măsuri extraordinare” pentru a plăti datoriile, fără a atinge plafonul de îndatorare.

FOTO: Whitehouse.gov/BBC News – Creșterea limitei de îndatorare

Din cauza crizei din ultima perioadă care a avut la bază ridicarea acestui plafon, reprezentanții agenției de evaluare financiară Fitch au anunțat deja că iau în considerare coborârea calificativului cu care este evaluată bonitatea Statelor Unite care este în prezent AAA, cel mai bun posibil, potrivit Financial Times.

Un lucru similar s-a întâmplat în anul 2011, când în urma aceleiași probleme, agenția Standard and Poor’s a luat decizia istorică de a retrograda cea mai mare putere economică a lumii.

GĂSIȚI AICI UN INTERVIU GÂNDUL DESPRE CUM S-AR RESIMȚI UN DEFAULT AL SUA ÎN ROMÂNIA

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...