E OFICIAL: Cât de mult s-au înrăutățit prognozele economice ale României în ultimele șase luni

E OFICIAL: Cât de mult s-au înrăutățit prognozele economice ale României în ultimele șase luni
Publicat: 05/06/2012, 17:22
Actualizat: 05/06/2012, 17:22

În ultimele șase luni, prognozele oficiale privind mersul economiei s-au înrăutățit vizibil. Dacă anul trecut, în noiembrie, Comisia Națională de Prognoză (CNP) estima o creștere economică de 1,8-2,3% din PIB pentru anul acesta, conform celor mai recente date publicate marți, economia locală ar urma să crească doar cu 1,7% din PIB, nivel sub cel minim prognozat anterior. Estimările fac parte din „Prognoza pe termen mediu 2012-2015”, varianta de primăvară 2012.

O creștere economică mai mică decât cea estimată la fundamentarea bugetului de stat înseamnă venituri mai mici din taxe și impozite, respectiv faptul că, pentru a respecta deficitul bugetar asumat de România în fața FMI, CE și a Băncii Mondiale ar putea fi nevoie de noi reduceri de cheltuieli. CNP a revizuit în scădere prognoza de creștere economică pentru acest an, la 1,7% din PIB, încă de la finele lunii martie, când a prezentat „Prognoza interimară de primăvară”.

Adevăratele probleme încep însă când vine vorba despre perspectiva economică a României în perioada 2013-2015. Astfel, în numai șase luni, creșterea economică estimată pentru 2013 a fost redusă de la 3,5% la 3,1%, iar cea pentru 2014, de la 4,2% la 3,6%. Pentru anul 2015, prognoza a fost de asemenea revizuită în sens negativ. de la 4,4% din PIB la 3,9% din PIB.

Deprecierea leului va fi mai pronunțată decât se anticipase anterior

Veștile proaste nu se termină aici. Presiunile asupra cursului, fie că este vorba despre cele interne sau despre cele externe, au fost luate în calcul și de CNP care estimează acum un curs mediu anual de 4,4 lei/euro în 2012, față de 4,26 lei/euro, conform prognozei anterioare. Practic, în numai jumătate de an, Comisia a ajuns la concluzia că anul acesta cursul mediu al leului față de euro va fi, de fapt, cu 14 puncte procentuale mai mare decât cel estimat în toamna anului trecut.

În martie, CNP anunțase, în prognoza de primăvară, un curs mediu de 4,35 de lei/euro, cu circa 1,2% mai mic decât noua estimare.

Noua prognoză pe termen mediu arată însă că deprecierea monedei naționale în raport cu euro va fi ceva mai pronunțată în perioada 2013-2015 decât se anticipa în estimările din toamnă. Astfel, CNP se așteaptă ca în 2013, cursul leu/euro să fie cu 15 puncte procentuale mai mare decât estimase în noiembrie, respectiv de 4,37 lei/euro față de 4,22 lei/euro. Pentru 2014, noua prognoză este de 4,35 lei/euro față de 4,2 lei/euro, iar pentru 2015 se estimează un curs de 4,25 lei/euro, în loc de 4,17 lei/euro.

Numărul de locuri de muncă „la negru” va crește în perioada 2013-2015

Prognozele sunt proaste și în ceea ce privește capacitatea economiei de a crea noi locuri de muncă. De fapt, nu numai că nu vor fi create noi locuri de muncă, ci o parte dintre cele legale vor trece „la negru”. CNP a revizuit în scădere numărul mediu de salariați (calculat conform balanței forței de muncă – BFM), de la 4,55 milioane, la 4,43 milioane, numărul efectiv de salariați, conform metodologiei AMIGO, care include și sectorul informal este menținut în prognoză la același nivel, de 6,2 milioane salariați. Rezultă astfel că numărul de salariați pentru care se plătesc taxe și impozite la stat va scădea cu circa 120.000.

Prognoza reflectă estimările privind mersul economiei pe termen mediu. Modificări consistente s-au făcut și în ceea ce privește cifrele afferente lui 2013, 2014 și 2015. Astfel, dacă în toamna anului trecut, CNP estima un număr mediu de salariați (BFM) de 4,6 milioane, acum cifra estimată a scăzut la 4,48 milioane pentru 2013. În cazul cifrelor pentru 2014, situația este aceeași. În loc de 4,65 milioane de salariați, ar urma să fie doar 4,54 milioane.

În ceea ce privește estimările privind evoluția salariilor în perioada 2013-2015, veștile sunt mai bune. Astfel, dacă anul trecut CNP estima un salariu mediu net pe economie de 1.606 lei în 2013, de 1.677 lei în 2014 și de 1.749 de lei în 2015, acum estimările sunt de 1.660 de lei, de 1.727 de lei respectiv de 1.797 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Noua ordine mondială. Ungurii se pregătesc. Ce plan are Viktor Orban
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului