Energy Now II Edition. Corina Popescu, CEO Electrica: Accesând fonduri europene reușim atât să digitalizăm și să eficientizăm domeniul energiei electrice, cât și să facem suportabile costurile pentru consumatori

Energy Now II Edition. Corina Popescu, CEO Electrica: Accesând fonduri europene reușim atât să digitalizăm și să eficientizăm domeniul energiei electrice, cât și să facem suportabile costurile pentru consumatori
Corina Popescu, CEO Electrica, declarații în cadrul Conferinței digitale LIVE „Energy Now II Edition”
Publicat: 20/03/2021, 10:49
Actualizat: 20/03/2021, 10:53

Liberalizarea pieței de energie electrică a fost o provocare pentru compania Electrica furnizare, a declarat Corina Popescu, CEO Electrica, în cadrul Conferinței digitale LIVE „Energy Now II Edition” organizată de GÂNDUL, în contextul în care compania avea cel mai mare număr de consumatori care beneficiau de piața reglementată comparativ cu toți ceilalți furnizori care au acționat în piață.

Corina Popescu, CEO Electrica, a detaliat, în cadrul Conferinței digitale LIVE „Energy Now II Edition”, dificultățile cu cu care se confruntă compania ca urmare a modificărilor legislative recente și în contextul liberalizării pieței de energie electrică. La eveniment au participat și Virgil Popescu, ministrul Energiei, Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte al ANRE, Paul Anghel, director general al ANPC și Antal Istvan-Lorant, președintele Comisiei pentru Energie, Infrastructură energetică și Resurse minerale din cadrul Senatului României.

Corina Popescu: Următoarea provocare este tranziția de la un furnizor clasic de electricitate către un furnizor de servicii

„Este o provocare pentru noi toți să facem față la acest proces de liberalizare. Pentru compania Electrica furnizare în mod special pentru că noi aveam cel mai mare număr de consumatori care beneficiau de piața reglementată comparativ cu toți ceilalți furnizori care au acționat în piață. A trebuit să facem față unui aflux foarte mare într-un interval de timp foarte scurt și provocarea este cu atât mai grea cu cât nu există o educare a clientului. Sunt foarte mulți care au intrat în panică. Sunt mulți cei care au făcut o confuzie între ceea ce înseamnă activitatea de furnizare și activitatea de distribuție. Au crezut că liberalizarea pieței poate duce la sistarea furnizării de curent electric”, a declarat Corina Popescu, CEO Electrica, în cadrul Conferinței digitale LIVE „Energy Now II Edition” organizată de GÂNDUL.

Mesajele de informare au fost foarte greu de procesat de către consumatori și această panică a pus o presiune foarte mare pe compania Electrica, pe angajați, spune Corina Popescu. În opinia sa, următoarea provocare este tranziția de la un furnizor clasic de electricitate către un furnizor de servicii. În viitor competiția va fi  nu între cel care oferă fie electricitate fie gaz natural la prețul cel mai mic , ci între acei furnizori care vor reuși să fie cei mai flexibili și să-și calibreze produsele cu dedicație pe anumite segmente de consumatori finali și să aducă plus valoare serviciilor oferite pe piață., crede Corina Popescu.

Electrica își propune să devină furnizor de servicii integrat

Electrica își continuă proiectele de dezvoltare la nivelul grupului, inclusiv pe segmentul de producție.

„Nu pot intra în detalii cu privire la proiecte pentru că suntem o companie listată, dar în planul de dezvoltare ne-am propus să atingem 400 de MW. Ne uităm către acele linii care sunt în linie cu Green Deal, către energie regenerabilă. Eu îmi doresc ca anul 2021 să aducă o cosolidare a schimbărilor pe care grupul le-a parcurs in perioada 2012-2020. Îmi doresc să începem să devenim acel furnizor de servicii integrat – pe lângă gaz și energie electrică să furnizăm și alte tipuri de servicii pentru consumatorul final. În acest sens avem mai multe pachete pe care le oferim, inclusiv cu instalare de panouri solare sau cu alte soluții de eficiență energetică, iar pe segmentul de distribuție este acel plan de investiții pe care l-am aprobat la începutul perioadei de reglementare, majorat din cauza modificării cadrului de reglementare pentru racordările noi cu încă 100 de milioane de lei”, spune Corina Popescu.

Reamintim că Electrica a raportat anul trecut un profit net consolidat de 387,5 mil. lei, plus 87,5% faţă de 2019.

Consiliul de Administraţie al Electrica (simbol bursier EL), cel mai mare jucător local din domeniul distribuţiei şi furnizării de energie, a aprobat vineri, 26 februarie 2021, valoarea consolidată a Planului de Investiţii (CAPEX) al Grupului pentru anul 2021, în sumă de 712,4 milioane lei, potrivit unui raport publicat la bursă.

Astfel, suma de 638,9 mil. lei reprezintă planul financiar anual 2021 al filialei de distribuţie Distributie Energie Electrica Romania S.A. în ceea ce priveşte investiţiile (partea financiară a planului individual de investiţii), suma de 51,2 mil. lei reprezintă planul financiar anual 2021 al Electrica Furnizare S.A., iar suma de 11,6 mil. lei reprezintă planul financiar anual 2021 al Electrica Serv S.A..

„Deci sunt planuri ambițioase, ne pregătim pentru anul acesta și cred că solicitările pe care le-am formulat în Adunarea Generală a Acționarilor  dau un semnal cu privire la planurile ambițioase pe care Electica le are” – Corina Popescu CEO Electrica

Fonduri europene nerambursabile pentru energie verde

Tranziția către energie verde, către implementarea Green Deal la nivel european se face cu costuri importante, explică CEO Electrica. Acesta este motivul pentru care la nivel european, în paralel cu aprobările care s-au luat și cu acordurile la nivel național în această direcție, s-a luat în calcul accesarea de fonduri europene nerambrursabile. Fondurile UE trebuie folosite pentru dezvoltarea sectorului energiei electrice către energie verde.

„În final vorbim despre scăderea facturii consumatorului final. Ca să putem să ne atingem aceste deziderate fără a afectat competitivitatea produselor noastre, pentru că atât prețul gazului cât și cel al energiei electrice se regăsește în prețul fiecărui produs, trebuie să accesăm fonduri UE. Sunt sume importante alocate la nivel european, iar accesarea acestor fonduri duce la scăderea presiunii pe factura care ajunge la consumatorul final”, spune Corina Popescu

Un prim pas către producția de energie electrică verde făcut de Electrica este un mic parc de producție de energie solară, iar această direcție va fi dezvoltată, explică Popescu. În perioada următoare proiectele mari pe care Electrica le are în dezvoltare vor targeta acest segment de producție. Pe segmentul de distribuție Electrica își  propune ca în acest an să ne îndeplinească obligațiile deja asumate de modernizare a rețelelor.

„În ultimii doi ani am realizat planul de investiție în proporție de 100%. Același lucru ni-l propunem și în 2021. Mai mult, pe segmentul de distribuție pentru racordarea consum noi s-a bugetat o sumă suplimentară. Bugetul e supus aprobării AGA”, adaugă Corina Popescu.

Toate segmentele de dezvoltare, inclusiv în ce privește energia verde, au nevoie de investiții, de modernizare, de digitalizare.

„Investind eficient reușim să scădem presiunile pe tarifele pentru consumator. Avem proiecte pe fonduri europene atât pe segmentul de distribuție – deja calificate, iar suma este considerabilă – cât și pe (și aici mă refer la alocările de fonduri pe PNRR) toate segmentele eligibile. Accesând fondurile europene reușim atât să digitalizăm și să eficientizăm domeniul energiei electrice, cât și să facem suportabilă această transformare de către consumatorul final și să nu afectăm competitivitatea consumatorului industrial” – Corina Popescu, CEO Electrica

Invitații Conferinței digitale LIVE „Energy Now II Edition” organizată de Gândul au abordat tema energiei în România, din punctul de vedere al autorităților, al companiilor dar și al consumatorilor finali, de la ora 10:00, în direct pe pagina de Facebook Gândul, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Cât costă o ședință la psiholog în România. Tot mai mulți români au început să...
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Ce este și cum funcționează asistentul de bandă ce va deveni obligatoriu pe mașini din...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Doi jurnaliști și un activist, bătuți de 20 de indivizi, în timp ce filmau un...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Victor Socaciu rupe tăcerea după ce s-a zis că a fost în stare gravă, la...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Adevărata cauză a morții a celebrului manelist Petrică Cercel
ȘOCUL ANULUI despre PFIZER! Este lovitură cruntă pentru milioane de FEMEI
Șoc TOTAL la Casa Regală. Prințul Philip a produs surpriza
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....