EXCLUSIV| Cum comentează un analist financiar întâlnirea lui Marcel Ciolacu cu șeful OMV: „Austria are nevoie, ca de aer, de gazul din Marea Neagră”

EXCLUSIV| Cum comentează un analist financiar întâlnirea lui Marcel Ciolacu cu șeful OMV: Austria are nevoie, ca de aer, de gazul din Marea Neagră
Publicat: 19/09/2023, 09:00

Analistul financiar Adrian Negrescu a vorbit pentru Gândul despre întâlnirea dintre premierul Marcel Ciolacu și șeful delegației OMV Petrom, miza reprezentând-o, în esență, destinația gazului extras din Marea Neagră. Interlocutorul Gândul susține că, într-o asemenea afacere gigant, negocierea este foarte importantă, mai ales că România a pierdut în ultimii ani o serie de investitori strategici și nu a reușit să atragă investiții majore.

Întâlnirea vine la doar câteva zile de la anunțul premierului Ciolacu de a acționa în instanță Austria și de a cere despăgubiri economice, în contextul blocării aderării țării noastre la spațiul Schengen.

Expertul financiar punctează că, dincolo de speculații, un singur lucru este cert și anume acela că Austria are nevoie ca de aer de gazul din Marea Neagră.

Adrian Negrescu speră că „România are cărțile necesare în acest poker economic”, în așa fel încât să câștigăm pe toate planurile: economia să beneficieze de gaze ieftine, iar investitorii implicați, OMV și Romgaz, să continue și să extindă exploatarea.

Reamintim că premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit luni, la Palatul Victoria, cu o delegație din partea companiei austriece OMV Petrom, condusă de directorul general, Alfred Stern. Pe agenda discuțiilor au fost Legea Offshore, având în vedere solicitarea companiei, dar și litigiile dintre statul român și OMV.

„Legea offshore prevede că statul român are drept de folosire primară a gazului”

Analistul financiar  precizează că întâlnirea nu ar trebui privită ca fiind una extraordinară, ci ca pe un demers normal, un prilej în care părțile implicate într-o asemenea afacere gigant să se întâlnească pentru a-și coordona acțiunile.

Statul român, prin Romgaz, este parte egală cu OMV în exploatarea acestui uriaș zăcământ de gaze. Miza o reprezintă, în esență, destinația gazului extras din Marea Neagră. Întrebarea este dacă suntem capabili să negociem un asemenea dosar – dacă avem oamenii capabili să facă acest lucru, să privească dincolo de interesele electorale și să gândească din perspective economice, să ia decizii în funcție de previziuni economice bine fundamentate.

Mă tem că suntem destul de slabi la acest capitol, dovadă că am pierdut o serie de investitori strategici în ultimii ani și n-am reușit să atragem investiții majore în România. Legea offshore prevede că statul român are drept de folosire primară a gazului. Altfel spus, din ce se extrage, aprovizionăm mai întâi piața internă, iar ce rămâne merge pe bursă. Aici, din punctul meu de vedere, intervine negocierea. Din ce am înțeles, OMV ar vrea să exporte restul de gaze extrase către Austria la un preț de producție, nu cel stabilit pe bursă.

Sper să avem cărțile necesare în acest poker economic, în așa fel încât să câștigăm pe toate planurile – economia să beneficieze de gaze ieftine, iar investitorii implicați, OMV și Romgaz, să continue și să extindă exploatarea. N-am vrea să pierdem încă un investitor, cum i-am pierdut, încă nu știm exact de ce, pe americanii de la ExxonMobil”, precizează Adrian Negrescu.

„Sper să avem inteligența economică de a revitaliza industria chimică”

Analistul financiar recunoaște că este greu să nu asociezi cazul Schengen – refuzul austriecilor de a ne primi în Schengen – și dosarul exploatării gazelor din Marea Neagră.

Adrian Negrescu susține însă că singura legătură, reală, este faptul că OMV este, pînă la urmă, o firmă deținută de statul austriac, „iar austriecii au fost tot timpul focusați pe atingerea obiectivelor economice, dincolo de cele politice.”

„Un lucru este sigur, dincolo de speculații, acela că Austria are nevoie ca de aer de gazul din Marea Neagră. Cele trei miliarde de metri cubi care ar putea ajunge, prin conducte, în economia austriacă, ar reprezenta pentru ei un mare atuu economic – gazele ieftine și foarte bune calitativ din Marea Neagră ar urma să fie utilizate pe scară largă în industria chimică, petrochimică, cea a maselor plastice, detergenți și alte business-uri derivate.

Înseamnă, în esență, accesul la o resursă ieftină, care ar putea ajuta economia austriacă să performeze în același ritm pe care sperăm să-l atingem și noi. Sper să avem inteligența economică de a revitaliza industria chimică, de a încerca să folosim gazele din Marea Neagră nu doar pentru încălzire”, susține interlocutorul Gândul.

„Acest studiu să reprezintă un argument solid în negocierea aderării la spațiul Schengen”

Adrian Negrescu a vorbit și despre anunțul premierului, acela că România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE din cauza veto-ului pe Schengen, în contextul în care – susține Marcel Ciolacu – daunele econonice produse României ”se ridică la cel puţin două procente din PIB.”

Analistul economic recunoaște însă că România are nevoie de un studiu de impact care să valideze aceste argumente economice.

„În ceea ce privește dosarul Schengen, nu știu pe ce se bazează premierul cînd vorbește de cei 2% din PIB când vine vorba de pagubele neaderării la spațiul comunitar. Are o analiză în spate, există un studiu de impact? Mă îndoiesc că avem așa ceva.

Ar fi trebuit să îl realizăm încă de anul trecut, cu o firmă internațională specializată, pentru ca acest studiu să reprezintă un argument solid în negocierea aderării la spațiul Schengen. N-am făcut asta și nu văd o preocupare în acest sens. Noi tot din vorbe încercăm să rezolvăm o problemă care, din punctul meu de vedere, nu poate fi tranșată decât la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).”

„Vom continua să sprijinim proiectul Neptun Deep şi să mergem înainte pe baza actualei forme a legii offshore”

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut, luni, o întrevedere cu o delegaţie a OMV Petrom condusă de Alfred Stern, CEO al grupului OMV, în cadrul căreia au fost discuţii despre perspectivele proiectului exploatare a gazelor din Marea Neagră, Neptun Deep.

Şeful Executivului şi-a manifestat speranţa că atitudinea premierului austriac Karl Nehammer de a continua să se opună complet nejustificat aderării României la Schengen, nu va afecta imaginea OMV Petrom în ţara noastră şi a susţinut că o asemenea situaţie ar fi de nedorit pentru ambele părţi.

Premierul Marcel Ciolacu a arătat că statul român susţine cu toată determinarea acest proiect strategic în care OMV Petrom este asociată cu compania de stat Romgaz, proiect care va aduce ţării noastre independenţa energetică, arată comunicatul de presă al Executivului.

„Este cel mai important proiect energetic, o investiţie de circa 4 miliarde de euro, care ne va pune în situaţia de a deveni un actor energetic la nivel european, exploatând rezerve estimate la minimum 100 de miliarde de metri cubi de gaze – cât tot consumul României pe aproape 10 ani”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Şeful Executivului şi-a manifestat speranţa că atitudinea premierului austriac, Karl Nehammer, de a continua să se opună complet nejustificat aderării României la Schengen, nu va afecta imaginea OMV Petrom în România, susţinând că o asemenea situaţie ar fi de nedorit pentru ambele părţi.

„Vom continua să sprijinim proiectul Neptun Deep şi să mergem înainte pe baza actualei forme a legii offshore, aşa cum România va continua să-şi susţină argumentele privind aderarea la spaţiul Schengen inclusiv în instanţele europene, dacă Austria nu îşi schimbă poziţia”, a precizat premierul Ciolacu.

Austria a spus „NEIN” la aderarea României la Schengen

Reamintim că, după 11 ani de așteptare, România nu a primit, la finalul anului trecut, undă verde pentru a intra în spațiul Schengen, deși autoritățile române, dar și oficiali străini susțin că România a bifat, de ani buni, cerințele tehnice impuse.

Austria a fost singura care s-a impus aderării României, motivul invocat fiind cel al migrației. Mai mult, Austria s-a opus aderării României la Schengen, fără a lăsa vreo posibilitate de a discuta și fără a accepta vreo formulă de compromis, o situație fără precedent în Uniunea Europeană.

Marcel Ciolacu nu mai are nicio milă de Austria

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat într-un interviu în publicația austriacă Der Standard că România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE din cauza veto-ului pe Schengen. El a spus că daunele produse României ”se ridică la cel puţin două procente din PIB”.

Oficialul român a precazat că acțiunea împotriva Austriei va demara dacă Austria se opune din nou intrării României în Schengen la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie.

”Categoric, da”, a răspuns Ciolacu atunci când a fost întrebat de reporter dacă România se va adresa Curții Europene de Justiției în cazul în care Austria își păstrează veto-ul.

De remarcat că în decembrie 2022 președintele Klaus Iohannis a respins categoric posibilitatea ca România să dea Austria în judecată.

”Acum, la cald și la emoție, tot felul de analiști vin cu tot felul de soluții. Dar pot să vă spun că România nu va ataca această chestiune la Curtea Europeană de Justiție”, a spus Iohannis în 14 decembrie 2022.

”Nu este adevărat nici ce susţine Nehammer, anume că prin România are loc o migraţie foarte activă”

Premierul Ciolacu a respins acuzațiile Austriei legate de migrație, făcând referire și la intenția Austriei de a se alătura inițiativei europene de securitate Sky Shield, un proiect prin care statele UE vor să își protejeze spațiul aviatic.

”Austria este la fel de neutră ca şi Republica Moldova. Nu poţi pretinde securitate la nivel european şi să te aştepţi ca împreună cu România şi alte state membre UE să devii parte a proiectului Sky Shield, adică să priveşti cum se străduieşte financiar România să consolideze apărarea europeană, dar în acelaşi timp să refuzi României un drept fundamental ca aderarea la Schengen”, a spus Ciolacu.

CITIȚI ȘI:

LIVE UPDATE: România, în zodia Schengen. Consiliul JAI, ziua decisivă. Austria, singurul stat care se opune aderării României și Bulgariei / Ciucă: „Mergem până la capăt” / Bode: „Orice compromis în interesul României îl vom accepta”

EXCLUSIV | De ce nu pot fi separate România și Bulgaria la votul pentru aderarea la Schengen. Generalul Virgil Bălăceanu: ”Trebuie luate la pachet pentru că au un spațiu comun, deschiderea la Marea Neagră, care reprezintă o vulnerabilitate”

EXCLUSIV VIDEO | De ce se opune Austria intrării României în Schengen? Andrei Caramitru: ”La un veto clar, este posibilă judecata la Curtea de Justiție Europeană pe discriminare. Ar fi forțată așa o aderare, plus despăgubiri”

EXCLUSIV | ZIUA Z pentru aderarea României la Schengen. Fost șef al Statului Major: ”Decuplarea de Bulgaria ar însemna că noi primim «mărul otrăvit», cu o răspundere și o presiune foarte mari să securizăm frontierele și pe Sud, și pe Est”

EXCLUSIV | Fost comisar european: „Este tristă și misterioasă poziția Austriei, subiectul migrației este fals, inventat. Este important să reușim aderarea la Schengen până la sfârșitul anului, pe timpul președinției cehe, care ne este favorabilă”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii