Familia Ionescu câștigă 2.452 de lei pe lună. Câți bani îi dă statului sub formă de TVA, contribuții, impozite și taxe

Redactor:
Alexandra Pele
O gospodărie obișnuită plătește lunar TVA în valoare de 421 de lei.

O gospodărie obișnuită din România are, în medie, venituri lunare de circa 2.452, în timp ce cheltuielile sunt de 2.210 lei, adică de 90,1% din venituri, reiese din cele mai recente date ale Insitutului Național de Statistică (INS), aferente trimestrului al doilea din acest an, respectiv perioadei aprilie-iunie 2014.

Cea mai însemnată parte din banii cheltuiți lunar a fost destinată bunurilor și serviciilor consum (produse alimentare, utilități, transport etc), destinație pentru care au fost alocate 72,5% din cheltuielile totale. A doua cea mai semnificativă pondere în cheltuielile totale ale unei gospodării o reprezintă cele care se referă la plata impozitelor, contribuțiilor, cotizațiilor și taxele către stat. Plata dărilor reprezentând 16,8% din cheltuielile totale medii ale unei gospodării, potrivit Statisticii.

Cât TVA plătește lunar o gospodărie

Prin urmare, o gospodărie a cheltuit, în medie, 1.602 lei lunar pentru a-și acoperi necesitățile de consum, cum sunt produsele alimentare, mărfurile nealimentare sau serviciile, și 371 de lei pentru achitarea taxelor și impozitelor datorate. Diferența este reprezentată de sumele investite lunar și de cheltuielile legate de producția gospodăriei (hrana animalelor și a păsărilor, achiziția de produse pentru însămânțat, servicii veterinare etc). Cele din urmă au reprezentat, în medie, 154 de lei lunar.

Așadar, dacă presupunem faptul că fiecare gospodărie a cheltuit banii în economia fiscalizată, pe lângă impozitele și contribuțiile lunare de 371 de lei, o gospodărie a virat, în medie, 421 de lei lunar, sub formă de TVA, la bugetul statului, reiese din calculele gândul. Acestea au fost făcute pornind de la ipoteza că atât cheltuielile de producție, cât și cele de consum au fost fiscalizate, respectiv plătitoare de TVA de 24%. Nu s-a luat în calcul faptul că produsele de panificație (categoria produse alimentare) sunt taxate cu 9%.

Cum se împart cheltuielile de consum ale unei gospodării pe destinații

Sursă: Institutul Național de Statistică (INS)

Cât a încasat statul din TVA în 2014

În primele zece luni din 2014, statul a încasat din TVA suma de 42,8 miliarde de lei, echivalentul a 9,6 miliarde de euro la un curs mediu de referință de 4,45 lei/euro.

Suma este cu doar 0,6% mai mare decât cea consemnată în aceiași perioadă a anului trecut, când statul a încasat 42,5 miliarde de lei din taxa pe valoare adăugată.

Mai mult, ca procent în PIB, respectiv ca pondere în economie, încasările din TVA au scăzut în primele zece luni din 2014 la 6,4% din PIB, față de 6,7% în perioada ianuarie-octombrie 2013.

TVA reprezintă a doua cea mai importantă sursă de venit pentru bugetul general consolidat, după contribuțiile de asigurări.

În 2013, statul a încasat, de fapt, un TVA de 12%

Consiliul Fiscal a avertizat în repetate rânduri că statul încasează puțin mai mult de jumătate din sumele pe care ar trebui să le strângă la buget din TVA.

Gradul de eficiență a taxării în cazul TVA a fost de 56% în 2013, față de 83% în Estonia sau 71% în Slovenia și Cehia, unde cotat standard de TVA este de 20%.

În 2013, evaziunea fiscală din TVA a fost de 76,7 miliarde de lei, echivalentul a 12,21% din PIB, în creștere cu 6% față de 2012, reiese din raportul citat.

De altfel, veniturile din TVA au fost în 2013 mai mici decât suma pe care o anticipase guvernul în momentul realizării bugetului, în ciuda evoluției economice bune, notează experții Consiliului Fiscal.

„Execuția bugetară la finalul anului 2013, exprimată potrivit standardelor ESA95, indică o ușoară reducere a nivelului eficienței taxării comparativ cu anul precedent (scădere a indicelui de eficiență de la 57% în 2012, la 56% în 2013), dinamica veniturilor din TVA fiind ușor inferioară dinamicii bazei macroeconomice relevante (consumul final al gospodăriilor populației)”, se arată în cel mai recent raport al Consiliului.

Inchide