Familia Ionescu câștigă 2.452 de lei pe lună. Câți bani îi dă statului sub formă de TVA, contribuții, impozite și taxe

Familia Ionescu câștigă 2.452 de lei pe lună. Câți bani îi dă statului sub formă de TVA, contribuții, impozite și taxe
Publicat: 03/12/2014, 16:07
Actualizat: 20/03/2019, 14:11

O gospodărie obișnuită din România are, în medie, venituri lunare de circa 2.452, în timp ce cheltuielile sunt de 2.210 lei, adică de 90,1% din venituri, reiese din cele mai recente date ale Insitutului Național de Statistică (INS), aferente trimestrului al doilea din acest an, respectiv perioadei aprilie-iunie 2014.

Cea mai însemnată parte din banii cheltuiți lunar a fost destinată bunurilor și serviciilor consum (produse alimentare, utilități, transport etc), destinație pentru care au fost alocate 72,5% din cheltuielile totale. A doua cea mai semnificativă pondere în cheltuielile totale ale unei gospodării o reprezintă cele care se referă la plata impozitelor, contribuțiilor, cotizațiilor și taxele către stat. Plata dărilor reprezentând 16,8% din cheltuielile totale medii ale unei gospodării, potrivit Statisticii.

Cât TVA plătește lunar o gospodărie

Prin urmare, o gospodărie a cheltuit, în medie, 1.602 lei lunar pentru a-și acoperi necesitățile de consum, cum sunt produsele alimentare, mărfurile nealimentare sau serviciile, și 371 de lei pentru achitarea taxelor și impozitelor datorate. Diferența este reprezentată de sumele investite lunar și de cheltuielile legate de producția gospodăriei (hrana animalelor și a păsărilor, achiziția de produse pentru însămânțat, servicii veterinare etc). Cele din urmă au reprezentat, în medie, 154 de lei lunar.

Așadar, dacă presupunem faptul că fiecare gospodărie a cheltuit banii în economia fiscalizată, pe lângă impozitele și contribuțiile lunare de 371 de lei, o gospodărie a virat, în medie, 421 de lei lunar, sub formă de TVA, la bugetul statului, reiese din calculele gândul. Acestea au fost făcute pornind de la ipoteza că atât cheltuielile de producție, cât și cele de consum au fost fiscalizate, respectiv plătitoare de TVA de 24%. Nu s-a luat în calcul faptul că produsele de panificație (categoria produse alimentare) sunt taxate cu 9%.

Cum se împart cheltuielile de consum ale unei gospodării pe destinații

Sursă: Institutul Național de Statistică (INS)

Cât a încasat statul din TVA în 2014

În primele zece luni din 2014, statul a încasat din TVA suma de 42,8 miliarde de lei, echivalentul a 9,6 miliarde de euro la un curs mediu de referință de 4,45 lei/euro.

Suma este cu doar 0,6% mai mare decât cea consemnată în aceiași perioadă a anului trecut, când statul a încasat 42,5 miliarde de lei din taxa pe valoare adăugată.

Mai mult, ca procent în PIB, respectiv ca pondere în economie, încasările din TVA au scăzut în primele zece luni din 2014 la 6,4% din PIB, față de 6,7% în perioada ianuarie-octombrie 2013.

TVA reprezintă a doua cea mai importantă sursă de venit pentru bugetul general consolidat, după contribuțiile de asigurări.

În 2013, statul a încasat, de fapt, un TVA de 12%

Consiliul Fiscal a avertizat în repetate rânduri că statul încasează puțin mai mult de jumătate din sumele pe care ar trebui să le strângă la buget din TVA.

Gradul de eficiență a taxării în cazul TVA a fost de 56% în 2013, față de 83% în Estonia sau 71% în Slovenia și Cehia, unde cotat standard de TVA este de 20%.

În 2013, evaziunea fiscală din TVA a fost de 76,7 miliarde de lei, echivalentul a 12,21% din PIB, în creștere cu 6% față de 2012, reiese din raportul citat.

De altfel, veniturile din TVA au fost în 2013 mai mici decât suma pe care o anticipase guvernul în momentul realizării bugetului, în ciuda evoluției economice bune, notează experții Consiliului Fiscal.

„Execuția bugetară la finalul anului 2013, exprimată potrivit standardelor ESA95, indică o ușoară reducere a nivelului eficienței taxării comparativ cu anul precedent (scădere a indicelui de eficiență de la 57% în 2012, la 56% în 2013), dinamica veniturilor din TVA fiind ușor inferioară dinamicii bazei macroeconomice relevante (consumul final al gospodăriilor populației)”, se arată în cel mai recent raport al Consiliului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ești obligat să reduci viteza la trecerea de pietoni dacă NU traversează nimeni?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
De ce l-a părăsit Simona Florescu pe Ion Dichiseanu: "Eu stiu foarte bine ce s-a...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...