Financial Times: Uniunea Europeană intră într-o perioadă a politicilor fiscale rigide

Financial Times: Uniunea Europeană intră într-o perioadă a politicilor fiscale rigide
Publicat: 23/12/2023, 07:15

Reducerea cheltuielilor publice riscă să limiteze creșterea economică a zonei euro anul viitor, în contextul în care Uniunea Europeană intră într-o eră de restricții bugetare, ceea ce generează presiuni asupra Consiliului Guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) pentru relaxarea politicii monetare, afirmă analiști citați de cotidianul Financial Times.

Miniștrii Finanțelor din Uniunea Europeană au stabilit noi norme de guvernare economică, inclusiv noi reguli fiscale care vor înlocui limitele bugetare stricte, dar dificil de aplicat, suspendate de la începutul pandemiei, în anul 2020.

Măsurile se vor transforma treptat în limite aspre privind cheltuielile bugetare, forțând economiile puternic îndatorate să elaboreze planuri coordonate cu instituțiile de la Bruxelles în sensul reducerii datoriilor suverane, a deficitelor și să plafoneze bugetele anuale.

”Noile reglementări vor continua să fie restrictive, iar pentru țări cu datorii mari, precum Italia, aceasta este o veste proastă”, afirmă Lucrezia Reichlin, profesor la Facultatea de Business din Londra (LBS) și fost director general pentru Cercetare în cadrul Băncii Centrale Europene.

Între timp, Guvernul Germaniei a putut adopta bugetul pentru anul viitor doar prin reducerea cheltuielilor, abandonând anumite facilități fiscale și vânzând active, după ce Curtea Constituțională a decis blocarea accesului la surse de finanțare de 60 de miliarde de euro.

”Economiștii se așteaptă la un sfârșit amar al celor aproape trei ani de politici fiscale de susținere aplicate în Uniunea Europeană, în contextul în care revenirea la un regim mai restrictiv al cheltuielilor guvernamentale va constrânge și mai mult cererea și activitățile economice oricum slabe”, constată cotidianul Financial Times.

Economia zonei euro a înregistrat o scădere de 0,1% în trimestrul al treilea, în contextul stagnării activităților economice aproape tot anul.

Analiști: Regulile fiscale vor fi mai stricte, iar BCE va fi nevoită să stimuleze activitățile economice

Jack Allen-Reynolds, economist la grupul de consultanță Capital Economics, apreciază că noile reguli ale Uniunii Europene vor fi ”mai stricte”, obligând state cu datorii mari, precum Italia, să diminueze mai rapid deficitul bugetar curent, dar va fi și o abordare ”mai flexibilă” asupra datoriilor suverane, care vor putea fi reduse gradual.

Unii experți se tem că noua abordare ar putea genera întoarcerea la situația anterioară pandemiei, când Banca Centrală Europeană suporta povara stimulentelor economice, fiind nevoită să recurgă la dobânzi negative și la achiziții masive de obligațiuni pentru evitarea deflației.

BCE a cerut abandonarea programelor de asistență pentru compensarea prețurilor mari la energie și alimente, anticipînd înăsprirea politicilor fiscale în 2024. Potrivit proiecțiilor BCE, deficitul bugetar general din zona euro ar urma să scadă de la 3,1% anul acesta la 2,8% anul viitor. Situația din UE este în contrast cu cea din Statele Unite, unde abordarea mai expansionistă va permite, potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI), trecerea de la un deficit bugetar de 8,2% anul acesta la 7,4% anul viitor.

Konstantin Veit, manager de portfoliu în cadrul companiei de investiții Pimco, crede că BCE ar putea ajunge în situația de a face eforturi pentru stimularea activităților economice.

”Am putea ajunge în situația în care guvernele să nu mai facă investiții suficiente, iar BCE va trebui să facă mai mult, prin eforturi de politică monetară”, afirmă Konstantin Veit.

Experții intervievați de institutul Consensus Economics și-au redus perspectivele privind creșterea economică a zonei euro în 2024 de la 1,2% la 0,5%. Proiecțiile BCE indică pentru anul viitor o creștere economică în zona euro de 0,8%, de la estimarea anterioară de 1%.

Foto: Profimedia

Citește și:

Semnale privind o criză imobiliară /Der Spiegel: Prețurile caselor au scăzut semnificativ în Germania

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Xi Jinping pregătește un turneu în Europa. Ce țări va vizita președintele Chinei?