Pensiile speciale sunt și de o sută de ori mai mari decât cele mai mici pensii. Câți seniori trăiesc din indemnizație socială

Pensiile speciale sunt și de o sută de ori mai mari decât cele mai mici pensii. Câți seniori trăiesc din indemnizație socială
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 22/06/2021, 08:00

Cele mai mari pensii medii din România sunt chiar şi de o sută de ori mai mari decât cele mai mici, iar aproximativ 1,1 milioane de seniori încasează lunar sume cuprinse între 200 şi 800 de lei, potrivit unei analize a jurnaliștilor de la Adevărul pe baza datelor din luna mai ale Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

Aproape 1,1 milioane de pensionari de asigurări sociale primesc o pensie de până în 800 de lei lunar, respectiv nivelul fostei pensii sociale minim garantate, în prezent indemnizația socială pentru pensionari. La polul opus, peste 55.000 de pensionari încasează lunar peste 5.000 de lei.

Categoriile speciale de pensionari

În această categorie intră şi cei peste 9.600 de beneficiari de pensii speciale (pensii de serviciu), dintre care aproape 3.100 nu a contribuit deloc, dar încasează din bugetul de stat, o pensie medie de aproape 13.000 de lei, Conform analizei Adevărul. Aceasta a fost calculată pe toate cele șase categorii de pensii speciale plătite din bugetul CNPP, în care nu sunt incluse pensiile militarilor și ale foștilor angajați ai Ministerului de Interne.

Pensiile de serviciu sunt formate dintr-o cotă plătită din Bugetul Asigurărilor Sociale (BASS) – respectiv pensia cuvenită strict în funcție de contributivitate – şi o cotă plătită de la Bugetul de Stat (BS) – care este diferența dintre cuantumul stablit prin legi speciale și pensia pe care ar fi urmat beneficiarul să o primească pe baza sumelor virate din salarii.

  • Membri ai corpului diplomatic şi consular al României
  • Funcţionarii publici parlamentari
  • Personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România
  • Magistrați – procurori și judecători
  • Personal auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor
  • Membri ai Curții de Conturi

Potrivit datelor CNPP analizate de Adevărul, în timp ce unele indemnizații sunt cuprinse între 200 și 300 de lei pe lună, cea mai mare pensie de serviciu medie se apropie de 20.000 de lei pe lună.

Conform calculelor Adevărul, statul achită anual 1,5 miliarde de lei, pentru numai 9.665 pensionari, în timp ce 4,65 de milioane de pensionari încasează anual 88,5 miliarde de lei.

Cei mai bogați pensionari de lux

Astfel, în luna mai, pensiile medii speciale de care au beneficiat cei 9.665 pensionari de lux au fost de 12.880 de lei, respectiv un total de aproape 124 de milioane de lei virat în conturile acestora într-o singură lună, conform calculelor Adevărul.

Pe primul loc al celor mai mari pensii de serviciu se află magistrații, cu puțin sub 20.000 de lei pe lună (19.946 lei). Mai puțin de jumătate (1.597) dintre cei 4.317 de beneficiari au contribuit la pensiile publice.

Ministrul Muncii dezvăluia, în ianuarie, că din acest domeniu justiției provine persoana cu cea mai mare pensie publică, respectiv 78.634 de lei. Din total, 5.205 de lei reprezinta contributivitatea, iar 73.429 lei provin din „criterii favorizante obținute pe baza legii”.

Pe locul secund, cu pensia medie de 11.329 de lei lunar, în luna mai, sunt foștii piloți din aviația civilă, 1.418 la număr, dintre care toți au avut contributivitate, însă la completarea sumei stabilită prin lege au contribuit și fonduri din bugetul de stat.

Locul trei este ocupat de foștii angajați ai Curții de conturi, dintre care doar unul nu a avut contribuții, cu o pensie medie de 8.292 lei.

Urmează în clasament cei 805 de foştii angajaţi ai Corpului Diplomatic, dintr care 65 nu au cotizat deloc la sistemul public de pensii, încasează lunar în medie câte 5.744 de lei, apoi foştii funcționari parlamentari, cu pensii medii aproape egale cu foştii grefieri.

Astfel, pentru cei 767 foşti funcționari parlamentari, din care 153 nu au cotizat deloc la sistemul de pensii publice, pensia medie de 4.833 de lei lunar, în timp ce 1.770 de foştii grefieri – dintre care 157 nu au cotizat deloc – primesc câte 4.822 de lei.

Aproape 60% dintre foștii agricultori primesc indemnizație socială pentru pensionari

Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat în luna mai a fost de 1.601 lei, iar numărul pensionarior de asigurări sociale a fost de 4.657.743 persoane, iar, cu tot cu agricultorii, acesta ajunge la 4.890.491. Aproximativ 2,53 de milioane de pensionari primesc sume de până la nivelul pensiei medii.

Potrivit legii, beneficiarii sistemului public de pensii ale căror venituri din pensii și indemnizații, cumulate, sunt sub valoarea de 800 de lei, încasează de la stat diferența pentru a ajunge la această sumă care reprezintă, din 1 septembrie 2020, nivelul indemnizației sociale pentru pensionari (prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările ulterioare).

Potrivit datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică, numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG2 nr.6/2009, în trimestrul I din 2021, a fost de 940.100 de persoane, din care:

  • 795.100 de persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 17,0% din totalul pensionarilor din această categorie;
  • 140.300 de persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 57,8% din totalul acestora;
  • 4.700 de persoane din sistemul militar, reprezentând 2,5% din totalul acestei categorii
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”