Finanțele vor să împrumute 3,1 miliarde de lei în decembrie, mai mult decât titlurile care ajung la scadență

Finanțele vor să împrumute 3,1 miliarde de lei în decembrie, mai mult decât titlurile care ajung la scadență
Publicat: 29/11/2012, 13:07
Actualizat: 23/03/2019, 06:35

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) intenționează să atragă în luna decembrie 3,1 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat pe piața internă, ușor sub suma împrumutată în luna noiembrie, de 3,5 miliarde lei, însă mai mult cu 1,3 miliarde lei compartiv cu titlurile care ajung la scadență, informează Mediafax.

Peste jumătate din suma programată (1,7 miliarde lei) ar urma să fie împrumutată prin trei licitații pentru certificate de trezorerie. Dintre acestea, două operațiuni au o sumă indicativă de câte 500 milioane lei, iar una de 700 milioane lei.

Prima licitație pentru certificate de trezorerie va avea loc luni, 3 decembrie, când Finanțele vor să atragă 500 milioane lei.

Ministerul a programat, totodată, cinci licitații pentru vânzarea de obligațiuni cu maturități între 2 și 15 ani, prin care vrea să împrumute 1,4 miliarde lei.

Astfel, pe 6 decembrie sunt programate două licitații pentru vânzare de obligațiuni cu scadență la doi ani (400 milioane lei) și, respectiv, la 15 ani (100 milioane lei). Două licitații vor fi organizate și pe 13 decembrie, când Trezoreria intenționează să vândă obligațiuni cu maturitate de doi ani (400 milioane lei) și, respectiv, cinci ani (200 milioane lei).

Ultima licitație din acest an este programată pentru 20 decembrie, când Finanțele își propun să împrumute 300 milioane lei, prin vânzare de obligațiuni cu scadență la trei ani.

În data de 19 decembrie ajunge la scadență o emisiune de certificate de trezorerie lansată în decembrie 2012 de Finanțe, în valoare de 1,713 miliarde lei.

„Suma mai mare planificată (de 3,1 miliarde lei – n.r.) ar putea adăuga la presiunea de creștere a randamentelor pentru titluri de stat, fapt ce va pune la test recenta dispoziție a Ministerului Finanțelor de a vinde sumele planificate în pofida unor costuri în creștere. Cu toate acestea, estimăm că finanțarea net pozitivă a Ministerului Finanțelor nu va fi suficientă pentru a acoperi creșterea deficitului bugetar în decembrie, ceea ce ar putea conduce la vânzări de valută din rezerva de lichiditate ale Ministerului Finanțelor, cu efecte pozitive pentru leu pe termen scurt”, se arată într-o analiză a ING.

Ministerul Finanțelor a împrumutat în total în acest an 50,1 miliarde lei din piața locală. La această sumă se adaugă emisiuni în valută de 3 miliarde euro și 2,25 miliarde dolari.
Potrivit unei analize a grupului bancar Erste, necesarul de finanțare al Ministerului de Finanțe va fi de 70 de miliarde de lei anul următor, nivel similar celui din acest an, iar statul ar trebui să folosească piețele externe într-o măsură mai mare pentru a-și asigura fonduri necesare.

Din necesarul de finanțare estimat la 70 de miliarde lei pentru anul următor, echivalent cu 11% din PIB, cea mai mare parte este constituită de acoperirea de datorii ajunse la maturitate și dobânzi, reprezentând circa 8,8% din PIB.

Calculele Erste privind necesarul brut de finanțare nu iau în calcul vânzarea unor active ale statului.

Potrivit datelor Ministerului de Finanțe, maturitatea medie a datoriei emise pe piața locală este de doar 1,7 ani, situație care conduce la o valoare ridicată a rambursărilor pentru următorii doi ani. Aproximativ 44% din suma împrumutată de pe piața locală are maturitatea mai mică de un an, în timp ce numai 3,4% depășește 5 ani.

Această situație ar putea deveni o problemă în viitor, în cazul în care condițiile de pe piața financiară se înrăutățesc, din cauza factorilor externi sau interni, potrivit Erste. Riscurile interne sunt o accelerare neașteptată a inflației și o posibilă deteriorare a situației politice.

Ministerul de Finanțe ar trebui să folosească piețele globale mai mult pentru acoperirea necesarului brut de finanțare în 2013 și 2014, din două motive, consideră banca austriacă.

O astfel de strategie ar consolida rezervele valutare ale Băncii Naționale a României, asigurând „muniție” pentru apărarea cursului leului în contextul unor ieșiri importante de valută pentru plățile către FMI. Plățile combinate ale Ministerului de Finanțe și băncii naționale către FMI vor atinge vârful în următorii doi ani, cu 5,2 miliarde de euro în 2013 și 5,3 miliarde de euro în 2014. Împreună cu intrările scăzute de capital privat și accesarea redusă de fonduri europene, această situație ar putea pune în pericol stabilitatea leului, se arată în nota Erste.

Al doilea motiv care susține atragerea de fonduri mai importante prin emisiuni de obligațiuni în valută în următorii doi ani este extinderea maturității datoriei peste cea de pe piața locală. Împrumuturi externe mai mari ar diminua presiunea de finanțare asupra statului și ar reduce costurile.

De asemenea, Ministerul de Finanțe ar trebui să emită pe piața locală obligațiuni în lei cu maturități mai lungi , 10, 15 și posibil 20 de ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Devine obligatoriu prin lege în România. Îți confiscă toți banii. Se aplică din 1 octombrie
Cine a fost amanta lui Florin Piersic. S-a iubit cu actorul timp de nouă ani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Anders Celsius, omul din spatele scalei de temperatură