Florin Cîțu: Echipa guvernamentală a reușit performanța să convingă agențiile de rating americane să arate o perspectivă pentru o economie stabilă

Publicat: 16/10/2021, 12:29
Actualizat: 17/10/2021, 18:55

Premierul demis, Florin Cîțu, a susținut o conferință de presă la Palatul Victoria, pe teme economice, după ce agențiile Moody’s și Standard&Poor’s au reconfirmat ratingul României, iar Moody’s a îmbunătățit perspectiva din negativă în stabilă.

„Astăzi avem două vești foarte bune pentru România în acest context de criză economică globală”, a spus Florin Cîțu, cu referire la deciziile agențiilor de rating.

Ministerul Finanțelor Publice a anunțat, vineri, că agenția de rating Moody’s a reconfirmat vineri ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/P-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută și a îmbunătățit perspectiva din negativă în stabilă.

Și agenția de rating Standard&Poor’s a decis, tot vineri, să reconfirme ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută, precum și perspectiva stabilă. Potrivit agenției de rating, citată de MFP, riscurile generate de deficitele gemene încă ridicate sunt atenuate de perspectivele implementării programului de reformă ancorat în Planul de Redresare și Reziliență recent aprobat, precum și de perspectivele unei creșteri economice puternice. Perspectiva stabilă reflectă așteptările agenției de îmbunătățire a poziției fiscale a României în următorii ani.

Ce stă la baza evaluării

„În acest context dificil, în acest context în care avem o criză economică la nivel global, România, echipa guvernamentală a reușit această peformanță, să convingă agențiile de rating americane să arate o perspectivă pentru o economie stabilă. La baza deciziei agenției de rating Moody’s stau două lucruri: perspectivele solide de creștere economică bazate pe sectorul privat dinamic – știu că este pentru prima oară când auzim așa ceva de la o agenție de rating despre România, și bineînțeles utilizarea fondurilor din Next Generation EU”, a spus Florin Cîțu.

În ceea ce privește agenția de rating Standard&Poor’s, premierul demis a spus că aceasta își bazează evaluarea pe implementarea programului de reformă ancorat în Planul de Redresare și Reziliență. „Faptul că am inclus reforme în PNRR am spus de atunci că reprezintă o garanție că aceste reforme vor fi făcute și este apreciat de agențiile de rating”, a spus premierul demis.

Florin Cîțu a spus că ambele agenții apreciază și își bazează evaluările pe faptul că strategia de consolidare, adică de reducere graduală a deficitului bugetar este una credibilă, bazată pe măsurile luate până în prezent și este susținută în următorii trei ani de zile.

Evaluările „ne mai obligă să nu lăsăm România și guvernarea României să intre pe mâna populiștilor”

Premierul demis a mulțumit atât echipei guvernamentale care l-a susținut pentru implementarea măsurilor de răspuns la criză, cât și mediului privat, „care a răspuns la aceste măsuri și le-a implementat foarte rapid, un mediu privat care și-a arătat potențialul și resursele de inovație în vremuri extrem de dificile”.

„Am spus mereu că antreprenorul român este un erou, iar aceste rezultate arată foarte clar că în România mediul a răspuns și a reușit să facă față mai bine decât estimau cam toți analiștii”, a apreciat șeful Cabinetului demis.

Florin Cîțu apreciază rezultatele în cea mai dificiă perioadă din ultima sută de ani. „Aceste dou agenții văd parcursul bun pe care a intrat economia României în această perioadă, dar mai ales, foarte, important, văd perspective stabile. Suntem înconjurați de atâtea știri și deziformări și știri alarmiste, analizele acestor agenții de rating independente arată clar că aceste măsuri pe care le-am luat ce ceea ce arătăm că vrem să facem sunt bune și duc la stabilizarea economiei. Această creștere de la perspectivă negativă la stabilă este o confirmare că lucrurile merg într-o direcție bună. Și bineînțeles că acest lucru ne obligă să continuăm în această direcție. Și ne mai obligă la ceva: să nu lăsăm România și guvernarea României să intre pe mâna populiștilor, a demagogilor care în ultimii 30 de ani de zile doar au mimat reforme și nu au avut curajul să facă aceste reforme”, a declarat Florin Cîțu.

El a admis că în prezent criza din sănătate nu e depășită.

Printre efectele evaluărilor, premierul demis a menționat și dobânzi mai mici, deci împrumuturi mai ieftine.

„Eu și echipa guvernamentală ne-am făcut treaba bine și am livrat ce am promis românilor și continuăm la fel, cu profesionalism și responsabilitate. Eu am intrat în politică pentru români, iar rezultatele se văd și astăzi se confirmă acest lucru”, a spus Florin Cîțu

„Anunțurile celor două agenții de rating reprezintă un semnal de încredere în politicile de consolidare fiscală, în atingerea țintelor asumate și în implementarea măsurilor de reformă și investiții la care Guvernul României s-a angajat prin Planul de Redresare și Reziliență. Totodată, reconfirmarea ratingului României reprezintă o dovadă a încrederii partenerilor noștri externi în capacitatea guvernului de a pune în aplicare reformele asumate prin PNRR”, a declarat ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, vineri, citat în comunicatul MFP.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iarna se întoarce la munte, cu...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Narcisa, presupusa iubită a tânărului mort în accidentul de la Deveselu, rupe tăcerea: „Nu mă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
TOP cele mai ieftine SUV-uri (RABLA 2024). Modelul SURPRIZĂ pe care toți românii îl caută
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
Cutremur pentru Cioacă! Mama ELODIEI a recunoscut: A procedat bine
MARȚI Exclusiv: Lidia Buble de nerecunoscut. Cum s-a afișat artista pe Dorobanți.
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Andreea Bălan, criticată dur de fani pentru felul în care se îmbracă: ”Nu mai sunt...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Cercetătorii au descoperit de ce urșii panda au probleme cu reproducerea