Hidroagregatul nr. 1 (HA1) de la Centrala Hidroelectrică Porțile de Fier I a fost repus în funcțiune de Hidroelectrica, după ce au fost finalizate lucrările de mentenanță. Astfel, au fost derulate toate probele preliminare, inclusiv cea a probei complexe de 72 de ore de funcționare continuă, fiind pregătite condițiile pentru trecerea la recepția hidroagregatului conectat la Sistemul Energetic Național, crescând considerabil producția de energie națională.
Hidroagregatul nr. 1 de la Centrala Hidroelectrică Porțile de Fier I a fost repornit după finalizarea unei lucrărilor de mentenanță, a anunțat, vineri, compania Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din țară, dar și furnizor pentru o cotă semnificativă din piață, în cadrul unui eveniment festiv la care a participat și ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Proiectul în valoare de aproximativ 55 milioane lei, demarat în luna iulie 2023, a implicat demontarea completă a hidroagregatului, transportul componentelor la fabrica UCMH din Reșița pentru expertiză și reparații, urmat de remontarea și testarea ansamblului rotor-turbină în fabrică.
„Începând de miercuri, 19 martie, după-amiază toate agregatele din Hidrocentrala Porțile de Fier I sunt disponibile și așa cum vedem cu toții, în funcțiune”, a precizat Dragoș Novac, manager sucursala Hidrocentrale Porțile de Fier, în cadrul evenimentului de presă.
Ministrul Energiei a aplaudat echipele care au realizat lucrarea, cu atât mai mult cu cât aceasta a fost finalizată la termen.
„De multe ori, vedeți, noi suntem pe scenă, dar de fapt dumneavoastră ar trebui să fiți pe cel pentru că ceea ce ați realizat aici, o lucrare de mare complexitate, cu forțe românești, companii românești. Este ceea ce vrem să vedem, tot sectorul energetic și în toată economia țările dumneavoastră ați făcut posibil acest lucru livrând la termen – trebuie să știe și prietenii din presă – lucrarea a fost livrată exact în ziua în care s-a asumat, după aproape 2 ani de zile de lucrări la zi, s-a livrat și totul merge strună. Avem astăzi la Porțile de Fier, aici la Porțile de Fier, toate cele șase hidroagregate în funcțiune, așa cum le vedeți. Se livrează peste 700 de megawați în Sistemul Energetic Național”, a apreciat Sebastian Burduja.
Ministrul Energiei a amintit că întreaga amenajare de la Porțile de Fier a fost finalizată într-un termen de 8 ani (1964-1972), profitând de ocazie să amintească de conflictul cu unele ONG-uri care pun piedici în evoluția unor mari proiecte energetice.
„Vă întreb dacă este cineva care crede că astăzi s-ar putea face asta în 8 ani de zile? Sigur, pe vremea aceea nu erau prietenii noștri de la ONG-urile de mediu, pe vremea aceea nu erau tot atâtea blocaje, procese, avize, proceduri și așa mai departe. Noi ne-am asumat să ne luptăm cu toate acestea și să reușim anul acesta să finalizăm prima hidrocentrală care a început înainte de 1989, cea de la Răstolița, județul Mureș. Sigur, nu se compară, e vorba doar de 30 de megawați, dar, totuși, ca simbol, după decenii de blocaje și procese și așa mai departe, să putem să punem în funcțiune totuși o hidrocentrală pentru România”, a declarat Sebastian Burduja, la evenimentul repunerii în funcțiune a Hidroagregatului I.
Potrivit demnitarului, în toată țara sunt cel puțin 11 obiective, amenajări hidroenergetice în care statul a investit din banii românilor peste 11,7 miliarde de lei și care ar însemna peste 700 de megawați, cât produce în prezent Porțile de Fier pentru sistemul Energetic Național și toate sunt în stadiu avansat – 60, 70, 80, 98% la Bumbești – Jiu.
„Toate acestea trebuie să le terminăm și am spus că Răstolnița trebuie să fie prima”, a spus ministrul, amintind și de proiectul său de suflet, promovat de la preluarea mandatului la conducerea Ministeruiui Energiei, Hidrocentrala prin pompaj de la Tarnița Lăpuștești, din Cluj.
„E un moment uzual pentru noi, nu am regizat nimic, ce ați văzut este imaginea celor șase hidroagregate care funcționează în timp real. Nu ne place să regizăm, nu ne place să tăiem panglici, ne place să muncim și să ne înțelegem între noi. Este prima oară când în cadrul Hidroelectrica, după zeci de ani, cele două companii din grup Hidroserv și UCMH, plus colegii Hidroelectrica au colaborat exemplar în o lucrare cu o complexitate ridicată. Cum spunea și domnul ministru, trebuie să susținem sectorul energetic național cu resurse propriu. Încă mai avem de lucru la UCM, cu siguranță, dar dialogul interinstituțional a crescut foarte mult în ultima perioadă, iar planul extrem de ambițios de investiții – și aici mulțumesc colegilor – nu putem face investiți în compania asta fără o abordare exemplară și fără un profesional-desăvârșit de jos până sus, pentru că ați văzut cât de importantă este, cât de important este fiecare megawatt de producție în bandă într-o țară un potențial fantastic și unde decomisionarea cărbunelui s-a făcut într-un regim foarte, foarte rapid, iar în loc n-am reușit să punem într-un timp foarte scurt decât foarte puțin”, a declarat Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica.
Potrivit șefului Hidroelectrica, sursele regenerabile sunt foarte importante, dar stâlpul de care stă sistemul energetic național sunt unitățile care produc energie electrică în bandă și a mulțumit ministrului pentru modul în care colaborează pentru a demara sau continua lucrări din sectorul energetic, începute cu foarte, foarte mult timp în urmă și care stau în diverse faze de execuție unde vrei să facă execuție și se luptă cu diverși „balauri, dușmani” care nu vor ca sectorul energetic românesc să fie puternic, să fie solid, să fie competitiv.
„Ne-am asumat un plan de investiții extrem de ambițios. Anul acesta avem un plan de investitii de 1,7 miliarde de lei. Anul trecut am realizat 680 de milioane, 2023, 280 de milioane, deci suntem într-o-creștere exponențială aici. Avem nevoie de o implicare exemplară și vă mulțumesc tuturor”, a conchis șeful Hidroelectrica.
La întrebarea Gândul privind situația Hidroagregatului 4, care funcționează la jumătate din capacitate, dar și un eventual plan de intrare în reparații a celorlalte hidroagregate, oficialii Hidroelectrica au dat asigurări că acestea funcționează în parametri normali și, dacă va fi cazul, reparațiile vor fi făcute tot la Reșița.
„Foarte important este să știți că, ani de zil,e Hidroelectrica a adus greul sistemului energetic românesc. După închiderea centralelor pe cărbune în regim accelerat, investițiile, noile capacități de producție s-au făcut extrem de încet și nu că n-avem oameni, ci pentru faptul că sunt proceduri, licitații complicate, pentru că sunt firme specializate, din ce în ce mai puține. În acest context și în linie cu strategia guvernamentală de reindustrializare a României s-a făcut anul trecut achiziția UCM Reșița, o companie cu o tradiție extraordinar de mare, 80% din turbogeneratoarele companiei Hidroelectrica au fost făcute la Reșița. Mi se pare extraordinar faptul că s-a reușit o lucrare de astfel de complexitate. Dacă vă uitați la cifrele pe care le comunicăm cu privire la investiții, mentenanțe, retehnologizare, vedeți că cifrele se dublează la la an. Echipele lucrează din ce în ce mai bine și cred că dacă s-a reușit o lucrare de astfel de complexitate la Reșița, asta înseamnă că există potențial. Pariul nostru este unul bun. Mai avem multe lucruri, dar cum au, cum spunea și domnul domnul Novac că a fost o activitate exemplară de lucru în echipă la o lucrare complexă și acesta ne dă putere și încredere că putem să mergem mai departe”, a spus Karoly Borbely.
Pe scurt, șeful Hidroelectrica a confirmat că acestea vor fi reparate le Reșița. „Exact, lucrăm la Reșița tot ce se poate lucra. În momentul de față, peste 90% din lucrări de mentenanță se fac Hidroserv și cu UCM Reșița, iar la lucrările de retehnologizare de calibru foarte mare ne bazăm pe aceste două companii în principal și pentru acele lucruri care nu pot fi executate vom contacta alte companii, dar cu siguranță vor fi principalii contractori”, a spus Karoly Borbely.
„Le vom repara după cum va fi cazul. Hidroagregatul 4 funcționează la în 110 megawați doar din considerente de securitate, siguranță. El poate să funcționeze și la capacitate maximă,” a spus și Dragoș Novac, precizând că la celelalte hidroagregate nu se întrevede că ar fi necesare lucrări deosebite.
Contractul pentru aceste lucrări a fost atribuit societății SSH Hidroserv, care a subcontractat execuția în fabrica UCMH din Reșița. Aici, rotorul turbinei – cu un diametru nominal de 9.500 mm – a beneficiat de execuția unor activități de anvergură, inclusiv prelucrări specializate, posibile doar cu ajutorul mașinilor-unelte de mari dimensiuni, unice în țară, arată compania.
Procesul reprezintă o premieră pentru Hidroelectrica, în cadrul unui proiect atât de complex, fiind implicate doar Hidroelectrica și societățile sale afiliate – SSH Hidroserv și UCMH Reșița.
Hidroelectrica, companie deținută în proporție de 80,06% de statul român, prin Ministerul Energiei, este cel mai important producător de energie electrică din România, gestionând 187 de centrale hidroelectrice cu o capacitate de producție totală de 6.3 MWh.
Pe lângă producția de energie verde, Hidroelectrica furnizează servicii tehnologice pentru Sistemul Energetic Național și deține un parc eolian de 108 MW la Crucea. De asemenea, compania deține o cotă de 13,09% din piața de furnizare.
Centrala Hidroelectrică Porțile de Fier I reprezintă un pilon fundamental în activitatea Hidroelectrica. Situat la granița dintre România și Serbia, pe fluviul Dunărea este una dintre cele mai mari și mai importante din Europa. Cu o capacitate de producție semnificativă, Porțile de Fier asigură aproximativ 40% din totalul producției Hidroelectrica, fiind astfel un contributor esențial la îndeplinirea obiectivelor de furnizare a energiei electrice într-un mod fiabil și eficient.
Centrala Hidroelectrica de la Porțile de Fier I are după retehnologizare o producție de energie electrică anuală de proiect de 5.241.000 Mwh în anul mediu hidrologic, ceea ce reprezintă circa 10% din producția la nivel național. În plus, centrala asigură aproape jumatate din serviciile tehnologice de sistem din România.
Principalii parametrii ai sistemul Hidroenergetic și de Navigație Porțile de Fier I:
Potrivit datelor Hidroelectrica, energia produsă de cele șase hidroagregate la CHE PF I pe ultimii 5 ani este de 25,428GWh și are o pondere între 31% și 37% din energia totală produsă de Hidroelectrica în acești ani și între 8% și 10% din energia produsă la nivel național.
Porțile de Fier nu contribuie doar la producția de energie electrică, ci și la menținerea echilibrului și stabilității SEN, prin servicii precum reglajul de frecvență și stabilitatea tensiunii, ajută la integrarea surselor de energie variabile și la prevenirea fluctuațiilor.
Programul de mentenanță de nivel înalt a hidroagregatelor nu se oprește odată cu redarea în funcțiune a HA1, în viitorul apropiat urmând o nouă etapă de retehnologizare a hidroagregatelor.
„Hidroelectrica își reafirmă angajamentul de a contribui la dezvoltarea unui sistem energetic sustenabil și de a sprijini tranziția energetică a României către o economie verde, dar și stabilă din punct de vedere al furnizării de energie”, precizează conducerea companiei.
Construcția Sistemului Porțile de Fier I a început la data de 7 septembrie 1964, odată cu inaugurarea oficială a șantierului. Obiectivul este simetric față de axa Dunării și este compus din două centrale hidroelectrice cu câte șase hidroagregate cu turbine Kaplan de mare capacitate, două ecluze cu dimensiuni de 310 m x 34 m (câte una pentru fiecare parte) și un baraj deversor cu 14 campuri deversoare (câte 7 pentru fiecare parte). Primul obiectiv pus în funcțiune pe partea română a fost ecluza, la data de 14 august 1969, potrivit datelor oficiale.
Agregatele din centrală au fost puse în funcțiune primul în data de 14 august 1970, iar ultimul în decembrie 1971. Inaugurarea oficială a obiectivului s-a realizat la data de 16 mai 1972. Prin dimensiunile și puterea lor instalată, agregatele din centrale au fost cele mai mari de acest tip din lume.
De asemenea, prin dimensiunile sasurilor și prin cădere, ecluzele de la Porțile de Fier I se înscriu în lista celor mai mari construcții de acest gen din lume.
Atât la centrală cât și la ecluză s-au derulat în ultimii 15 ani programe de retehnologizare care au dus la creșterea puterii instalate de la 175 la 194,4 Mw pe fiecare agregat din centrală, creșterea performanțelor tehnice ale echipamentelor și instalațiilor, precum și creșterea siguranței în exploatare.
Sursa foto: Gândul
Citiți și: