Ikea ar putea fi obligată de Uniunea Europeană să plătească taxe de milioane de euro în Olanda

Redactor:
Teona Tomoiaga
Ikea ar putea fi obligată de Uniunea Europeană să plătească taxe de milioane de euro în Olanda
Grupul Inter Ikea, proprietarul francizei Ikea, ar putea fi obligat de către Comisia Europeană, până la finalul acestui an, să plătească taxe în valoare de milioane de euro către statul olandez, potrivit unor surse Reuters.

Comisia Europeană se pregătește să finalize, în lunile următoare, o investigație demarată în 2017 asupra grupului Inter Ikea.

Informațiile indică faptul că două decizii fiscale ale autorităților olandeze din 2006 și 2011 au redus în mod semnificativ taxele plătite de Inter Ikea Systems, care ar fi ajuns la un miliard de euro, ceea ce i-a oferit un avantaj neloial față de alte companii, încălcând prevederile UE privind ajutoarele de stat. Totodată, hotărârea din 2011 a permis ca o parte substanțială din profiturile francizei companiei să fie transferate către o unitate a companiei din Liechtenstein, unde nu era taxată.

Acest dosar face parte dintr-o campanie mai amplă vizând facilitățile fiscale acordate companiilor multinaționale de către unele state membre UE. Luna trecută, un tribunal european a confirmat metodologia de lucru a Comisiei Europene în cazuri similare care vizează tratamentele fiscale preferențiale de care au beneficiat companiile Fiat și Starbucks.

 

Tags:
Inchide