INS: Salariul mediu net a crescut în noiembrie la 1.650 lei

INS: Salariul mediu net a crescut în noiembrie la 1.650 lei
Publicat: 13/01/2014, 15:05
Actualizat: 31/07/2014, 14:29

Câștigul salarial mediu nominal net s-a situat în noiembrie la 1.650 lei, în creștere cu 2,2% (35 lei) față de octombrie și cu 4,8% comparativ cu aceeași lună din 2012, cele mai mari valori înregistrându-se în intermedieri financiare și cele mai mici în hoteluri și restaurante, potrivit datelor INS.

Astfel, în activitatea de intermedieri financiare, câștigul salarial mediu nominal net a fost de 4.118 lei, iar în hoteluri și restaurante de 905 lei.

„În luna noiembrie 2013, în majoritatea activităților din sectorul economic nivelul câștigului salarial mediu net a înregistrat creșteri față de luna octombrie 2013 ca urmare a acordării de prime (inclusiv premii ocazionale), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă) sau a realizării de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net au fost influențate în unele activități economice și de disponibilizările de salariați cu câștiguri salariale mici”, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activitățile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii), cu 27,2%, și în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, respectiv alte activități extractive, între 10% și 12%.

De majorări între 5% și 8% au beneficiat angajații din tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente, iar creșteri salariale între 3,5% și 5% s-au operat în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, cercetare-dezvoltare, transporturi pe apă, fabricarea de mobilă, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, fabricarea produselor textile.

În luna analizată s-au înregistrat scăderi ale câștigului salarial mediu net între 4% și 6% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, industria metalurgică, colectarea și epurarea apelor uzate și între 2% și 4% în activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune; înregistrÇŽri audio și activități de editare muzicalÇŽ (inclusiv activități de difuzare și transmitere de programe), activități de poștă și de curier, extracția minereurilor metalifere, telecomunicații, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, captarea, tratarea și distribuția apei, fabricarea altor mijloace de transport, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale).

„Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost cauzate de acordarea în luna precedentă a primelor ocazionale, plății sumelor din profit ori din alte fonduri (inclusiv tichete de masă). De asemenea, în unele activități economice scăderea nivelului câștigului salarial mediu net din luna octombrie a fost cauzată de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte)”, menționează INS.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna octombrie în învățământ (3,3%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice. De asemenea, în administrația publică și sănătate și asistență socială câștigul salarial mediu net a urcat ușor, cu 0,7% și, respectiv, 0,5%.

Câștigul salarial mediu nominal brut a fost în noiembrie de 2.278 lei, cu 2,1% mai mare decât în luna octombrie 2013.

Indicele câștigului salarial real pentru noiembrie 2013 față de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum, a fost de 102,2%, iar comparativ cu aceeași lună din 2012 s-a situat la 102,9%.

Față de octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 124,7%, cu 2,7 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în octombrie 2013.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
28 de angajați Google, concediați după ce au protestat față de un acord încheiat cu...