Ioana Petrescu, noul ministru de Finanțe, ținta ironiilor în Comisia de buget. Ialomițianu: „Vă rugăm să nu impozitați usturoiul”

Ioana Petrescu, noul ministru de Finanțe, ținta ironiilor în Comisia de buget. Ialomițianu: Vă rugăm să nu impozitați usturoiul
Publicat: 05/03/2014, 15:28
Actualizat: 20/03/2019, 23:21

La 11 fără un sfert dimineața, membrii comisiilor reunite de buget, finanțe și bănci încep să se strângă într-o sală decorată cu titluri de stat vechi, „împrumuturi de înzestrare a țării”, cum se numeau pe vremea când au fost emise. Urmează să fie audiată Ioana Petrescu, propunerea lui Victor Ponta pentru portofoliul Finanțelor. Tânăra, în vârstă de 34 de ani, a venit de la Washington pentru a-l consilia pe premier pe probleme de evaziune fiscală, un domeniu pe care l-a studiat la Harvard și a sfârșit în fruntea Ministerului de Finanțe.

Înainte de începerea audierilor se fac ultimele pregătiri. O doamnă aranjată pune o cutie de bomboane de ciocolată pe masă. „E ziua dvs.? La mulți ani! Să fiți sănătoasă și norocoasă!”, o felicită cei din jur.

La scurt timp apare și Gheorghe Ialomițianu (PDL), fost ministru de Finanțe. Își găsește locul și înainte să părăsească din nou încăperea le spune colegilor „ne bazăm pe PNL”. Emoții nu prea sunt. Noua coaliție are voturile suficiente pentru ca Ioana Petrescu, „surpriza” din cabinetul Ponta 3 să treacă fără emoții de această etapă a numirii în funcție.

Ialomițianu: „Mi-am revenit după lecția de economie a doamnei Petrescu”

„Fii atent că suntem o grămadă din Dolj”, spune un alt membru al comisiei, numărându-și colegii. „Dacă ne-am uni, am fi o forță”, îi răspunde un coleg de la alt partid.

În sală întră și deputata Andreea Maria Paul. Își lasă lucrurile și primește „un CV al doamnei ministru”, la care e atașată și o fotocopie a buletinului Ioanei Petrescu. Atmosfera e detașată, parlamentarii împart mărțișoare și bomboane.

Începe ședința și președintele comisiei propune să se facă o listă cu cei care au întrebări pentru doamna „ministru candidat”. Ialomițeanu și Paul răspund prompt și ridică mâinile.

Ioana Petrescu își începe discursul prin a spune că se simte onorată să fie propusă, dar și că înțelege responsabilitățile pe care le presupune poziția de ministru al Finanțelor. Le vorbește celor din sală despre cariera sa, dar și despre politicile de natură fiscală la care a contribuit de când a fost numită consilieră al premierului. Aflăm că „în principiu” susține programul de guvernare și că își dorește o mai mare transparență între administrație și mediul de afaceri.

Discursul se încheie după trei minute și 30 de secunde. Pe listă s-au înscris deja 14 membri ai comisiei care așteptă să-i adrese primele întrebări viitorului ministru de Finanțe.

„Mi-am revenit. Vreau să îi comunic domnului Ponta că mi-am revenit după lecția de economie”, începe Ialomițeanu, ironic, făcând referire la o declarație a premierului Ponta care a afirmat luni că Petrescu i-ar fi dat o lecție de economie fostului ministru al Finanțelor.

Ialomițianu vorbește despre lipsa de transparență a politicilor publice și a măsurilor „luate într-o noapte, fără nicio consultare cu mediul de afaceri”. „Ați spus că ați învățat. Prima întrebare este dacă mai trebuie să învațați ca să fiți un bun ministru de Finanțe”, i se adresează el.

„Am înțeles din presă că ați citit într-o noapte Codul Fiscal și ați mâncat o cutie de de ciocolată. Ce-ați înțeles din Codul Fiscal și dacă mai trebuie să îl mai citiți și Comisia să vă ofere niște cutii de ciocolată, și ce-ați înțeles și ar trebui schimbat?”, mai spune Ialomițianu.

Spre sfârșitul intervenției sale, de trei ori mai lungi decât cea a ministrului propus, îi mai adresează o ultimă întrebare.

„Care sunt măsurile… Am auzit că sunteți specialistă pe evaziune fiscală. M-au sunat câteva bătrânele și mi-au spus să vă rog să nu impozitați usturoiul și ceapa, să-i iertați pe cei care își duc ziua foarte greu, trăiesc de pe o zi pe alta, să nu-i impozitați pe cei care vând acolo la colț usturoi și roșii. Care sunt măsurile pentru reducerea marii evaziuni?”, se interesează el.

Puterea către Opoziție: „Ați speculat lipsa ei de experiență în administrație publică”

În următoarea oră, Petrescu își notează zecile de întrebări pe care le au membrii comisiei de specialitate, despre cota progresivă, despre acciza suplimentară de șapte eurocenți, despre taxa pe construcții speciale, așa-numita „taxă pe stâlp”, dar și despre schema reeșalonării ratelor la bancă, mecanism cunoscut drept electoRATĂ.

În tot acest timp, „Opoziția” și „Puterea” se tachinează, cei din urmă acuzându-și colegii de Parlament că „au speculat lipsa de experiență în administrația publică” atunci când i-au adresat anumite întrebări.

„Voi votați împotrivă sau vă abțineți?”, se sfătuiesc cei din sală, înainte de vot.

Petrescu a răspuns pe sărite întrebărilor. S-a referit în special la cele despre sprijinirea mediului de afaceri, cum ar fi propunerea de a-i scuti de taxe pe angajatorii care creează un loc nou de muncă. „În principiu poate avea un efect pozitiv”, a subliniat ea.

Totodată, s-a arătat în favoarea reducerii CAS, fiind deschisă și unei discuții despre reducerea taxelor în domeniul turismului, însă a subliniat de fiecare dată că este necesar ca aceste decizii să fie luate „analitic”. A evitat însă declarațiile despre măsurile asupra cărora nu s-au luat încă decizii concrete sau care au fost dur criticate.

Spre finalul ședinței, unii parlamentari s-au arătat deranjați de faptul că nu li s-a răspuns la întrebări. A fost nevoie de o „intervenție pe procedură” pentru a se da votul final. Petrescu a primit aviz favorabil cu 23 de voturi „pentru”, 15 „împotrivă” și două abțineri.

Ioana Petrescu are un masterat și un doctorat de la Universitatea Harvard și până la finele anului trecut a predat la Universitatea din Maryland. Studiile de licență le-a finalizat la Wellesley College summa cum laude. Ea este de origine din București, însă a locuit în ultimii 14 ani în Statele Unite.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
E ilegal pentru cei cu CASA la CURTE. Nu poți face asta vecinului. Faci închisoare
Exclusiv. La 10 ani de la moartea lui Dinu Patriciu, familia se ceartă pe avere....
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Au trecut 505 ani de la moartea marelui Leonardo da Vinci. Moştenirea lui este încă...