Ionuț Dumitru, Consiliul Fiscal, anunță deficitul de venituri pe care Executivul îl va avea de acoperit în 2015

Ionuț Dumitru, Consiliul Fiscal, anunță deficitul de venituri pe care Executivul îl va avea de acoperit în 2015
Publicat: 20/11/2014, 18:51
Actualizat: 20/03/2019, 18:37

„Din păcate, Guvernul va avea o problemă să acopere acest gol. Autoritățile fie vor negocia noi ținte cu FMI, fie vor apela la alte măruri și, din păcate, iau în calcul și creșteri de taxe pentru anul viitor ca să acopere golul din buget”, a spus Dumitru la conferința cu analiștii organizată de Fondul Proprietatea.

Dumitru a arătat că în ceea ce privește investițiile, execuția bugetară pe ESA arată mult mai rău decât cea pe cash, scăderea investițiilor noi fiind de 55%. Diferența provine din faptul că la capitolul investiții au fost plătite anumite arierate.

Potrivit președintelui Consliului Fiscal, investițiile publice au coborât la minimul ultimilor cinci ani.

Dumitru a confirmat ipoteza că lupta anticorupție a dus la încetinirea investițiilor, lansată în urmă cu două săptămâni de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, arătând că autoritățile publice nu încep noi investiții de frica DNA.

„Cred că și bătălia asta cu corupția are rostul ei. Din ce am citit nu s-au cheltuit banii, mai ales la locale (…) Am lansat o ipoteză pentru că succesul acestui efort de combatere a evaziunii fiscale și a corupției are efecte financiare și economice pe termen lung”, a spus atunci Isărescu.

Potrivit unor surse oficiale, premierul Victor Ponta a fost la BNR înainte de alegeri pentru a discuta situația bugetară și programul pentru 2015, unde l-ar fi rugat pe fostul secretar de stat în MFP Gheorghe Gherghina să-i ofere sprijin ministrului delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, pentru a închide bugetul în 2% din PIB. Ținta de 2,2% din PIB pe cash în 2014 era negociată cu FMI și CE exclusiv pentru cheltuieli de confinanțare programe din fonduri UE, dar nu mai poate fi menținută întrucât la rectificare s-au tăiat fondurile respective.

„La aceeași rectificare s-a asumat că bugetul va închide cu ușor excedent în octombrie, deci nu există spațiu fiscal pentru plata în avans a drepturilor salariale câștigate în instanță. Este nevoie de rectificare și de tăierea cheltuielilor de la alte ministere, ceea ce ar însemna în special investiții”, au completat sursele citate.

Ipoteza unei noi rectificări bugetare nu pare agreată de Consiliul Fiscal, Ionuț Dumitru declarând pentru MEDIAFAX că ar fi încălcate prea multe prevederi legale.

„Fără rectificare bugetul ar putea închide cu un deficit de 2,8% din PIB, dacă se plătesc în avans drepturile salariale câștigate în instanță, la fel cum se previzionează că va închide bugetul pe 2015 fără măsuri de reducere a chetuielilor sau creștere a veniturilor”, au spus însă sursele citate.

O astfel de măsură nu ar ajuta însă construcția bugetară pentru anul 2015, întrucât țintele convenite cu FMI și Comisia Europeană vizează deficitul calculat potrivit ESA, ori drepturile salariale au fost deja introduse în deficitul ESA la momentul în care au fost câștigate și au devenit o obligație certă pentru stat.

Mai mult, mutarea cheltuielilor de investiții pentru 2015 crește deficitul pe ESA și va pune presiuni suplimentare pentru ajustări structurale, pentru ca România să atingă angajamentul din MTO (Medium Term Objective) stabilit prin Pactul Fiscal.

„Cheltuielile pentru 2015 sunt aproape la blană. Sunt angajamente, sunt co-finanțări care nu mai pot fi amânate. Ministerul Fondurilor UE a calculat un necesar de co-finanțare de 15 miliarde lei pentru a-și atinge țintele. Altfel, sunt bani pierduți de la UE. Pe toată legislația în vigoare, deficitul de anul viitor trece de 2,8% din PIB, cât a calculate CE”, au mai spus sursele citate.

Pe de altă parte, Dumitru a explicat că propriile calcule, care indică în 2015 un deficit mult peste 2,8% din PIB, diferă de prognoza Comisiei Europene și estimările autorităților întrucât acestea au avut în vedere doar ce a fost publicat în Monitorul Oficial până în luna octombrie, iar de la acel moment Guvernul a mai aprobat o serie de acte normative cu impact fiscal.

Potrivit primelor estimări realizate de ministerul Fondurilor Europene, cheltuielile pentru co-finanțare ar trebui să se tripleze anul viitor, de la 4,5-5 miliarde lei anul acesta la 15 miliarde lei pentru a putea îndeplini țintele de absorbție și, mai ales, pentru a nu fi pierdute definitiv sume importante alocate în exercițiul financiar 2007-2014.

MEDIAFAX a publicat săptămâna trecută un document care conține mai multe propuneri de măsuri fiscale, elaborat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) – ministrul delegat pentru Buget, în care se precizează că una dintre acestea ar fi: „Introducerea impozitului progresiv pe venit, începând cu 2016 (3 cote progresive de 15%, 25% și 35%)”.

O altă propunere din document este creșterea impozitelor locale pe terenuri și imobile cu 25%, o majorare similară urmând să fie aplicată din 2016.

Guvernul a insistat, atât în timpul campaniei electorale, cât și după alegeri, că nu vor fi majorate taxele și impozitele pentru anul viitor.

Sursele citate au precizat însă pentru MEDAFAX că sunt puține variante de echilibrare a bugetului din 2015, chiar dacă s-ar negocia un deficit bugetar ușor mai înalt decât cel convenit deja cu instituțiile internaționale, de 1,4% din PIB.

Cea mai simplă măsură cu impact imediat ar fi limitarea reducerii CAS de la 5 puncte procentuale cât s-a aplicat la 1 octombrie, la doar 2,5 puncte procentuale anul viitor, așa cum au propus inițial experții FMI și CE.

Finanțele au decis ca accizele să fie calculate anul viitor direct în lei, iar nivelul din 2014 va fi actualizat cu rata inflației din ultimele 12 luni înainte de octombrie.

În materia accizelor, deși banca centrală nu vede impact din calendarul de armonizare în 2015, Finanțele analizează impactul bugetar și asupra pieței prin majorarea accizelor la bere și vin, printre cele mai mici din UE. O majorare a accizelor la produsele alcoolice ar avea un impact incert la nivelul veniturilor bugetare, întrucât evaziunea din aceast piață este foarte înaltă tocmai din cauza gradului ridicat de accizare.

Proiectul bugetului pentru anul viitor va fi supus dezbaterii publice după data de 10 decembrie, când se va încheia misiune comună FMI și CE, care va veni pe 2 decembrie la București strict pentru discuții pe această problematică.

Misiunea comună de experți ai Fondului Monetar Internațional și Comisiei Europene se va afla la București în perioada 2-10 decembrie pentru a discuta cu autoritățile române proiectul legii bugetului pentru anul 2015. Misiunea va fi condusă din partea FMI de Andrea Schaechter, iar din partea CE de Istvan Szekely.

Ulterior discuțiilor cu reprezentanții instituțiilor financiare internaționale, proiectul legii bugetului pentru anul viitor va fi supus dezbaterii publice și transmis Guvernului spre aprobare, potrivit Ministerului Finanțelor.

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Cotroceni, că în spațiul public sunt discuții extrem de consistente legate de creșterea taxelor, menționând că prioritatea majoră pentru România este un proiect de buget pe 2015 și că face un apel către Guvern pe acest subiect.

Președintele a declarat că, dincolo de prioritățile pe care Parlamentul le-a exercitat în aceste zile, prioritatea majoră pentru România este un proiect de buget, pentru că atât companiile, firmele dar și cetățenii nu știu cum să își proiecteze anul 2015 în lipsa bugetului și a informației despre creșterea sau nu a taxelor.

„Fac un apel la Guvern, faptul că prim-ministrul nu e în București nu e o scuză. Ministerele, împreună cu Ministerul de finanțe, pot pregăti și pune la dispoziția publicului proiectul de buget. În spațiul public sunt discuții extrem de consistente legate de creșterea taxelor, alocările bugetare, pentru investiții pentru proiecte culturale, de mediu, sunt lucruri extrem de imprtante”, a spus el.

„Cer în mod expres ca Guvernul să fie în măsură ca în cel mai scurt timp să prezinte proiectul de buget”, a mai spus Traian Băsescu.

Potrivit președintelui, firmele nu își pot proiecta anul 2015 fără să aibă o imagine a bugetului și a Codului Fiscal. „Fac apel la Guvern, inclusiv la viceprim-ministrul Gabriel Oprea, care gestionează zilele acestea problemele curente, așa cum apare în Monitorul Oficial, la accelerarea procesului de pregătire a proiectului de buget pe 2015 și punerea cât mai rapidă în dezbatere a acestui proiect”, a mai spus șeful statului.

Declarația lui Traian Băsescu vine după cea a președintelui ales, Klaus Iohannis, care a declarat, la prima conferință după alegeri: „Invit Guvernul să poftească în Parlament cu bugetul pentru 2015, cu cât mai repede cu atât mai bine”.

În ședința de Guvern de marți, premierul Ponta le-a cerut miniștrilor să pregătească bugetul pe anul viitor până la sosirea delegației Fondului Monetar Internațional, Comisiei Europene și Băncii Mondiale, precizând că discuțiile vor fi la Finanțe, iar decizii politice pentru „măsuri speciale” vor fi adoptate în coaliție și Guvern.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cine e Iulia, femeia care i-a fost alături lui Mihai Neșu după divorțul de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice