Isărescu, despre taxa BĂNCILOR: Dacă o haină e croită GREȘIT, cu greu mai poți să o faci să cadă bine. Răspunsul lui Teodorovici

Isărescu, despre taxa BĂNCILOR: Dacă o haină e croită GREȘIT, cu greu mai poți să o faci să cadă bine. Răspunsul lui Teodorovici
Publicat: 02/04/2019, 19:38

„Spun că este o formă îmbunătățită. Dacă o haină este croită greșit, cu greu mai poți să o faci să cadă bine, rămâne cu unele probleme”, a caracterizat Mugur Isărescu, în cadrul briefing-ului de presă de marți, modificările aduse la taxa pe active.

Guvernatorul BNR a precizat că, pentru ca taxa modificată a băncilor, s-a acționat în mai multe direcții.

„Consiliul de Administrație (al BNR – n.red.) le-a dat membrilor săi din Comitetul Macroprundețial, din care facem noi parte și Ministerul de Finanțe, un mandat (…): unu, ca textul modificat al ordonaței să rupă legătura dintre nivelul taxei (pe activele băncilor – n.red.) și ROBOR; al doilea, din activele taxate să le scoată pe cele sensibile, de exemplu, rezervele minime obligatorii sunt oricum obligația băncilor, un fel de taxă – nu poți să le taxezi de două ori; (…); al treilea obiectiv a fost ca nivelul de taxare să fie redus, astfel încât să nu creăm un pericol pentru stabilitatea financiară. Din acest punct de vedere, toate obiectivele pe care ni le-a dat Consiliul de Administrație au fost realizate”, a mai spus Isărescu.

Reprezentantul BNR a subliniat că noua taxă a fost „o inițiativă nefericită și neinspirată”.

„Cel mai mare pas înainte după apariția acestei ordonanțe (OUG nr. 114/2018 – n.red.) și după modificări (…) a fost că băncile au fost chemate în prim-plan, prin Asociația Română a Băncilor (ARB – n.red.), și au putut să discute direct asupra modificărilor. Este bine și pentru țară, și pentru Banca Națională, ca să nu mai fim acuzați că suntem avocații băncilor. Băncile trebuie să aibă o voce mult mai puternică – și prin asociație, și separat. Să își explice maniera în care acționează, limitele în care funcționează, pentru că, în această perioadă de trei luni, o privire realistă, nu exagerată, a arătat, cu tărie, câte confuzii sunt în societatea românească, prind”, crede Isărescu.

Guvernatorul BNR a menționat că, în aceste condiții, este evident că nu a răbufnit degeaba în ianuarie și februarie în privința modului în care a fost introdusă această taxă. „Aceste măsuri nu se iau în condițiile în care toate aceste industrii aveau bugetele făcute, după care spui că este prietenoasă, pentru mediul de afaceri”, a subliniat Isărescu, referindu-se la modul în care a fost anunțată și adoptată OUG nr. 114/2018, la finele lunii decembrie 2018.

Cu toate acestea, Guvernatorul BNR vede „pozitiv” tot acest efort de modificare a taxei pe activele băncilor.

„Am scăpat de o pacoste. Se mai pot face îmbunătățiri. Bancherii să fie mai activi și să-și spună părerea și așa mai departe. S-a discutat pozitiv, cel puțin în ultimele săptămâni. Discuțiile le-am urmărit cu atenție – maniera în care s-a discutat”, a punctat Isărescu.

În ședința de marți, 2 aprilie 2019, Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a hotărât să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5%/ an. În plus, Banca centrală a menținut rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,5%/an și rata dobânzii aferente facilității de creditare la 3,5%/ an, precum și a păstrat nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Aceste niveluri ale dobânzii au fost stabilite în ședința de politică monetară din 7 mai 2018, începând cu 8 mai 2018 și fiind menținute în următoarele șase ședințe de politică monetară – din 4 iulie 2018, din 6 august 2018, din 3 octombrie 2018, din 6 noiembrie 2018, din 8 ianuarie 2019 și din 7 februarie 2019. Nivelurile actuale ale RMO aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit sunt de 8%. Pentru rezervele în lei, nivelul a fost stabilit începând cu 24 mai 2015, iar pentru cele în valută începând cu 6 mai 2017.

Teodorovici: Dacă cel căruia îi este destinată haina s-a îngrășat, este clar că nu îl va mai cuprinde

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, i-a răspuns, marți seara, Guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, care a criticat noua taxă pe activele băncilor.

„Cât despre modul în care este croită o haină, mai mult sau mai puțin, știți cum este: haina poate fi croită perfect, dacă cel căruia îi este destinată, între timp, s-a îngrășat, este clar că nu îl va mai cuprinde. Întrebarea este, n-am apucat să ascult declarația domnului Guvernatorul: a spus și de emisinea de bonduri în euro?”, a afirmat Eugen Teodorovici, marți seara, în cadrul unor declarații de presă.

OUG nr. 19/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost publicată vineri seara, la data de 29 martie, în Monitorul Oficial nr. 245, cele mai multe modificări făcându-le în OUG 114/2018.

Cotele taxei pe active, aplicate asupra bazei impozabile, respectiv fără numerar, creditele pentru autoritățile publice, titlurile de stat și creditele pentru programele guvernamentale (Prima Casă etc.), sunt de: 0,4% pe an, pentru bancile care dețin o cota de piață mai mare sau egală cu 1%; 0,2% pe an, pentru cele cu o cota de piață mai mică de 1%. Noile prevederi se aplică pentru taxa datorată de bănci începând cu acest an. Băncile pe pierderi nu achită noua taxa, taxa nu poate depăși profitul băncii și este deductibilă.

Pentru anul 2019, pentru fiecare bancă, rata este redusă proporțional până la 0%, dacă se ating următoarele ținte: crește creditarea cu 8%, diminuează diferența dintre dobândă la credite și cea la depozite cu 8% și această din urmă diferență este de 4 puncte procentuale. Mai exact, taxa nu se datorează și nu se declară la nivelul primului semestru în următoarele situații: dacă a îndeplinit 100% ținta de creștere a creditării; sau dacă a îndeplinit 100% ținta de diminuare a marjei de dobândă, sau dacă nivelul procentual agregat al creșterii creditării și al diminuării marjei de dobândă este cel puțin 100%.

În schimb, când a auzit că Guvernatorul BNR a fost de-acord cu proiectul de repartiere a aurului, ministrul Finanțelor a remarcat: „Vedeți? Haina începe să pice. Ușor, ușor”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?