LaSalle:Prețurile locuințelor noi din București vor avea corecții mai drastice până la finele anului

LaSalle:Prețurile locuințelor noi din București vor avea corecții mai drastice până la finele anului
Publicat: 14/05/2012, 13:52
Actualizat: 05/07/2013, 13:37

Prețurile locuințelor noi din București au scăzut în medie cu 4% în primul trimestru, după ce în 2011 a fost înregistrată o ușoară creștere, potrivit unui studiu al companiei de consultanță imobiliară Jones Lang LaSalle, care estimează corecții „mai drastice” ale prețurilor până la sfârșitul anului.

„Proiectele noi, începute dupa criza economică, au fost adaptate la piața locală atât ca design cât și ca prețuri totale de vânzare. Proiectele demarate în perioada de boom imobiliar sunt încă disponibile spre comercializare, dar se așteaptă o corecție a prețurilor de vânzare la realitatea zilelor noastre”, se arată în cel mai recent studiu al companiei.

Autorii studiului previzionează pentru 2012 o ușoară creștere a pieței rezidențiale, în condițiile în care unii dezvoltatori se pot aștepta la vânzări stabile, și doar câțiva dezvoltatori sunt așteptați să anunțe noi proiecte.

„Cel mai probabil prețurile vor suferi alte corecții. E nevoie ca marii jucători să depună eforturi în a recâștiga încrederea potențialilor cumpărători și să-și consolideze numele pe piață. Dezvoltatorii cu disponibilități financiare și care au în vedere planuri pe termen lung pe piața locală, pot folosi acest interval de timp pentru a investi într-un portofoliu de terenuri, pe care să-l dezvolte în viitor”, se precizează în studiu.

Anul trecut Bucureștiul a înregistrat o scădere semnificativă în ceea ce privește numărul unităților rezidențiale finalizate. În jur de 1.600 de unități locative au fost finalizate în Capitală, o scădere cu 41% față de anul 2010. În același timp reprezintă cel mai mic număr de locuințe finalizate în ultimii 8 ani.

„De fapt rezultate slabe au fost raportate și în alte capitale din zona CEE. Cu toate acestea, numărul unităților locative finalizate în Varșovia, oraș cu o populație similară cu a Bucureștiului, a atins 9.700 unități în 2011, iar în Budapesta, oraș atât de mult atins de criza economică, au fost finalizate de două ori mai multe unități locative comparativ cu Bucureștiul. Este surprinzător ca un oraș cu o cerere atât de mare de unități locative și cu un decalaj atât de mare între unitățile noi și cele vechi nu a reușit în era post-comunistă să depășească, în medie, nivelul de 3.000 unități finalizate anual”, afirmă autorii studiului.

Cererea pentru locuințele noi a fost slabă atât în anul 2011 cât și la începutul anului 2012, în condițiile în care evoluția creditului imobiliar ipotecar s-a îmbunătățit ușor în semestru doi din 2011, iar în ultimele 3 luni a avut o dinamică mai slabă.

„Dobânzile bancare sunt mari, iar politicile bancare de împrumut au rămas conservatoare, ambele afectând evoluția cererii pentru unități rezidențiale. În plus, prețurile pentru unitățile locative noi sunt în continuare mari pentru majoritatea familiilor. Cu toate acestea, problema cea mare este de natura psihologica. Pe piața rezidențială din București și zona metropolitană a fost anunțat un număr incredibil de mare de proiecte rezidențiale. Însă, până în prezent, numai câteva au fost finalizate, sau chiar mai grav multe proiecte au dispărut, au intrat în insolvență sau au falimentat”, se arată în studiu.

LaSalle apreciază că piața locală este marcată de neîncredere, care afectează activitatea de comercializare în fază de construcție a proiectelor rezidențiale, pe care, se bazează finanțarea ulterioară a proiectelor în cauză.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?