Leul a avut cea mai slabă performanță din regiune în 2012. Ce se va întâmpla cu moneda noastră în 2013

Publicat: 03/01/2013, 16:31
Actualizat: 20/03/2019, 20:15

Leul a avut în 2012 cea mai slabă evoluție din regiune în raport cu moneda europeană, cotația oficială anunțată de Banca Națională a României (BNR) în ultima zi a anului trecut fiind de 4,4287 lei/euro.

Astfel, moneda națională s-a depreciat în 2012 cu 2,4% față de euro, în condițiile în care zlotul polonez s-a apreciat cu 8,01%, forintul maghiar cu 7,6%, iar coroana cehă cu 1,4%, reiese din datele băncilor centrale.

O monedă mai slabă înseamnă o consolidare a exporturilor, dar lovește în același timp în buzunarele populației prin majorarea ratelor la creditele în valută, dar și a tarifelor serviciilor exprimate în euro, precum cele de telefonie mobilă, spre exemplu.

Leul a atins cel mai scăzut nivel în raport cu euro în data de 3 august, când BNR a publicat un curs de referință de 4,6481 lei/euro. Moneda națională a început să se deprecieze puternic din luna iulie, când tensiunile politice interne au dus la suspendarea președintelui Traian Băsescu și la organizarea unui referendum pentru demiterea sa, scrutin invalidat ulterior de Curtea Constituțională în lipsă de cvorum.

Lupta politică intensă dintre președinte și alianța politică aflată la guvernare i-au determinat pe dealerii valutari de la Londra să „parieze” pe deprecierea leului. Banca Națională a intervenit pe piața interbancară pentru a încetini deprecierea leului, dealerii locali fiind de părere că, în absența vânzărilor de valută ale băncii centrale, cursul ar fi ajuns la 4,7 lei/euro.

Sursă: Banca Națională a României (BNR)

În data de 6 iulie, când Traian Băsescu a fost suspendat din funcție, cursul leu/euro a depășit pragul psihologic de 4,5 leu/euro, atingând nivelul de 4,5142 lei/euro. Deprecierea leului a continuat pe fondul temerilor exprimate de reprezentanții Comisiei Europene cu privire la presiunile la adresa Curții Constituționale.

Referendumul de demitere a președintelui a avut loc în data de 29 iulie (duminică). În acea săptămână, cursul a atins noi maxime istorice și s-a situat zilnic peste nivelul de 4,6 lei/euro, culminând cu valoarea din 3 august, când leul s-a depreciat puternic pe fondul anunțului Curții de a amâna decizia privind validarea referendumului.

La acea dată, guvernatorul Mugur Isărescu a făcut un apel la adresa clasei politice. „O clarificare, o detensionare a situației politice ne-ar ajuta foarte mult”, a declarat Isărescu în briefingul de presă privind deciziile consiliului de administrație al BNR de la începutul lunii august.

Evoluția slabă a monedei naționale în 2012 este în contrast cu performanța din 2011, când leul a fost cea mai stabilă monedă din regiune în raport cu euro. Astfel, dacă forintul a pierdut 12,6% în fața monedei europene, zlotul 13,3%, iar coroana 2,8%, leul s-a depreciat doar cu 1,8% în fața euro, în 2011.

Celelalte monede din regiune s-au întărit în raport cu euro în 2012

Foto: Banca Centrală a Ungariei

Sursă date: Banca Centrală a Poloniei

Sursă date: Banca Centrală a Cehiei

În primăvara anului trecut, Comisia Națională de Prognoză (CNP) estima pentru 2012 un curs mediu de 4,35 lei/euro, prognoză revizuită în scădere în luna noiembrie la 4,45 lei/euro, în condițiile în care bugetul pentru anul 2012 s-a construit pe un curs mediu de schimb de 4,3 lei/euro.

Bugetul pentru 2013, document care nu a fost prezentat încă Parlamentului, convenindu-se cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) amânarea discuțiilor până după alegerile legislative de la începutul lunii decembrie și formarea noului guvern, ar urma să fie construit pe un curs mediu de 4,5 lei/euro, estimat de CNP.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun