Lista taxelor și impozitelor introduse sau majorate de Guvernul Ponta în 2013: de la taxa pe divorțul amiabil, la CAS-ul pe laptele și ouăle de țară

Lista taxelor și impozitelor introduse sau majorate de Guvernul Ponta în 2013: de la taxa pe divorțul amiabil, la CAS-ul pe laptele și ouăle de țară
Publicat: 22/08/2013, 12:45
Actualizat: 30/07/2014, 01:02

Taxa pe divorțul amiabil, impozitul de 16% și CAS-ul pe laptele, ouăle, mierea și alte produse ale micilor producători agricoli, coplata la ieșirea din spital sau „taxa” pe haina de blană sau pe iaht reprezintă doar câteva dintre noile biruri impuse de Guvenul Ponta în acest an.

Pe lângă acestea, alte taxe deja existente au fost majorate, precum impozitele și taxele locale.

Pentru a le impune, Guvernele Ponta I și II au modificat Codul Fiscal de 14 ori, din luna mai 2012 până în prezent, ceea ce ar însemna în medie o dată pe lună. Majoritatea modificărilor au fost făcute în sensul creșterii taxelor și impozitelor, cu excepția celei care a vizat scăderea TVA la pâine. Vizate au fost mai multe categorii de contribuabili, începând de la micii fermieri, până la posesorii de iahturi sau automobile de teren cu motoare de peste 3.000 de cmc.

Ca urmare, în Codul Fiscal au fost introduse mai multe tipuri de taxe și impozite, de la taxa pe monopolurile naturale, până la accize mai mari regăsite în prețul berii.

Numai în 2013, au fost publicate în Monitorul Oficial mai multe ordonanțe și legi de modificare a Codului Fiscal, între care ordonanțele 8 și 16, legile 127 și 168. Unele actel normative introduc noi taxe, altele le majorează pe cele existente deja.

Nici divorțul amiabil nu mai este gratuit începând din acest an. În goana după bani, Guvernul Ponta a introdus o taxă pe divorțul administrativ. Astfel că Legea 127/2013 privind aprobarea OUG nr. 121/2011 stabilește o taxă de 500 de lei pentru cuplurile care decid să se despartă pe cale amiabilă prin intermediul ofițerului stării civile. Taxa se va plăti la primărie. Numai la Primăria Sectorului 1, în primele șase luni ale acestui an aproape 60 de cupluri au divorțat la Direcția Generală de Stare Civilă și Evidență a Persoanei Sector 1.

„Nerealizare semnificativă” la capitolul venituri bugetare

Noile taxe și majorarea altora existente se explică prin „foamea de bani” de la bugetul de stat, sunt de părere consultanții fiscali contactați de gândul.

Datele Consiliului Fiscal arată că execuția veniturilor bugetare în primele 6 luni ale acestui an ale anului arată „o nerealizare semnificativă”, de peste 6,5 miliarde lei față de programul aferent primului semestru (doar 93,7% realizare față de program). „Cele mai mari nerealizări de venituri față de program au fost înregistrate în cazul sumelor primite de la UE (-3.347 milioane lei), impozitului pe profit (-827 milioane lei), accizelor (-713 milioane lei), TVA (-485 milioane lei) și veniturilor nefiscale (-467 milioane lei)”, se menționează într-o analiză realizată de Consiliul Fiscal.

„Deja în acest an sunt cel puțin trei ordonanțe importante de modificare a legislatței fiscale. Unele modificări publicate in acest an au fost deja modificate din nou”, a declarat pentru gândul avocatul Gabriel Biriș.

Exemplul bulgarilor

România are una dintre cele mai mici ponderi în PIB a veniturilorfiscale – impozite și contribuții sociale – dintre țările UE, acesteareprezentând în 2011 doar 27,2% din PIB.

În România, randamentul încasărilor din TVA este de 54%, față de 82% în Estonia și 71% în Bulgaria, potrivit raportului din 2012 al Consiliului Fiscal.

Beatrice Ambro, vicepreședinte al Asociației Profesionale a Economiștilor și Contabililor (APEC) România, este de părere că România are o problemă cu încasarea veniturilor la bugetul de stat, însă consideră că taxele și impozitele adoptate prin modificarea Codului Fiscal sunt „măsuri pompieristice, care nu au nici o logică”.

Ea crede că scăderea TVA la pâine nu va aduce încasări suplimentare la buget, dacă nu va fi urmată de măsuri de combatere a evaziunii fiscale din domeniu. „Au decis majorarea accizelor la alcool, dar asta va duce la creșterea evaziunii. „Cârpim într-un loc și se strică în alt loc. Cât privește accziele la produsele de lux, să fim serioși, cât este de mare această piață”, se întreabă retoric vicepreședintele APEC.

„Toate modificările făcute pe ultima sută de metri nu vor aduce mai mulți bani la buget. În ultimii ani, nu am văzut nici o modificare a Codului Fiscal care să aducă bani la buget”, comentează Beatrice Ambro.

Referitor la impozitarea fermierilor, reprezentanta APEC spune că pentru ca acest lucru să fie pus în practică trebuie să existe o evidență clară a suprefețelor și animalelor deținute de femieri. „Fermierii trebuiau să depună fișele privind veniturile din activități agricole. Dar cine se va duce să le depună? Cei ce se vor duce, probabil vor declara mai puțin. Esti tentat să fentezi statul pentru că și el te fenteeză pe tine. Banii pe care contribuabilii îi plătesc la stat nu se întorc sub nici o formă către contribuabili”, este de părere reprezentanta APEC.

Lista taxe și impozite noi și majorate în 2013

1. Persoanele fizice care dețin mai mult de 3 capete de vaci și bivolițe, peste 9 capete de ovine și caprine, peste 5 capete de porc pentru îngrășat, peste 49 de familii de albine și peste 99 pe capete de pasări de curte vor plăti un impozit de 16% și CAS pe veniturile din creșterea și exploatarea animalelor și din valorificarea produselor de origine animală.

2. Persoanele fizice care dețin peste 2 ha de cereale, plante oleaginoase, cartofi, sfeclă de zahăr și hamei pe rod, peste 1,5 ha de leguminoase pentru boabe și pomi pe rod, peste 1 ha de tutun, peste 0,5 ha vie pe rod și legume în câmp, peste 0,3 ha de flori și plante ornamentale și peste 0,2 ha de legume în spații protejate vor plăti, de asemenea, un impozit de 16% și CAS pe veniturile din creșterea și exploatarea animalelor și din valorificarea produselor de origine animală.

Potrivit informațiilor furnizate gândul de ANAF, până la data de 26.07.2013 au fost înregistrate 162.933 de declarații privind veniturile din activități agricole impuse pe norme de venit pentru anul 2013 (formular 221). În total, la nivel national există aproximativ un milion de exploatații fiecare având o dimensiune de peste 2 ha.

3. Persoanele fizice care obțin venituri considerate dividende, reprezentând sume plătite de societate pentru bunurile sau serviciile furnizate în favoarea asociatilor, dacă plata este făcută de către persoana juridică în folosul personal al acestuia vor plăti impozit de 16% pe veniturile considerate dividende.

4. Persoanele fizice care obțin venituri din silvicultură și piscicultură vor plăti impozit de 16% și CAS.

5. Orice angajat care primește o diurnă pe perioada delegării mai mare de peste 2,5 ori decât nivelul stabilit pentru personalul instituțiilor publice va achita un impozit pe venit și CAS la indemnizația și orice alte sume de aceeași natură primite de toți angajații pe perioada delegării, pentru partea care depășește limita de 2,5 ori nivelul stabilit pentru personalul instituțiilor publice.

6. Berea se va scumpi după ce Guvernul a introdus o acciză suplimentară de 10 euro/hl de produs la berea din amestecul cu băuturi nealcoolice, la care ponderea gradelor Plato este mai mică de 30%.

7. O nouă taxă a fost introdusă pentru băuturile fermentate, și anume o acciză suplimentară de 25 euro/hl de produs pentru băuturile fermentate, altele decât bere și vinuri, la care ponderea de alcool absolut provenită din fermentarea exclusivă a fructelor, sucurilor de fructe și sucurilor concentrate de fructe este mai mică de 50%.

8. Acciză pentru bijuterii din aur și/sau din platină, cu excepția verighetelor: acciză de 1 euro/gram pentru bijuteriile cu până la 14k și de 2 euro/gram pentru cele peste 14k.

9. Hainele de blană vor costa mai mult. Statul a decis să introducă o acciză pentru confecții din blănuri naturale: acciză cuprinsă între 50 și 1.200 euro/bucată, în funcție de costul de achiziție al blănurilor.

10. Pasionații de iahturi vor scoate mai mulți bani din buzunare. Acciza pentru iahturi și alte nave și ambarcațiuni cu sau fără motor pentru agrement, cu excepția celor destinate utilizării în sportul de performanță va fi de 500 euro/metru liniar pentru iahturile și navele care au lungimea egală sau mai mare de 8 metri și acciză 10 euro/CP pentru navele cu motor peste 100 de cai-putere.

11. A fost introdusă și o nouă acciză pentru autoturisme și autoturisme de teren, inclusiv cele importate sau achiziționate intracomunitar, noi sau rulate, a căror capacitate cilindrică este mai mare sau egală cu 3.000 cm3: acciză de 1 euro/cm3.

12. Acciză pentru arme de vânătoare și arme de uz personal, altele decât cele de uz militar sau de uz sportiv: acciză cuprinsă între 50 și 1.500 euro/bucată, în funcție de costul de achiziție al armelor

13. Acciză pentru cartușe cu glonț și alte tipuri de muniție pentru armele prevăzute anterior: acciză cuprinsă între 0,1 și 0,4 euro/bucată în funcție de costul de achiziție.

14. Taxă specială de 0,5% aplicată veniturilor obținute din exploatarea resurselor naturale, altele decât gazele naturale.

15. Guvernul a decis aplicarea unei taxe de 60% asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementarii prețurilor din sectorul gazelor naturale de către operatorii economici care desfășoară cumulativ activități de extracție și comercializare.

16. Energia electrică și gazele se vor scumpi. Taxă pe monopolurile naturale (energie electrică și gaze naturale), în valoare de 0,1 lei/MWh pentru energia transportată către sistemele de distribuție, de 0,75 lei/MWh în cazul cantității distribuite și de 0,85 lei/MWh pentru cantitatea transportată numai prin sistemul de transport.

17. La categoria „alte taxe locale”, Guvernul a aprobat introducerea unei taxei pentru îndeplinirea procedurii de divorț pe cale administrativă. Taxa a fost stabilită la 500 lei și va reprezenta venit la bugetul local.

18. În ianuarie a.c., primăriile au primit dreptul – prin Ordonanța Guvernului nr. 8 din 2013 – să indexeze valoarea taxelor și impozitelor locale din 2013, iar multe au profitat de acest lucru pentru a majora dările pe care le plătește populația.

19. După 3 ani de amânări, de la 1 aprilie a intrat in vigoare coplata în sistemul sanitar. Bolnavii vor achita la externare între 5 si 10 lei, in funcție de spitalul unde vor fi ingrijiți.

20. La începutul lunii februarie Guvernul României a emis Ordonanța de Guvern 9/20013, privind înmatricularea autoturismelor noi sau second hand pe teritoriul României. Taxa pe timbru de mediu este mai mare cu zece la sută față de vechea taxă de poluare.

21. Taxele judiciare de timbru sunt datorate de către toate persoanele fizice și juridice și reprezintă plata serviciilor prestate de către instantele judecătorești, precum si de catre Ministerul Justitiei și Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru a fost publicată în Monitorul Oficial din 29 iunie 2013.

22. Acciza pentru bere majorată de la 0,748 euro/hl/grad Plato la 0,8228 euro/hl/grad Plato

23.Acciza pentru berea realizată de micii producători majorată de la 0,43 euro/hl/grad Plato la 0,473 euro/hl/grad Plato.

24. Acciza specifică la țigarete majorată de la 53,18 euro/1.000 țigarete la 56,71 euro/1.000 țigarete.

25. Cotă majorată de impozit, de 50%, pentru veniturile din prestarea de servicii în România sau în afara României, dividende, dobânzi, comisioane, redevențe și din exercitarea unei profesii libere plătite într-un stat cu care România nu are încheiat un instrument juridic în baza căruia să se realizeze schimbul de informații.

26. Accizele pentru alcool etilic majorate de la 750 euro/hl alcool pur la 1.000 euro/hl alcool pur.

Băsescu a criticat intenția Guvernului de a majora alte taxe

În plus, Guvernul are în vedere și pe viitor să majoreze alte taxe, cum ar fi introducerea contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile obținute din chirii de către persoanele fizice, prevăzută în noua scrisoare cu FMI.

Președintele Traian Băsescu a criticat în urmă cu o săptămână intenția Guvernului de a majora unele taxe sau de a impune noi taxe, cum ar fi în cazul chiriilor, în timp ce fondurile europene nu sunt utilizate, șeful statului arătând că majorarea taxelor în perioadă de criză înseamnă să tragi o frână.

„Cum să te gândești să pui taxe pe chirii, dar nu utilizezi bani europeni pentru finalizarea acestui tronson (de autostradă)?”, le-a spus Traian Băsescu. Șeful statului a menționat că el a fost și împotriva majorării TVA, în timpul guvernării Boc.

Și fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a criticat măsura care ar urma să fie promovată de Guvern de majorare a impozitelor pe veniturile din chirii, în contextul reducerii TVA la pâine, el declarând pentru Mediafax că reducerea taxei nu va duce la reducerea evaziunii fiscale în domeniul panificației.

Conform unor surse oficiale, în ultimele negocieri ale Guvernului cu FMI s-a discutat despre impunerea începând cu anul viitor a unor noi taxe aplicate asupra veniturilor provenite din închirierea imobilelor.

Ministerul Finanțelor a precizat, ulterior, că introducerea contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile obținute din chirii de către persoanele fizice, prevăzută în noua scrisoare cu FMI, reprezintă doar „un prim pas” pentru ca aceste contribuții să fie plătite de persoanele care obțin venituri din altă sursă decât salariul.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului