LOVITURĂ grea pentru piața muncii. Deficitul de forță de muncă aproape se va dubla în următorii cinci ani

LOVITURĂ grea pentru piața muncii. Deficitul de forță de muncă aproape se va dubla în următorii cinci ani
Publicat: 12/03/2019, 14:58
Actualizat: 27/03/2019, 15:49

Dacă actualele tendințe se vor menține, populația ocupată a României va scădea la 8,2 milioane de persoane în anul 2020, respectiv 7,3 milioane de persoane în anul 2030. În aceste condiții, rata de dependență a sistemului public de pensii se înscrie pe o traiectorie nefavorabilă, dificil de susținut, majorându-se de la 61,3% în anul 2016 la 63% în anul 2020, la circa 71% în anul 2030 și respectiv aproape 100% în anul 2060, au apreciat participanții la conferință.

Din perspectiva cererii de forță de muncă, studiul realizat de Concordia relevă o dublare a numărului de locuri de muncă vacante, în perioada 2013-2018, rata șomajului ajungând la un minim istoric – 3,3% în luna decembrie a anului 2018. Deși rata șomajului din România este, per total, mult inferioară celei din alte state membre ale Uniunii Europene, în cazul tinerilor cu vârste sub 25 de ani, rata șomajului se ridică la 18,3%, un procentaj mult superior mediei U.E.

Prof. Dr. Luminița Chivu, Director General al Institutului Național de Cercetări Economice, analizând situația din perspectiva ofertei de forță de muncă, a prezentat rezultatele unui sondaj realizat în anul 2015, privind intențiile de emigrare și cauzele acesteia, din cadrul proiectului Youth Mobility. Concluziile sondajului arată că aproape jumătate (47%) din tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani intenționau să emigreze în următorii cinci ani.

Soluțiile propuse în cadrul evenimentului cuprind consolidarea cooperării între mediul educațional și piața muncii, cu scopul modernizării învățământului, astfel încât noțiunile dobândite în anii de studiu să fie în concordanță cu solicitările regăsite pe piața muncii.

Bogdan Hossu, președinte al CNS Cartel Alfa, a întărit, în cadrul aceluiași eveniment, ideea conform căreia „perspectivele de evoluție se pot schimba, situația nefiind atât de dramatică precum ar putea părea”.

„Resursele umane există, acestea nu sunt folosite din diverse motive. Sectorul educațional trebuie prioritizat, deoarece creează resurse continue”, a completat acesta.

Criza forței de muncă a fost tratată cu indiferență în ultimii 30 de ani

Dificultățile cu care se confruntă piața muncii au fost tratate cu indiferență timp de cel puțin trei decenii, a declarat marți Dumitru Costin, președintele Biroului Național Sindical.

Costin spune că declinul demografic și migrația, depistate ca fiind principalele cauze pentru deficitul forței de muncă, în urma studiului realizat de Concordia în colaborare cu KPMG și INCE (Institutul Național de Cercetări Economice), „nu pot fi soluționate prin ajutor din partea instituțiilor publice”.

Perspectiva lui Dumitru Costin se bazează pe faptul că „România zilelor noastre nu are o politică publică în domeniul emigrării, nu deține măsuri concrete pentru aceste probleme și nu oferă servicii de suport persoanelor în cauză”.

Studiul „Analiza cantitativă și calitativă a pieței muncii în România” relevă prognoze alarmante referitoare la resursele de muncă interne, populația ocupată și deficitul forței de muncă, prima măsură propusă pentru aceste probleme fiind colectarea, de către autoritățile competente, a datelor necesare realizării unei analize detaliate a cauzelor crizei de forță de muncă actuală și măsurării deficitului, atât cantitativ, cât și calitativ.

Cu toate acestea, președintele Biroului Național Sindical și-a manifestat dezaprobarea pentru aceste soluții, încheindu-și discursul prin afirmația conform căreia „soluțiile sunt la noi, nu la instituțiile publice.”

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom