Lupte de culise în procesul în care ASF cere să se declare falimentul Euroins România. Ce a decis firma-mamă a fostului lider al pieței RCA

Lupte de culise în procesul în care ASF cere să se declare falimentul Euroins România. Ce a decis firma-mamă a fostului lider al pieței RCA
Publicat: 26/05/2023, 15:08

Euroins România, care a rămas fără autorizația de funcționare la jumătatea lunii martie, și-a retras cererea de intrare în faliment, acțiune pe care o înregistrase separat de cea a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru declararea falimentului fostului lider de pe piața RCA. Tribunalul București a amânat pronunțarea pe cererea ASF de intrare în faliment pentru două săptămâni.

Societatea Euroins România a renunțat la acțiunea proprie de intrare în faliment, după cum a anunțat, vineri, 26 mai, la termenul de la Tribunalul București, unde s-a aflat pe rol, în același dosar cu acțiunea Autorității de Supraveghere Financiară. Pronunțarea se va da peste două săptămâni, după cum au anunțat magistrații.

Judecătorii a deciseră la termenul anterior, din 28 aprilie, să respingă cererea Euroins de disjungere a dosarului, în sensul de a se judeca separat cererea ASF și cererile numeroșilor creditori, care apar în fișa de pe portalul instanțelor, precizând că se vor da termene scurte.

Traseul insolvenței

ASF formulase pe 21 martie cerere în instanță pentru falimentul Euroins. Ulterior, convocatorul ședinței AGEA pentru ședința din 30 mai 2023 includea și mandatarea conducerii societății – respectiv FGA în calitate de administrator interimar reprezentat prin Călin Rangu, să efectueze demersurile necesare și să depună cererea de deschidere a procedurii insolvenței. Asigurătorul scos de pe piață motiva cererea prin scăderea accelerată a activelor lichide ale societății ca urmare a executărilor silite pornite împotriva societății, respectiv 2.114 dosare execuționale între 17 martie – ziua deciziei ASF – și 18 aprilie și obligațiile de plată scadente ale societății la data de 20 aprilie. Mai mult, Euroins menționa și eșecul demersurilor de a suspenda decizia ASF – acțiune respinsă de Curtea de Apel București pe 24 aprilie, dar și de suspendare provizorie a oricărei proceduri de executare silită, respinsă de un complet al Tribunalului București în 20 aprilie.

Conform informațiilor Gândul, compania-mamă a început să cumpere o parte dintre creanțe pe care le dețin unele firme care nu au legătură cu asigurările, precum firme de avocați, publicitate și IT, arată sursele din piață. Totuși, arată specialiștii consultați, sumele sunt infime, de zeci sau cel multe sute de mii de lei, comparativ cu creanțele de asigurări.

În același dosar, trebuie desemnat și un lichidator judiciar. Potrivit legii, acesta va fi selectat din lista deja publicată de ASF.

Astfel, practicienii în insolvență avizați pentru cauza având ca obiect falimentul Societății Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A., sunt:

  1. Consorțiul format din DASCĂL INSOLVENCY SPRL, MAESTRO SPRL și INTERCOM MANAGEMENT SPRL
  2. CITR FILIALA BUCUREȘTI SPRL

MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAȘI S.P.R.L.

Consorțiul format din MUȘAT & ASOCIAȚII –Restructuring\Insolvcency S.P.R.L. și SIERRA QUADRANT FILIALA BUCUREȘTI S.P.R.L.

  1. Consorțiul format din RTZ&Partners SPRL, RTZ & Partners SPRL Filiala București, RTZ&Partners S.P.R.L. Filiala Bistrița, RTZ & Partners SPRL Filiala Alba, R&I Group S.P.R.L.
  2. ROVIGO S.P.R.L.
  3. EXPERT SPRL
  4. Consorțiul format din EURO INSOL SPRL și ROMINSOLV SPRL

Peste două luni de la ieșirea de pe piață

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, în 16 martie, să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor  necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.

Euroins România și-a supraestimat veniturile și a subestimat cheltuielile privind contractele de reasigurare, iar contractul de reasigurare încheiat cu o firmă din compania – mamă îi dezavantaja pe consumatori, aceasta este esența rezultatelor controalelor specialiștilor ASF la societate pe care Consiliul a decis să o excludă de pe piață, asta după alte trei falimente răsunătoare în ultimii opt ani.

Aproape 2,2 miliarde de lei, deci peste 445 de milioane de euro, lipseau din conturile Euroins România încă de la jumătatea anului trecut, iar controalele și sancțiunile succesive ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nu au dus la remedierea abaterilor majore constatate, ceea ce a condus la decizia Consiliului autorității de reglementare de a-i retrage autorizația de funcționare și de a constata starea de insolvență a societății care era lider pe piața RCA.

În urma numeroaselor controale efectuate, între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.

Mai concret, potrivit raportului ASF, la 30 iunie 2022 societatea nu deținea fondurile eligibile pentru acoperirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR), impusă de Legea nr. 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activității de asigurare şi reasigurare. Aceeași problemă a fost constatată de ASF și la 30 septembrie

În plus, ASF a constatat că Euroins România nu îndeplinește condițiile privind fondurile proprii de bază eligibile care să acopere cerința minimă de capital (MCR), încălcând de asemenea Legea 237/2015.

La finalul lui septembrie, pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) era nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR, fonduri în cuantum de 1,75 miliarde de lei.

ASF subliniază că, deși societatea a beneficiat de toate termenele legale pentru restabilirea indicatorilor de solvabilitate, demersurile făcute de aceasta nu au condus la restabilirea solvabilității.

Mai mult, în documentul-sinteză privind deciziile luate, ASF precizează că în contractul de reasigurare pe care Euroins România îl încheiase cu EIG Re, companie din cadrul grupului, despre care a aflat de altfel din presă, există  clauze care creează avantaje pentru reasigurător, în detrimentul consumatorilor aflați în relație cu Euroins.

Concret, una dintre clauze arată că, dacă o parte a fost plasată sub orice formă de administrare de către un organism de reglementare, obligațiile celeilalte părți încetează. De asemenea, dacă activitatea de a tranzacționa orice clasă de asigurare este suspendată, reasigurătorul este considerat liber de obligații și toate primele sunt păstrate de reasigurător.

Prin contractul de reasigurare amintit, Euroins România cedează 97% din daunele întâmplate până la finalul lui 2022 și 87% din daunele ce urmau să se înregistreze în 2023. Euroins datora pentru acoperirea daunelor 1,58 miliarde de lei, dintre care 855 de milioane de lei lichidități și 732 de milioane de lei sume recuperabile din reasigurare. Euroins România a informat că deja a efectuat transferul drepturilor asupra activelor. În același timp, Euroins Insurance Group a precizat că active în valoare de 350 de milioane de lei vor fi transferate direct la Euroins România și alți 250 de milioane de lei vor fi disponibili sub formă de numerar în lei.

În contextul în care Consiliul ASF a decis numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului, acestuia i-a fost, prin urmare, impus să facă toate demersurile pentru încetarea contractului cu EIG Re, conform ASF.

Au început plățile

Peste 2,8 milioane de clienți au cumpăraseră polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) de la Euroins, liderul pieței pe acest segment, cu 39,5% din totalul contractelor în vigoare la data de 31 decembrie 2022.

Românii care au polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) încheiate la Euroins au început să trimită  Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) cereri de răscumpărare, la scurt timp dup ce decizia ASF a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ce este important de reținut este că, în acest moment, polițele RCA ale celor peste 2,8 de milioane de clienți ai acestei societăți sunt valabile, în cazul în care nu le-a expirat termenul (vezi PROCEDURA aici). Potrivit legii, FGA este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări, în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare. Astfel, plățile efective de la FGA au început din 17 mai.

De amintit că, potrivit legiii, contractele de asigurare încheiate cu Euroins rămân valabile până la expirare, dacă nu intervine una dintre următoarele situații:

  • titularul poliței denunță contractul de asigurare;
  • se împlinește termenul legal de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, moment în care polițele de asigurare încetează de drept;
  • lichidatorul judiciar numit de instanță odată cu deschiderea în instanță a procedurii falimentului denunță polițele de asigurare, cu informarea prealabilă a asiguratului.
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în...
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Un fost astronaut NASA ar putea fi următorul președinte al Statelor Unite