Marius Micu, MADR: Ne așteptăm la un an agricol bun spre foarte bun, sub rezerva că trebuie să trecem de fenomenele meteo extreme

Marius Micu, MADR: Ne așteptăm la un an agricol bun spre foarte bun, sub rezerva că trebuie să trecem de fenomenele meteo extreme
Publicat: 25/06/2021, 15:53

2021 va fi un an agricol mai bun faţă de anul trecut, când seceta pedologică s-a manifestat extrem de intens pe teritoriul ţării, susține Marius Micu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), care estimează o producție de grâu de circa 10 milioane de tone, în creștere cu 3,5 milioane de tone.  

După seceta din 2020, acum, rezervele de apă din sol sunt la cote satisfăcătoare, apropiindu-se de limitele optime în anumite zone, iar în mare parte a ţării s-a refăcut rezerva de apă. În aceste condiții, 2021 ar putea fi un an agricol ”bun spre foarte bun”, după cum a declarat pentru Agerpres oficialul de la MADR.

Culturile agricole arată bine din punct de vedere al stării de vegetaţie. Categoric va fi un an agricol mai bun faţă de 2020, dacă situaţia rămâne în parametri actuali şi nu mai există intensificări ale acestor fenomene care afectează culturile agricole. În aceste condiţii, estimăm o producţie de grâu de circa 9,9 milioane tone, la orz – 1,4 milioane tone, la orzoaica de toamnă – 252.000 de tone, iar la  orzoaica de primăvara – 191.700 de tone – Marius Mihai Micu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Estimările sunt realizate pe baza informaţiilor comunicate de către Direcţiile pentru Agricultură Judeţene (DAJ) și pot suferi modificări în funcție de evoluția vremii.

Opt milioane hectare de culturi agricole

În ceea ce priveşte estimările de producţie pentru culturile însămânţate în primăvară, reprezentantul MADR a precizat că nu au fost realizate deocamdată, deoarece acestea se află încă în stadii incipiente de vegetaţie.

Toate culturile, astăzi, arată foarte bine, în arhitectura unui an agricol bun spre foarte bun, sub rezerva că trebuie să trecem de această perioadă cu fenomene meteo extreme, care iată ne ia prin surprindere. Totodată, observăm că de la an la an trecem de la o extremă la alta, trecem de la secetă, la prea multe precipitaţii – Marius Micu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Oficialul de la MADR adaugă că precipitaţiile în agricultură sunt foarte bune, dar cu anumite limite totuși: să fie la momentul oportun, în cantităţile necesare, cu manifestarea fenomenelor la o anumită intensitate şi să nu fie în perioadele optime de recoltare,” pentru că altfel diminuează producţia”.

Suprafața înființată în anul agricol 2020/2021 cu culturi agricole s-a ridicat la aproape 8 milioane ha, din care 3,107 milioane ha în toamna lui 2020 şi 4,874 milioane ha în primăvară.  La porumb, suprafaţa este de 2,6 milioane hectare, la floarea soarelui – 1,23 milioane hectare, în timp ce la legume atinge 180.000 de hectare.  Se mai adaugă 160.000 de hectare cu cartofi, 152.000 hectare cu soia, 89.000 cu mazăre boabe şi 21.000 cu sfeclă de zahăr.

În toamnă, au fost semănate 3,107 milioane hectare, din care 2,2 milioane cu grâu, 321.912 hectare cu orz şi peste 430.000 de hectare cu rapiţă.

România a avut, în 2020, o producție de grâu de 6,4 milioane de tone, în timp ce la porumb recolta a atins 11 milioane tone, ambele în scădere cu 40% față de 2019.

Crima care zguduie ţara. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18...
ULTIMĂ ORĂ! Doliu în sportul românesc! A MURIT în urmă cu puțin timp
FOTO. Fiica Andreei Berecleanu a încins internetul cu cel mai decoltat costum de baie. Cum...
Corina Bud, cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele din România, la plajă
Fulgy, fiul secret al lui Dan Bursuc?! Ipoteză șoc: „Du-te și fă-i analizele”! Mulți s-au...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Eşti acuzat de TENTATIVĂ DE OMOR dacă faci această greşeală în trafic! Legea DURĂ pentru...
Oficial israelian: Atacul asupra petrolierului, în care a murit un marinar român, a fost comis...
Nu cumpăra aceste mașini! Au fost făcute zob în Europa
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Două insule grecești, la un pas de închidere. Medic: Statul elen trebuie să impună măsuri...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
Imagini INTIME cu scene de nuditate dintr-o lume CENZURATĂ
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Descoperire importantă pentru omenire, îngropată în curând. De ce s-a luat această decizie neobișnuită
Două adolescente au găsit un tânăr de 25 de ani mort. Ce a urmat e...
Doliu în lumea muzicii populare. A murit la doar 43 de ani. Este ştirea momentului
RAED ARAFAT își dă DEMISIA?! Anunțul făcut de șeful DSU
Video. Joe Biden prins într-un nou moment jenant. Internetul a explodat cu mii de comentarii...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Uită de cumpărarea sau de închirierea unei locuinţe. Un oraş superb din Italia te va...