Marius Micu, MADR: Ne așteptăm la un an agricol bun spre foarte bun, sub rezerva că trebuie să trecem de fenomenele meteo extreme

Marius Micu, MADR: Ne așteptăm la un an agricol bun spre foarte bun, sub rezerva că trebuie să trecem de fenomenele meteo extreme
Publicat: 25/06/2021, 15:53

2021 va fi un an agricol mai bun faţă de anul trecut, când seceta pedologică s-a manifestat extrem de intens pe teritoriul ţării, susține Marius Micu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), care estimează o producție de grâu de circa 10 milioane de tone, în creștere cu 3,5 milioane de tone.  

După seceta din 2020, acum, rezervele de apă din sol sunt la cote satisfăcătoare, apropiindu-se de limitele optime în anumite zone, iar în mare parte a ţării s-a refăcut rezerva de apă. În aceste condiții, 2021 ar putea fi un an agricol ”bun spre foarte bun”, după cum a declarat pentru Agerpres oficialul de la MADR.

Culturile agricole arată bine din punct de vedere al stării de vegetaţie. Categoric va fi un an agricol mai bun faţă de 2020, dacă situaţia rămâne în parametri actuali şi nu mai există intensificări ale acestor fenomene care afectează culturile agricole. În aceste condiţii, estimăm o producţie de grâu de circa 9,9 milioane tone, la orz – 1,4 milioane tone, la orzoaica de toamnă – 252.000 de tone, iar la  orzoaica de primăvara – 191.700 de tone – Marius Mihai Micu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Estimările sunt realizate pe baza informaţiilor comunicate de către Direcţiile pentru Agricultură Judeţene (DAJ) și pot suferi modificări în funcție de evoluția vremii.

Opt milioane hectare de culturi agricole

În ceea ce priveşte estimările de producţie pentru culturile însămânţate în primăvară, reprezentantul MADR a precizat că nu au fost realizate deocamdată, deoarece acestea se află încă în stadii incipiente de vegetaţie.

Toate culturile, astăzi, arată foarte bine, în arhitectura unui an agricol bun spre foarte bun, sub rezerva că trebuie să trecem de această perioadă cu fenomene meteo extreme, care iată ne ia prin surprindere. Totodată, observăm că de la an la an trecem de la o extremă la alta, trecem de la secetă, la prea multe precipitaţii – Marius Micu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Oficialul de la MADR adaugă că precipitaţiile în agricultură sunt foarte bune, dar cu anumite limite totuși: să fie la momentul oportun, în cantităţile necesare, cu manifestarea fenomenelor la o anumită intensitate şi să nu fie în perioadele optime de recoltare,” pentru că altfel diminuează producţia”.

Suprafața înființată în anul agricol 2020/2021 cu culturi agricole s-a ridicat la aproape 8 milioane ha, din care 3,107 milioane ha în toamna lui 2020 şi 4,874 milioane ha în primăvară.  La porumb, suprafaţa este de 2,6 milioane hectare, la floarea soarelui – 1,23 milioane hectare, în timp ce la legume atinge 180.000 de hectare.  Se mai adaugă 160.000 de hectare cu cartofi, 152.000 hectare cu soia, 89.000 cu mazăre boabe şi 21.000 cu sfeclă de zahăr.

În toamnă, au fost semănate 3,107 milioane hectare, din care 2,2 milioane cu grâu, 321.912 hectare cu orz şi peste 430.000 de hectare cu rapiţă.

România a avut, în 2020, o producție de grâu de 6,4 milioane de tone, în timp ce la porumb recolta a atins 11 milioane tone, ambele în scădere cu 40% față de 2019.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Luca, fiul lui Reghecampf cu prima soție, dezvăluie care e, de fapt, relația cu mama...
Viteză legală mai mare pe noile drumuri din România! Se schimbă Codul Rutier în 2022
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Explozie în laboratorul unei universități din China: Cel puţin doi oameni au murit şi mai...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Frig neobișnuit pentru România. Alertă meteo, aer polar! Cât vom avea de îndurat
Localitatea din România care are rată de infectare 40 la mie: ‘Se duc la birt’
CÂND se vor distribui VOUCHERELE pentru cei VACCINAȚI
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă... O dispariție fulgerătoare
Vine al treilea Război Mondial!? Europa se zguduie din temelii: Ne vom apăra cu toate...
Megașoc pentru Iohannis! Trecutul neștiut iese la suprafață. Ceva mai rău nu i se putea...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii