Marius Micu, MADR: Ne așteptăm la un an agricol bun spre foarte bun, sub rezerva că trebuie să trecem de fenomenele meteo extreme

Marius Micu, MADR: Ne așteptăm la un an agricol bun spre foarte bun, sub rezerva că trebuie să trecem de fenomenele meteo extreme
Publicat: 25/06/2021, 15:53

2021 va fi un an agricol mai bun faţă de anul trecut, când seceta pedologică s-a manifestat extrem de intens pe teritoriul ţării, susține Marius Micu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), care estimează o producție de grâu de circa 10 milioane de tone, în creștere cu 3,5 milioane de tone.  

După seceta din 2020, acum, rezervele de apă din sol sunt la cote satisfăcătoare, apropiindu-se de limitele optime în anumite zone, iar în mare parte a ţării s-a refăcut rezerva de apă. În aceste condiții, 2021 ar putea fi un an agricol ”bun spre foarte bun”, după cum a declarat pentru Agerpres oficialul de la MADR.

Culturile agricole arată bine din punct de vedere al stării de vegetaţie. Categoric va fi un an agricol mai bun faţă de 2020, dacă situaţia rămâne în parametri actuali şi nu mai există intensificări ale acestor fenomene care afectează culturile agricole. În aceste condiţii, estimăm o producţie de grâu de circa 9,9 milioane tone, la orz – 1,4 milioane tone, la orzoaica de toamnă – 252.000 de tone, iar la  orzoaica de primăvara – 191.700 de tone – Marius Mihai Micu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Estimările sunt realizate pe baza informaţiilor comunicate de către Direcţiile pentru Agricultură Judeţene (DAJ) și pot suferi modificări în funcție de evoluția vremii.

Opt milioane hectare de culturi agricole

În ceea ce priveşte estimările de producţie pentru culturile însămânţate în primăvară, reprezentantul MADR a precizat că nu au fost realizate deocamdată, deoarece acestea se află încă în stadii incipiente de vegetaţie.

Toate culturile, astăzi, arată foarte bine, în arhitectura unui an agricol bun spre foarte bun, sub rezerva că trebuie să trecem de această perioadă cu fenomene meteo extreme, care iată ne ia prin surprindere. Totodată, observăm că de la an la an trecem de la o extremă la alta, trecem de la secetă, la prea multe precipitaţii – Marius Micu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Oficialul de la MADR adaugă că precipitaţiile în agricultură sunt foarte bune, dar cu anumite limite totuși: să fie la momentul oportun, în cantităţile necesare, cu manifestarea fenomenelor la o anumită intensitate şi să nu fie în perioadele optime de recoltare,” pentru că altfel diminuează producţia”.

Suprafața înființată în anul agricol 2020/2021 cu culturi agricole s-a ridicat la aproape 8 milioane ha, din care 3,107 milioane ha în toamna lui 2020 şi 4,874 milioane ha în primăvară.  La porumb, suprafaţa este de 2,6 milioane hectare, la floarea soarelui – 1,23 milioane hectare, în timp ce la legume atinge 180.000 de hectare.  Se mai adaugă 160.000 de hectare cu cartofi, 152.000 hectare cu soia, 89.000 cu mazăre boabe şi 21.000 cu sfeclă de zahăr.

În toamnă, au fost semănate 3,107 milioane hectare, din care 2,2 milioane cu grâu, 321.912 hectare cu orz şi peste 430.000 de hectare cu rapiţă.

România a avut, în 2020, o producție de grâu de 6,4 milioane de tone, în timp ce la porumb recolta a atins 11 milioane tone, ambele în scădere cu 40% față de 2019.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Singurul oraș mare din România fără probleme de trafic. Cum e posibil
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri