Protest: Astăzi cu binișorul, mâine cu tractorul! Fermierii nu renunță la despăgubirile promise de premier pentru culturile afectate de secetă în 2020

Protest: Astăzi cu binișorul, mâine cu tractorul! Fermierii nu renunță la despăgubirile promise de premier pentru culturile afectate de secetă în 2020
Publicat: 24/03/2021, 13:30
Actualizat: 24/03/2021, 14:00

Astăzi cu binișorul, mâine cu tractorul”, scandează în fața Guvernului agricultorii care s-au săturat de numeroasele discuții avute cu autoritățile, inclusiv cu premierul Florin Cîțu, pe tema despăgubirilor promise pentru culturile afectate de secetă anul trecut, discuții rămase fără vreun rezultat. Fermierii au ieșit din nou în stradă să-și ceară drepturile, pentru că în bugetul pe 2021 nu au fost prevăzuți banii pentru despăgubiri.

Agricultorii sunt disperați, spun că le-a ajuns cuțitul la os, pentru că nu au bani să înființeze culturile de primăvară, n-au cu ce să cumpere inputuri sau să-și plătească datoriile, punându-se astfel în pericol recolta anului agricol 2021. Situația este deosebit de gravă și poate fi afectată chiar siguranța alimentară a țării în condițiile în care oricum se importă foarte mult.

Protestul este organizat de Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT) Iași, alături de Alianta pentru Agricultura si Cooperare, sub sloganul: CUȚITUL A AJUNS LA OS!!! La manifestare sunt prezenți fermieri din toate zonele țării, reprezentanți ai celor patru organizații membre ale Alianței: Pro Agro, LAPAR, UNCSV și APPR.

Liderii fermierilor, revoltați

Liderii principalleor asociații de fermieri din România de declară profund dezamăgiți de autorități, care în afară de promisiuni nu le-au oferit nimic. Ei mai spun că au nevoie de bani acum și nu la o eventuală rectificare bugetară peste câteva luni, deoarece ar fi prea târziu.

Potrivit datelor comunicate de Alianța pentru Agricultură și Cooperare într-o scrisoare adresată recent premierului Florin Cîțu și ministrului Agrculturii și Dezvoltării Rurale, gradul de îndatorare al fermierilor calamitați de secetă, urmare a anului 2020, a crescut de la circa 30% la circa 80-90%, ajungându-se ca aproximativ 25% din fermierii afectați să nu aibă posibilitatea înființării culturilor de primăvară începând cu sfârșitul lunii martie.

Aproximativ 35% dintre fermierii în cauză nu au posibilitatea să realizeze o tehnologie minimală, care să poată să le permită obținerea unei producții rezonabile pentru acoperirea unei părți a pierderilor suferite anul trecut, atrăgea atenția Alianța.

Ionel Arion, Pro Agro: “Hrana nu este o opțiune, ci o necesitate, ați făcut nenumărate promisiuni pe care nu le-ați respectat, domnule premier! Am vrea să vă țineți de promisiuni, agricultura pentru România înseamnă viitor, este starea nației noastre, dacă noi astăzi suferim, nația întreagă suferă. Faptul că nu putem semăna azi, înseamnă că nu vom putea culege nimic, iar țara va avea probleme”.

Alexandru Baciu, LAPAR – “Aceste despăgibiri erau ca o gură de oxigen pentru noi, se vorbește că ar putea fi luate în calcul la rectificarea din august. Ce facem noi până atunci? Acum avem nevoie de acești bani(…) Ne-a ajuns cuțitul la os, revendicarile sunt de un an și ceva, guvernații cunosc situația. Este vorba de despăgubirile la secetă, am așteptat până în ziua de azi sa se implineasca nenumăratele promisiuni, suntem in pragul unei noi campanii și nu s-a primit nimic. Nici nu cred ca vom primi ceva”.

Mircea Băluță, UNCSV- “Fermierii au fost fost crunt afectați de seceta pedologică si de arșita nemaiîntâlnite de 50 – 60 de ani, avem nevoie de sprijin. Guvernanții trebuie să se dea pe brazdă, să înțeleagă doleanțele fermierilor, pentru ca agricultura românească să aibă viitor. Suntem în concurență cu agricultura din Europa și cu fermierii de la Marea Neagră. Nu ne este rușine de ceea ce cerem, este păcat ca s-a ajuns la acest protest, noi am venit cu soluții, dar nu s-a rezolvat nimic”.

Unde poate fi gasit miliardul de lei pentru despăgubiri

După ce în bugetul pe acest an al Ministerului Agriculturii nu au fost incluse și sumele promise pentru plata despăgubirilor la culturile calamitate în 2020, fermierii au identificat singuri sursa de unde ar putea să provină banii necesari. Ei le cer autorităților să transfere temporar 1.093.000 mii lei, reprezentând credite de angajament alocate fondurilor europene pentru inițierea unui mecanism care să implice sistemul bancar în acordarea despăgubirilor cuvenite producătorilor agricoli în caz de calamități naturale în agricultură, aferente culturilor de primăvară 2020 calamitate de secetă.

Membrii Alianței pentru Agricultură și Cooperare susțin că mecanismul propus nu afectează ținta de deficit bugetar asumată de România, reprezentând o ultimă soluție de compromis pentru salvarea agriculturii românești.

Sursa foto – FB APPR

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia