Previziuni pentru piața imobiliară în ultimele luni din 2020. 7 lucruri la care trebuie să te aștepți

Redactor:
Gândul

Că vrei să vinzi, să cumperi sau să închiriezi o proprietate, cu siguranță ești interesat, în contextul epidemiei de coronavirus, nu doar de evoluția prețurilor locuințelor, ci și de cea a pieței imobiliare per ansamblu.

La fel ca în majoritatea domeniilor de activitate, așteptările pentru anul 2020 sunt supuse, desigur, unui grad destul de mare de incertitudine: ce se va întâmpla pe un segment de piață sau altul depinde de evoluția lucrurilor din domeniul sanitar, dar și de măsurile luate de autorități. Cu toate acestea, ținând cont de mersul lucrurilor din ultimele luni, pot fi emise, totuși, anumite previziuni.

Reacția dezvoltatorilor imobiliari la pandemia Covid-19

Deși piața imobiliară autohtonă a fost afectată, ca orice alt domeniu economic, de declanșarea epidemiei de coronavirus, activitatea de pe șantierele de construcții a continuat inclusiv în timpul stării de urgență.

Pe piața nouă, marea majoritate a dezvoltatorilor nu au fost afectați de Covid-19 și au accelerat construcțiile în desfășurare și vânzarea unităților locative”, spune Dorel Niță, Head of Data & Reasearch în cadrul Imobiliare.ro.

Cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS) relevă că în al doilea trimestru din 2020 au fost finalizate, la nivel național, 14.846 de unități locative – cifră ce echivalează cu un avans de aproape 2,5% față de aceeași perioadă a anului anterior.

Volumul livrărilor de locuințe din primul semestru al acestui an s-a cifrat la un total de 29.765 de unități – în creștere cu 9,4% față de prima jumătate din 2019, când erau finalizate 27.204 unități.

 

Majoritatea șantierelor au continuat să funcționeze, inclusiv pe durata stării de urgență

 

În ciuda continuării activității de construcție, numărul autorizațiilor emise pentru dezvoltarea unor noi clădiri rezidențiale a fost, totuși, cu 21% mai mic în perioada stării de urgență (T2 2020 față de T2 2019). Deși rămâne de văzut cum va evolua acest indicator după eliminarea restricțiilor de circulație, este foarte posibil ca în a doua jumătate a anului să aibă loc o evoluție pozitivă – mai ales că ultimele două trimestre ale anului aduc, în mod tradițional, creșteri la acest capitol.

Cum vor evolua prețurile apartamentelor și caselor în ultima parte din 2020

După încheierea stării de urgență și trecerea la starea de alertă, prețurile locuințelor disponibile spre vânzare în România (apartamente, dar și case) au manifestat o tendință de stabilizare. Mai exact, acestea s-au majorat ușor, respectiv cu 0,3%, în al treilea pătrar din 2020.

Spre comparație, pretențiile vânzătorilor consemnau, în trimestrul anterior, un recul de 1,7% – urmare directă a impunerii restricțiilor de circulație, care au ridicat serioase dificultăți în încheierea tranzacțiilor imobiliare. În perioada ianuarie-martie, pe de altă parte, proprietățile rezidențiale din întreaga țară se apreciau cu 2,7%.

Faptul că prețurile locuințelor și-au revenit destul de rapid după încetarea stării de urgență, în ciuda inerției specifice pieței imobiliare în general, este, desigur, îmbucurător. Dacă cererea se va menține la un nivel relativ normal în cele ce urmează, fără a fi stingherită de impunerea unor noi restricții de circulație, acestea au toate șansele să se mențină la valori apropiate celor actuale.

Previziuni legate de evoluția prețurilor la terenuri

Perspectivele sunt destul de favorabile și în ceea ce privește piața autohtonă a terenurilor. Astfel, un sondaj derulat de compania de consultanță Colliers International relevă că 73% dintre investitorii de pe piața autohtonă de profil fie au făcut achiziții în 2020, fie se așteaptă să ia asemenea decizii până la finele anului, în ciuda provocărilor din domeniul sanitar.

Piața de terenuri continuă să înregistreze tranzacții, iar interesul investitorilor rămâne semnificativ, în ciuda semnelor de întrebare legate de redresarea economică pe fondul evoluției virusului”, subliniază oficialii companiei.

Cât despre evoluția prețurilor pe acest segment de piață, respondenții nu întrevăd o schimbare majoră în restul anului 2020 – chiar dacă se așteaptă, în anumite cazuri, la variații.

Terenurile pentru construcții – inclusiv cele pentru proiecte rezidențiale – continuă să prezinte interes pentru investitori

Predicții legate de vânzarea și închirierea spațiilor de birouri

Potrivit datelor Colliers International, valoarea investițiilor în active imobiliare s-a cifrat, în primele nouă luni din 2020, la aproape 820 milioane de euro pe piața autohtonă – cifră ce echivalează cu o creștere de 45% raportat la perioada similară din 2019. Din suma mai sus menționată, proiectele office, achiziționate la prețuri semnificative, dețin o pondere majoritară, respectiv peste 90% din total.

Deși există o oarecare inerție, este încurajator faptul că cele mai mari oferte ale anului – vânzarea portofoliului de birouri NEPI Rockcastle pentru peste 300 de milioane de euro către AFI Europa și vânzarea Parcului Floreasca către Fosun / Zeus JV pentru peste 100 de milioane de euro – au fost ambele finalizate în august, în ciuda pandemiei”, notează reprezentanții Colliers.

Un alt sondaj realizat de companie relevă că majoritatea chiriașilor din marile clădiri de birouri estimează că mai bine de jumătate dintre angajați vor reveni la sediu până la jumătatea lui 2021. Pe de altă parte, printre previziunile imobiliare ale proprietarilor se numără o diminuare a cererii pentru astfel de spații, pe termen mediu – ceea ce rămâne de văzut cum se va răsfrânge asupra nivelului chiriei de pe acest segment.

Efectul Noua Casă. A schimbat jocul pe piața imobiliară?

Dincolo de situația creată de răspândirea Covid-19, o schimbare notabilă adusă de 2020 pe piața imobiliară constă în transformarea vechiului program Prima Casă în Noua Casă.

Potrivit noii inițiative guvernamentale, cei interesați pot împrumuta, în condițiile unui avans minim de 5%, maximum 66.500 de euro (echivalent în lei), în vreme ce, pentru locuinţele noi de peste 70.000 euro, valoarea maximă de finanţare ajunge la 119.000 de euro (echivalent în lei), în condițiile unui avans minim de 15%.

Practic, principala schimbare adusă de noua variantă a programului constă în posibilitatea de a accesa o finanțare de peste 100.000 de euro pentru o locuință nouă mai scumpă – chiar dacă în condiții de avans și dobândă similare celorlalte credite ipotecare.

Este de așteptat, însă, ca un impact mai semnificativ decât cel scontat pentru Noua Casă să-l aibă majorarea plafonului pentru TVA de 5% la achiziția de locuințe noi.

O inițiativă legislativă importantă, care va contribui la ajustarea prețurilor și la regândirea strategiilor pentru dezvoltările din anii următori, a trecut în aceste zile de votul Camerei Deputaților. Este vorba despre extinderea plafonului redus de TVA 5% pentru locuințele cu o suprafață utilă de maximum 120 de metri pătrați, care nu depășesc 140.000 de euro. Estimăm că eventualul efect negativ al unui dezechilibru al prețurilor cauzat de trecerea la noul plafon va fi compensat de extinderea ofertei de locuințe din care potențialii cumpărători vor putea alege începând cu anul viitor”, spune Dorel Niță, Head of Data & Reasearch, Imobiliare.ro

Dezvoltatorii nu mizează pe un impact foarte puternic din partea programului Noua Casă

Cum au evoluat exigențele clienților și ce impact vor avea acestea pe piața imobiliară

Dezvoltatorii imobiliari activi pe piața rezidențială autohtonă recunosc la unison că, după ce și-au petrecut majoritatea timpului în propriile case în timpul perioadei de lockdown, preferințele cumpărătorilor din imobiliare au suferit anumite schimbări.

Pe de o parte, cererea pentru case la curte s-a majorat în mod vizibil în 2020, în detrimentul apartamentelor – excepție făcând cele amplasate la parter, cu grădină proprie.

Pe de altă parte, cei care nu vor (sau nu-și permit) neapărat să treacă de la bloc la casă resimt, totuși, (măcar) nevoia unei camere în plus. Nu în ultimul rând, pentru a putea fi mai aproape de natură, românii sunt dispuși să se mute la periferia marilor orașe sau chiar undeva la munte.

Printre previziunile imobiliare pentru perioada următoare se numără, așadar, adaptarea dezvoltatorilor, într-o măsură sau alta, la aceste noi tendințe.

Sursă foto: Pixabay.com

VIDEO | Oare iubitul ei ştie? :) Ce făcea tânăra din imagine în timpul meciului...
DUEL în lumea interlopă. Finul lui Nuțu Cămătaru, înjunghiat de cel mai mare dușman al...
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
A ieșit scandal pentru că Halep s-a vaccinat cu Pfizer! S-a aflat motivul pentru care,...
Diana Șoșoacă, un nou gest INCREDIBIL! Cui cere AJUTORUL avocata din Iaşi
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Boala care te face de nouă ori mai predispus la deces din cauza infecției cu...
DUEL în lumea interlopă. Finul lui Nuțu Cămătaru, înjunghiat de cel mai mare dușman al...
La ecografia din a 34-a saptamana de sarcina a aparut ceva langa capul copilului. Cand...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Ce se întâmplă în India de când Ivermectina e folosită anti-covid-19. Dr. Adina Alberts a...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
Vestea ȘOC a momentului în România: A MURIT... Nu a mai putut fi salvat!
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Ce fac bogaţii planetei ca să îşi asigure imunitatea în vremea pandemiei
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide