Investitorii imobiliari fac demersuri ca reducerea TVA pentru locuințe să se aplice din vară. Antoanela Comșa (AREI): „Nu există predictibilitate”

Investitorii imobiliari fac demersuri ca reducerea TVA pentru locuințe să se aplice din vară. Antoanela Comșa (AREI): „Nu există predictibilitate”
Antoanela Comșa, președintele Asociației Investitorilor în Real Estate din România (AREI)
Publicat: 17/02/2021, 21:30

Asociația Investitorilor în Real Estate din România (AREI) discută cu autoritățile pentru ca măsura prin care românii ar putea cumpăra locuințe mai scumpe cu o cotă a TVA redusă să intre în vigoare, la modul ideal, din vara acestui an, sau măcar din 1 ianuarie 2022, termenul la care a fost amânată de Guvern.

Termenul de intrare în vigoare a măsurii privind majorarea la 140.000 euro a plafonului pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5%  pentru livrarea locuintelor cu o suprafață utilă de maximum 120 de metri pătrați a fost prorogat de Guvern, în ultimele zile ale anului trecut, de la 1 ianuarie 2021 pentru 1 ianuarie 2022. Motivul invocat a fost impactul bugetar negativ, estimat la 200 milioane lei anual.

În legea în vigoare, suma maximă la care se poate aplica o cotă de 5%, în loc de 19%, este de 450.000 de lei, respectiv aproximativ 92.315 de euro, la cursul BNR de miercuri, de 4.8746 lei pentru un euro. La momentul promulgării legii, 13 noiembrie 2020, un euro era cotat de BNR cu 4,8690 lei, astfel că plafonul de preț pentru o locuință era puțin mai ridicat, de 92.500 de euro.

Antoanela Comșa (AREI): „Certitudine nu există niciodatată, din păcate”

De cealaltă parte, investorii imobiliari susțin că Guvernul nu va pierde bani la buget prin aplicarea cotei reduse și fac demersuri pe lângă autorități pentru a se asigura că măsura se va aplica, dacă nu din vară, cum își doresc, măcar la termenul stabilit.

„Certitudine nu există niciodatată, din păcate. Am avut o discuție cu un reprezetant al Guvernului în 20 decembrie anul trecut și ne-a asigurat foarte, foarte clar că va intra în vigoare acest punct din Codul Fiscal și, din păcate, pe 29 decembrie am observat că a fost propus spre amânare”, a declarat Antoanela Comșa, președintele Asociației Investitorilor în Real Estate din România (AREI) și director general al dezvoltatorului Gran Via Real Estate România.

După discuții cu reprezentanții Ministerului Economiei și participarea în comisiile de buget-finanțe, președintele AREI a anunțat că luna aceasta va mai avea două întâlniri cu autoritățile locale.

„Ni se promite că va intra de anul viitor în vigoare, dar nu există predictibilitate. Luptăm, asociația noastră a trimis tot felul de documente, am discutat și cu cei de la OCPI, încercăm și facem toate eforturile ca să se aplice dacă nu de anul acesta din vară, cum ne-am dori noi, cel puțin de la anul, de la 1 ianuarie”, a explicat Antoanela Comșa, miercuri, în cadrul unei conferințe organizată de Bucharest Real Estate Club.

Potrivit președintei AREI, Guvernul nu avea un deficit prin prin ridicarea limitei de aplicabilitate a TVA de 5%, dat fiind că există foarte multe alte procese pe parcurs de unde poate să recupereze așa-zisa pierdere.

„Poate că în loc să încaseze TVA de 19% din 10 apartamente, vorbesc ipotetic, va încasa 5% dintr-un număr de 150 de apartamente. Per global, suma va fi aceeași, nu vorbim de tot lanțul din spate – profitul dezvoltatorului, TVA din mobilare și așa mai departe”, a spus Antoanela Comșa.

„Există și oameni care probabil vor fi nevoiți să găsească o sursă de finanțare”

Legea fusese adoptată de președinte la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, astfel că mulți români s-au bazat pe reducerea cotei pentru cumpărarea unei locuințe și chiar au încheiat antecontracte cu dezvoltatorii.

„Pentru clienții care nu au vrut să-și asume riscul ca anul viitor să nu se aplice acest punct din Codul Fiscal, am anulat antecontractele sau contractele de rezervare”, a spus Antonela Comșa.

La fel a procedat și dezvoltatorul Akcent Development. „Am avut câțiva clienți care au încheiat tranzacții la finalul anului 2020, bineînțeles în varianta în care toți speram și știam că se va aplica acel plafon de 5%. A venit vestea minunată în prag de Anul Nou și am început Anul Nou cu această veste. Am avut clienți care au cumpărat în continuare și au plătit TVA de 19% și am avut și doi clienți care nu au continuat tranzacția și bineînțeles că mi s-a părut corect să le dăm banii înapoi”, a spus Laurențiu Afrasine, CEO Akcent Development, în cadrul evenimentului.

Pe de altă parte, potrivit președintei AREI există pe piață dezvoltatori, în general mici, care nu au acceptat acest lucru. „Deci cumva există și oameni care probabil vor fi nevoiți să găsească o sursă de finanțare sau să piardă avansurile. Eu cred însă că majoritatea dezvoltatorilor au înțeles că e o problemă pentru unii dintre clienți. Proiectele sunt unele de succes, se vând și atunci nu am văzut de ce să nu dăm banii înapoi clienților”, a spus Comșa.

Argumentele inițiatorului

Conform legii promulgate de președinte, care modifică Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cota redusă de 5% se aplică pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 metri pătrați , exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 140.000 euro, echivalent lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice.

Potrivit legii, orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziționa o singură locuință cu cota redusă de 5%, respectiv: în cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deținut și să nu dețină nicio locuință în proprietate pe care au achiziționat-o cu cotă de 5%; în cazul familiilor, soțul sau soția să nu fi deținut și să nu dețină, fiecare sau împreună, nicio locuință în proprietate pe care a/au achiziționat-o cu cotă de 5%.

Proiectul a fost inițiat de deputatul PMP Petru Movilă. „Necesitatea modificării rezultă din evoluția cursului de schimb leu/euro, evoluția prețurilor în domeniul imobiliar și noile realități economico-sociale actuale, inclusiv referitor la efectele pandemiei de COVID-19”, arăta inițiatorul în expunerea de motive.

Potrivit inițiatorului, care propusese un prag de 160.000 de euro, măsura ar ajuta familiile tinere să își cumpere o locuință, încurajând astfel și natalitatea. „Într-o locuință supra-aglomerată e mult mai dificil să găsești spațiul și momentul potrivit pentru a concepe un copil”, a argumentat inițiatorul.

Inițiatorul a subliniat că măsura ajută și la dezvoltarea sectorului imobiliar, implicit creșterea numărului de locuri de muncă în domeniu și sectoarele conexe – construcții, mobilier, electroasnice.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?